АО: Федерер послије преокрета сломио Нишикорија са 3:2! Кербер испала!

Роџер Федерер пласирао се у четвртфинале Аустралијан опена победом над Кеијем Нишикоријем после пет сетова 6:7, 6:4, 6:1, 4:6, 6:3. Најбоља тенисерка свтета Анђелик Кербер завршила је учешће на првом Гренд слему сезоне у осмини финала. Сензација и код дама: Елиминисана и Кербер! Након што је испао Енди Мареј, и прва тенисерка света завршила учешће у осмини финала Аустралијан Опена.

Тенис 22.01.2017 | 14:45
АО: Федерер послије преокрета сломио Нишикорија са 3:2! Кербер испала!
После испадања Ендија Марија и Новака Ђоковића, Швајцарац је успео да избегне испадање пред старт друге недеље на првом Гренд слему сезоне.

Освајач 17 Гренд слем трофеја ће се у четвртфиналу играти са Мишом Зверевим који је направио изненађење избацивши првог тенисера света.

Федерер се 13. пут у последњих 14 година се пласирао у четвртфинале тог турнира.

Нишикори је имао савршен почетак меча, направио два брејка и повео са 4:0. Швајцарац његов налет прекида тек у петом гему. Иако се чинило да ће Јапанац без проблема повести у сетовима, уследило је буђење Федерера.

Одиграо је савршено своје сервис гемове, није губио поене, вратио је брејкове и преокренуо резултат. Потом је Нишикори показао карактер и одвео сет у тај брејк, стекао је два поена предности која су овом периоду игре била недостижна за Федерера.

Играо се одличан тенис и у другом сету. Није било брејка, али ни брејк шанси све до средине првог сета. Нишикори је одлично погађао углове, добро се бранио када је требало, ипак две брејк шансе стекао је Федерер у седмом гему, спасао их је Јапанац, али је Швајцараац пре свега сјајним ритернима успео да одузме сервис ривалу.

Федерер је био бриљантан на свој први сервис у наставку и врло брзо дошао до изједначења у сетовима са 6:4.

Федерер је контролисао дешавања на терену током трећег сета. Ипак, правио је изненађујуће сервис грешке и тако омогућио Јапанцу брејк лопту, издржао је притисак Федерер, да би потом направио и други брејк, док се чинило да игра Нишикорија полако распада. Са два брејка вишка Федереру је било лако да се потпуно разигра, а пети тенисер света је био шанси – 6:1.

Све је ишло на руку Федереру на почетку четвртог сета. С а друге стране нервозан је био Нишикори, бацао је рекет, па је због тога добио и упозорење од судије. Видели смо квалитетне и атрактивне ударце и у овом периоду игре.

У трећем гему као да је време стало, трајао је скоро 11 минута, виђена је изједначена борба, растрчали су се и један и други тенисер, две брејк лопте пропустио је Нишикори који на крају поравнава на 2:2. Искористио је моментум Нишикори и брзо стигао до две брејк лопте, користи прву за вођство. Настављена је серија Јапанца и у шестом гему којим потврђује брејк и води 4:2. Најракћи гем у досадашњем току меча трајао је нешто мање од минута, а добио га је Федерер и тако прекинуо налет ривала. Четврти добио Јапанац са 6:4 и одвео меч у одлучујући, пети.

У петом сету Федерер је био доминантан. Нишикори је због проблема са леђима морао да затражи медицински тајм аут. Трудио се Јапанац да се резултатски врати у меч, али је Швајцарац увек имао спреман одговор одличним фохрендима и бекхендима, па је стигао до победе после скоро три и по сата игре. У петом сету - 6:3.

Пласман у четвртфинале остварили су и његов земљак Стен Вавринка, као и Жо Вилфред Цонга.

Вавринка је победио 89. играча света, Италијана Андреаса Сепија, у три веома тешка и неизвесна сета, 7:6 (7:2), 7:6 (7:4), 7:6 (7:4).

Његов ривал биће 12. са АТП листе Жо Вилфред Цонга. Француз је елиминисао Британца Данијела Еванса резултатом 6:7, 6:2, 6:4, 6:4.

Најбоља тенисерка света Анђелик Кербер завршила је учешће на првом Гренд слему сезоне у осмини финала.

Боља од ње била је 35. тенисерка света Коко Вандевеге са 6:2, 6:3, после сат и 10 минута игре.

Кербер је била далеко од своје најбоље игре на овом сусрету, па тако неће имати прилику да брани трофеј у Мелбурну освојен прошле године. Претходно је и први рекет света Енди Мари испао са такмичења од Мише Зверева.

Вандевеге ће у наредном колу играти за Габриње Мугурусом која је раније у недељу савладала Сорану Кирстеу истим резултатом.

Два чуда у једном дану!

После шокантне елиминације првог играча света Ендија Мареја, у осмини финала Аустралијан Опена испала је и лидер на WТА листи, Ангелик Кербер која је бранила трофеј у Мелбурну.

Немицу је победила 35. тенисерка света, Американка Коко Вандевеј, у два сета 6:2, 6:3.

Вандевеј је сјајно започела меч и направила два брејка у првом сету, а у другом је после изгубљеног гема на свој сервис и вођства Кербер од 3:1, успела да добије пет гемова у низу и за 68 минута овери пласман у четвртфинале.

Американка је направила велики помак у каријери, будући да претходно никада није прошла треће коло првог гренд слем турнира у сезони, а прошле године изгубила је на старту такмичења.

Вандевеј ће у четвртфиналу играти против шпанске тенисерке Гарбиње Мугурузе, која је са 6:2, 6:3 победила Сорану Кирстеу из Румуније. Мугуруза је такође први пут у каријери стигла до пласмана међу осам најбољих у Мелбурну.

У четвртфинале пласирала се и Венус Вилијамс, други пут у последње три године, пошто је победила Мону Бартел из Немачке - 6:3, 7:5.

Венус, која је у финалу Аустралијан Опена 2003. године изгубила од млађе сестре Серене, играће у наредној рунди против Рускиње Анастасије Пављученкове, која је елиминисала земљакињу Светлану Кузњецову (6:3, 6:3).

РЕЗУЛТАТИ И ПАРОВИ ОСМИНЕ ФИНАЛА - МУШКАРЦИ

Миша Зверев – Енди Мареј 3:1 (7:5, 5:7, 6:2, 6:4)

Стен Вавринка – Андреас Сепи 3:0 (7:6, 7:6, 7:6)

Жо Вилфред Цонга – Данијел Еванс 3:1 (6:7, 6:2, 6:4, 6:4)

Роџер Федерер – Кеи Нишикори 3:2 (6:7, 6:4, 6:1, 4:6, 6:3)

У ПОНЕДЕЉАК

Доминик Тим – Давид Гофан

Григор Димитров – Денис Истомин

Роберто Баутиста Ахут – Милош Раонић

Гаел Монфис – Рафаел Надал

РЕЗУЛТАТИ И ПАРОВИ ОСМИНЕ ФИНАЛА - ДАМЕ

Анастасија Пављученкова - Светлана Кузњецова 2:0 (6:3, 6:3)

Венус Вилијамс - Мона Бартел 2:0 (6:3, 7:5)

Гарбине Мугуруза - Сорана Кирстеа 2:0 (6:2, 6:3)

Коко Вандевеј - Анђелик Кербер 2:0 (6:2, 6:3)

У ПОНЕДЕЉАК

Барбора Стрицова - Серена Вилијамс

Екатерина Макарова - Џоана Конта

Џенифер Брејди - Мирјана Лучић Барони

Каролина Плишкова - Дарија Гаврилова

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар