Strah: Slobodan uvoz gasi farme

Poljoprivrednici, a naročito mljekari, ušli su u ovu godinu sa strahom da će njihov položaj biti još više oslabljen, posebno liberalizacijom uvoza kojeg predviđa adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Republika Srpska 22.01.2017 | 21:56
Strah: Slobodan uvoz gasi farme
U Udruženju mljekara Republike Srpske smatraju da navedeni sporazum, čija primjena je najavljena od 1. februara, nije u interesu domaće proizvodnje. Na taj problem nedavno je ukazano i na sastanku proizvođača mlijeka u Gradiški.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženje mljekara Republike Srpske, kaže da su neizbježne štete po domaću poljoprivrednu proizvodnju, koja nije zaštićena adekvatnim stimulacijama.

"Mljekari će od februara ove godine biti suočeni sa konkurencijom 4.500 tona mlijeka iz uvoza, ukoliko sporazum stupi na snagu u previđenom roku. To mlijeko će iz zemalja  EU ući u BiH bez carina i biće jeftinije od 25 do 30 pfeniga po jednom litru", smatra Usorac.

Stupanje na snagu prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim se ukida carina na visoko subvencionisane proizvode iz EU znači pad otkupnih cijena domaćeg mesa, uvjereni su farmeri u Lijevče polju.

Savo Vasiljević iz Rogolja smanjio je broj tovnih svinja za dvije trećine i sada u svojim oborima ima 300 tovljenika.

"Od farmerskog posla kojim se godinama bavi cijela moja porodica, mnogo sam očekivao, davno započeo velike poslove, ali sada sam shvatio da od toga nema ništa", izjavio je Vasiljević.

Pesimista je i Ranko Sarajlić, farmer iz Laminaca koji se bavi tovom junadi i bikova. On spas ipak vidi u povećanju agrarnog budžeta odnosno povećanju sredstava za podsticaje iz republičkih i državnih izvora.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, nakon prošlonedeljnog sastanka sa proizvođačima i prerađivačima mlijeka u Kozarskoj Dubici,  napominuo je kao bitan faktor njemačku tehničku i logističku podršku provedni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ipak, on ne osporava razloge od kojih poljoprivrednici, posebno stočari strahuju.

"Direktna šteta biže ogromna jer će Republika Srpskea, zbog ukidanja carina izgubiti 40.000.000 KM godišnje. To su dvije trećine agrarnog budžeta", kazao je ministar Mirjanić. Uvozne kvote, prema klauzulama SSP, svake godine će se povećavati.

U resornom ministarstvu procenili su da će šteta po domaći agrar dostići 650.000.000 KM. Štete od primjene SSP po domaće proizvođače, do kraja januara, procijeniće Svetska banka.

Nakon što su vlasti u BiH prošle godine postigle dogovor u vezi sa potpisivanjem adaptiranog SSP, ostalo je otvoreno pitanje o pomoći poljoprivrednicima koji bi mogli da se suoče sa velikim gubicima.

Hladnoća prepolovila broj prasadi

Niske temperature tokom januara uzrokovale su uginuće velikog broja prasadi u lijevčanskim i potkozarskim selima. To se posebno odnosi na male farmere koji u svojim objektima nisu uspeli obezbediti neophodnu temperaturu za prasilice. Nepovoljnu situaciju dodatno su pogoršali prekidi u snabdevanju strujom tokom prošlog vikenda, kada je sneg pokidao električne vodove u većini potkozarskih i lijevčanskih sela.

Evropljani hvale SSP

Kako je ranije rekao komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, SSP će omogućiti domaćim kompanijama pristup tržištu Evropske unije sa oko 500.000.000 potrošača, pružanje usluga i učešće na tenderima za javne nabavke u EU te doprinjeti povećanju mogućnosti zapošljavanja u BiH.

(EuroBlic)
(Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ma ajde

22.01.2017 13:55

Pun mi je k.rac domacih farmera i preradjivaca. Oni bi da kila mesa bude 100 maraka.

ODGOVORITE
Name

Da li

22.01.2017 15:11

Da li stvarno neko moze toliko biti slijep i glup? Ili si mozda placen da lupetas gluposti? Pa sva domaca proizvodnja nam je unistena jer smo natjerani da otvorimo granice. Sad ce nam unistiti i poljoprivredu. Uzmi radi nesto i uzgajaj kad se tako lako bogatiti od poljoprivrede

Name

Peco

22.01.2017 15:20

Pametnjakovicu ti ces sada da kupujes GMO meso i ono koje nije za upotrebu u EU,pa truj sebe i svoju djecu. Kako ste glupi!

Name

Ma ajde

22.01.2017 20:50

Kilogram obicne salamurine pune hemije 8 - 15KM, kobasicetina sa 50% masti od 13 - 20KM. Suvo svinjsko meso i do 30KM, da ne pricam o prsutu. Jebeni cvarci od 15 - 25KM. Jedno krme od 150kg prodaju za 1000KM. Tigar guma za auto 13 cola, 175/70 kosta 60KM. Sa montazom. Znaci jedna guma vrijedi 4 kile cvaraka i to onih otpadnih. I vama je to u redu? Naravno da jeste.

Name

Realno

22.01.2017 21:57

Zasto bih ja kupovao domace meso kad vi necete da kupujete tehnicku robu koju ja napravim nego samo trazite sto jeftinije smece iz vana? Stalno kukate kako vam je lose, politicari vam se dodvoravaju spominjuci seljake pred izbore, vi za njih glasate, a oni se bogate prodajuci vama tu jeftinu tehnicku robu iz uvoza. I tako je vec 25 godina.

Name

Peco

23.01.2017 06:03

Da mi je znati na cemu si da i ja to nekad konzumiram. Nema veze ako je i skupo,prodat cu koje prase kad imaju tako dobru cjenu. Kakve ti gluposti lupetas! Sve sto si naveo ja cu ti dovoziti u pola cijene,ali odmah da mi platis u keshu. Moze malo i u tome sto konzumiras pa lupetas ovakve gluposti!

Name

lijan

22.01.2017 14:16

Da imamo savjesti kao sto nemamo da kupujemo iskljucivo nase,nikakvi sporazumi nebi ugrozili nasu proizvodnju!Kupujmo nase domace,vracajmo se na sela da proizvodimo zdravije I jeftinije!!!!

ODGOVORITE
Name

Radenko Fjuric

22.01.2017 14:33

Da nije uvoza bilabi prasetina 10 k. M. Kao još jedne godine

ODGOVORITE
Name

lijan

22.01.2017 15:08

Evo nase savjesti,uvozno??????????

Name

Sara

22.01.2017 16:02

Alo Sarovicu sta to radite?

ODGOVORITE
Name

virus

23.01.2017 10:16

Nekima daj da je sve dzaba i tad im nebi valjalo, a svi pobegli sa sela i misle sto se uvozi je bolje a krava zaklana u Argetini pre dve godine pa zamrznuta obisla zemaljsku kuglu i dosla u BiH.

ODGOVORITE