Страх: Слободан увоз гаси фарме

Пољопривредници, а нарочито мљекари, ушли су у ову годину са страхом да ће њихов положај бити још више ослабљен, посебно либерализацијом увоза којег предвиђа адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању.

Република Српска 22.01.2017 | 21:56
Страх: Слободан увоз гаси фарме
У Удружењу мљекара Републике Српске сматрају да наведени споразум, чија примјена је најављена од 1. фебруара, није у интересу домаће производње. На тај проблем недавно је указано и на састанку произвођача млијека у Градишки.

Владимир Усорац, предсједник Удружење мљекара Републике Српске, каже да су неизбјежне штете по домаћу пољопривредну производњу, која није заштићена адекватним стимулацијама.

"Мљекари ће од фебруара ове године бити суочени са конкуренцијом 4.500 тона млијека из увоза, уколико споразум ступи на снагу у превиђеном року. То млијеко ће из земаља  ЕУ ући у БиХ без царина и биће јефтиније од 25 до 30 пфенига по једном литру", сматра Усорац.

Ступање на снагу прилагођеног Споразума о стабилизацији и придруживању којим се укида царина на високо субвенционисане производе из ЕУ значи пад откупних цијена домаћег меса, увјерени су фармери у Лијевче пољу.

Саво Васиљевић из Рогоља смањио је број товних свиња за двије трећине и сада у својим оборима има 300 товљеника.

"Од фармерског посла којим се годинама бави цијела моја породица, много сам очекивао, давно започео велике послове, али сада сам схватио да од тога нема ништа", изјавио је Васиљевић.

Песимиста је и Ранко Сарајлић, фармер из Ламинаца који се бави товом јунади и бикова. Он спас ипак види у повећању аграрног буџета односно повећању средстава за подстицаје из републичких и државних извора.

Стево Мирјанић, министар пољопривреде Републике Српске, након прошлонедељног састанка са произвођачима и прерађивачима млијека у Козарској Дубици,  напоминуо је као битан фактор њемачку техничку и логистичку подршку проведни Споразума о стабилизацији и придруживању. Ипак, он не оспорава разлоге од којих пољопривредници, посебно сточари страхују.

"Директна штета биже огромна јер ће Република Српскеа, због укидања царина изгубити 40.000.000 КМ годишње. То су двије трећине аграрног буџета", казао је министар Мирјанић. Увозне квоте, према клаузулама ССП, сваке године ће се повећавати.

У ресорном министарству проценили су да ће штета по домаћи аграр достићи 650.000.000 КМ. Штете од примјене ССП по домаће произвођаче, до краја јануара, процијениће Светска банка.

Након што су власти у БиХ прошле године постигле договор у вези са потписивањем адаптираног ССП, остало је отворено питање о помоћи пољопривредницима који би могли да се суоче са великим губицима.

Хладноћа преполовила број прасади

Ниске температуре током јануара узроковале су угинуће великог броја прасади у лијевчанским и поткозарским селима. То се посебно односи на мале фармере који у својим објектима нису успели обезбедити неопходну температуру за прасилице. Неповољну ситуацију додатно су погоршали прекиди у снабдевању струјом током прошлог викенда, када је снег покидао електричне водове у већини поткозарских и лијевчанских села.

Европљани хвале ССП

Како је раније рекао комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, ССП ће омогућити домаћим компанијама приступ тржишту Европске уније са око 500.000.000 потрошача, пружање услуга и учешће на тендерима за јавне набавке у ЕУ те доприњети повећању могућности запошљавања у БиХ.

(ЕуроБлиц)
(Фото: Милан Пилиповић / РАС Србија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ма ајде

22.01.2017 13:55

Пун ми је к.рац домацих фармера и прерадјиваца. Они би да кила меса буде 100 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли

22.01.2017 15:11

Да ли стварно неко мозе толико бити слијеп и глуп? Или си мозда плацен да лупетас глупости? Па сва домаца производња нам је унистена јер смо натјерани да отворимо границе. Сад це нам унистити и пољопривреду. Узми ради несто и узгајај кад се тако лако богатити од пољопривреде

Name

Пецо

22.01.2017 15:20

Паметњаковицу ти цес сада да купујес ГМО месо и оно које није за употребу у ЕУ,па труј себе и своју дјецу. Како сте глупи!

Name

Ма ајде

22.01.2017 20:50

Килограм обицне саламурине пуне хемије 8 - 15КМ, кобасицетина са 50% масти од 13 - 20КМ. Суво свињско месо и до 30КМ, да не прицам о прсуту. Јебени цварци од 15 - 25КМ. Једно крме од 150кг продају за 1000КМ. Тигар гума за ауто 13 цола, 175/70 коста 60КМ. Са монтазом. Знаци једна гума вриједи 4 киле цварака и то оних отпадних. И вама је то у реду? Наравно да јесте.

Name

Реално

22.01.2017 21:57

Засто бих ја куповао домаце месо кад ви нецете да купујете техницку робу коју ја направим него само тразите сто јефтиније смеце из вана? Стално кукате како вам је лосе, политицари вам се додворавају спомињуци сељаке пред изборе, ви за њих гласате, а они се богате продајуци вама ту јефтину техницку робу из увоза. И тако је вец 25 година.

Name

Пецо

23.01.2017 06:03

Да ми је знати на цему си да и ја то некад конзумирам. Нема везе ако је и скупо,продат цу које прасе кад имају тако добру цјену. Какве ти глупости лупетас! Све сто си навео ја цу ти довозити у пола цијене,али одмах да ми платис у кесху. Мозе мало и у томе сто конзумирас па лупетас овакве глупости!

Name

лијан

22.01.2017 14:16

Да имамо савјести као сто немамо да купујемо искљуциво насе,никакви споразуми неби угрозили насу производњу!Купујмо насе домаце,врацајмо се на села да производимо здравије И јефтиније!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко Фјуриц

22.01.2017 14:33

Да није увоза билаби прасетина 10 к. М. Као још једне године

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

22.01.2017 15:08

Ево насе савјести,увозно??????????

Name

Сара

22.01.2017 16:02

Ало Саровицу ста то радите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

23.01.2017 10:16

Некима дај да је све дзаба и тад им неби ваљало, а сви побегли са села и мисле сто се увози је боље а крава заклана у Аргетини пре две године па замрзнута обисла земаљску куглу и досла у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ