"Tramp možda i nije tako dobro rješenje"

Donald Tramp u Rusiji dobija takvu televizijsku pokrivenost kakva je uglavnom rezervisana za Vladimira Putina uz najpopularnije propagandne opise koji proteklu nedjelju prate novoizabranog predsjednika kao "čovjeka od riječi".

Svijet 22.01.2017 | 15:37
"Tramp možda i nije tako dobro rješenje"
Ipak, unutar Kremlja, početna euforija oko Putinovog obožavaoca u Bijeloj kući polako se pretvara u skepticizam da se bilo kakva značajna dostignuća u poboljšanju odnosa sa SAD-om mogu postići, smatraju četiri visoka zvaničnika u Moskvi.

Vrtlog kontroverzi oko navodnog ruskog hakovanja koje je naredio lično Putin (a koje je Trampu pomoglo da osvoji izbore), kao i procurjeli dosije koji implicira da Kremlj navodno posjeduje kompromitujući materijal o novom predsjedniku, paralisali su Vašington, a zakon koji bi uveo još oštrije sankcije Rusima uživa dvostruku podršku.



Slijed događaja naveo je mnoge iz Trampovog kabineta da se postave čvršće prema Rusima u odnosu na ono što je Kremlj očekivao, tvrde izvori, a piše ugledni "Blumberg".

Novonastala oluja mač je sa dvije oštrice za Putina koji se posljednjih 16 godina bori da povrati svojoj zemlji status supersile, dok je Rusija ponovo u centru američke pažnje, što je probudilo kritičare ruskog predsjednika, mišljenja je Aleksej Česnakov, nekadašnji visoki funkcioner Kremlja, a danas savjetnik vladajuće ruske partije.

"Razuman preokret"

"U Kremlju je došlo do razumnog preokreta u smislu očekivanja. Vođstvo sada jasno razumije da učvršćivanje veza neće biti jednostavno i da će novi skandali umanjiti takve šanse", kaže Česnakov.

I same Trampove, često kontradiktorne, izjave upalile su alarm u Kremlju. Tramp je rekao kako će razmotiri ublaživanje sankcija nametnutih Rusiji nakon aneksije Krima 2014. godine.

Ipak, njegov kandidat za ministra finansija Stiv Mnjučin je tokom saslušanja pred sastanak Odbora za finansije u Senatu u četvrtak rekao da sankcije protiv Rusije ostaju "100 posto" iako je dodao da Tramp može ublažiti kaznu "ukoliko sklopi bolji dogovor ili dobije nešto zauzvrat - bilo da se radi o nuklearnom oružju ili nečemu drugom".



Prošlog mjeseca Tramp je rekao kako bi SAD trebalo da prošire svoje nuklearne kapacitete što su mnogi protumačili kao poziv za novu trku u naoružanju. Međutim, u intrevjuu datom evropskim medijima ove nedjelje, Tramp je napomenuo kako bi atomski arsenal trebalo "drastično saseći", te nagovijestio da je moguć i novi dogovor sa Putinom oko naoružanja u zamjenu za olakšavanje sankcija.

Kremlj i ostali zvaničnici rekli su da će se suzdržati u komentarisanju Trampovih izjava i njegovih kandidata dok ne prođe inauguracija.

Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekla je da se nada da će Trampova zakletva označiti kraj krize, okrivivši Obaminu administraciju da je odnose u posthladnoratovskoj eri svela na veoma nizak nivo.

I sam Putin je ove nedjelje stao u Trampovu odbranu. On je rekao kako su navodi iz procurjelog dosije "očigledno fabrikovani", prenosi "Blumberg".



"Teško mi je da poverujem da je jurio po moskovskim hotelima i sastajao se sa djevojkama niskog morala, iako su sigurno najbolje na svijetu", rekao je Putin.

Kremlj je dopro i do Trampovog tranzicionog tima pozvavši ih da pošalju predstavnika u pregovorima oko okončanja građanskog rata u Siriji, ali do sada nijedna odluka nije objavljena.

Niska očekivanja

Ruski zvaničnici mogli bi namjerno smanjiti očekivanja od Trampa kako bi podrili sumnje da su tajno potpomogli njegovu kampanju. FBI i još pet američkih agencija zajednički su izvele zaključak da je Rusija (i Putin lično) pomogla Trampu da osvoji izbore, a Barak Obama je iskoristio posljednje dane na dužnosti da oteža put svom nasljedniku u izglađivanju odnosa sa Kremljom.

Obama je proterao 35 ruskih diplomata i podigao sankcije protiv više moskovskih zvaničnika nakon izvještaja obavještajnih agencija, ali je ruski lider u više navrata negirao umešanost.



Nikolaj Patrušev, šef ruske obavještajne službe i dugogodišnji Putinov saveznik, ove nedjelje je pokušao da ublaži očekivanja javnosti od boljih odnosa sa SAD-om. U anketi spovedenoj prije dva mjeseca, gotovo polovina zemlje očekuje bolje odnose sa Amerikom "ubrzo" pošto Tramp preuzme funkciju.

Ništa "radikalno"

"U takvom okruženju, ne možemo govoriti o radikalnim promjenama u rusko-američkim odnosima. Ne gajimo iluzije o iznenadnom ublažavanju mijera prema Rusiji", rekao je Patrušev za vladin zvanični list.

Državni emiteri, pažljivo kontrolisani od strane Kremlja, takođe izveštavaju da "nema potrebe za iluzijama" iako i dalje navode kako su tvrđi stavovi Reksa Tilersona, kandidata za državnog sekretara, i Džejmsa Matisa za ministra odbrane, samo poziranje koje ima za cilj da osigura odobrenje Senata.



Međutim, ruski zvaničnici ne shvataju to na takav način, smatra Valerij Solovej, politikolog sa moskovskog državnog Univerziteta za međunarodne odnose. Postoji "prijeteći podtekst" u takvim raspravama koji sugeriše da će nova administracija napraviti samo jedan pokušaj pomirenja, dodaje Solovej.

"Nedavni skandali su porpilično gadna pozadina za buduće pregovore. Tramp neće pokušavati više od jednog puta", dodao je Solovej.



Andrej Kortunov, direktor ruskog Savjeta za međunarodne odnose, istraživačke grupe postavljene od strane Kremlja, kaže da Tilersonovo svjedočenje prošle nedjelje pokazuje koliko je dubok antiruski sentiment u Vašingtonu.

Tilerson, nekadašnji šef "Ekson mobila", koji Putina poznaje od 1999. i koji je od njega dobio i medalju 2012, nazvao je Rusiju "opasnom" po američke interese.

Potpis krvi

"Zvučalo je kao da je morao da potpiše krvlju da je protiv Putina", rekao je Kortunov.

Matis, penzionisani general i kandidat za ministra odbrane, otišao je još dalje stavivši Rusiju i njene pokušaje da sruši NATO na vrh svoje liste glavnih pretnji.

I Tilerson i Matis su iznijeli stavove u suprotnosti sa pojedinim Trampovim izjavama o Rusiji i NATO. Te razlike, udružene sa Trampovom nepredvidivošću, počinju da brinu Kremlj, smatra Dmitrij Simes, predsjednik Centra za nacionalne interese u Vašingtonu.

"Rusko rukovodstvo definitivno preferira Trampa u odnosu na Klintonovu. Ali, sada su zabrinuti. Tramp je veoma impulsivan i stvari doživljava lično, tako da bi sladak početak mogao imati kisao kraj", kaže Simes.

(Blic online)
(Foto: Reuters)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

cuka

22.01.2017 14:54

Kako sad to

ODGOVORITE
Name

re cuka

22.01.2017 15:16

Ne znam.Treba sacekati sta ce na to reci Galijasevic.Ako on ne bude znao onda ce Lazanski razrijesiti situaciju.U svakom slucaju kad vidis da napolju padaju bombe to znaci da nas bombarduju i to je to.

Name

re

22.01.2017 15:26

Ma ovo oni jos vise prepadaju Dodika.

Name

jao velike novosti

22.01.2017 14:57

Baja ce srediti odnose izmedju SAD i RUSIJE,to vec Zeljka cini u Americi.

ODGOVORITE
Name

hm

22.01.2017 15:08

meni se sviđa ona rečenica ..kad Putin kaže da su moskovske cure niskog morala najbolje na svijetu...slučajno sam imao neke kontakte sa ruskinjama.. i nekako sam siguran da Putin je 100% u pravu.. p.s. usput, ako velika Rusija počinje sumnjat u Trumpa i skidanje sankcija za njih, šta je onda sa malim sitnim ribicama..pod sankcijama :( ??

ODGOVORITE
Name

Bl

22.01.2017 15:20

Nismo se tako dogovorili!

ODGOVORITE
Name

Dovoljno je

22.01.2017 16:11

Dovoljno je to da barem Tramp nece ukidati legitimne vlade. Tako je barem najavio. Pa ako bude i samo to, dovoljno je.

ODGOVORITE