Шта о Трампу кажу европске силе?

После инаугурације Доналд Трамп је и званично најмоћнији човек САД. Своје ставове о Русији, Европи изнео је више пута. А шта кажу немачка канцеларка Ангела Меркел и Кремљ

Свијет 21.01.2017 | 18:00
Шта о Трампу кажу европске силе?
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изразио је наду у контруктивни дијалог са администрацијом новог америчког председника Доналда Трампа, али је упозорио да ће разлике у ставовима Русије и САД остати.

Песков је, у интервјуу државној телевизији "Русија" који је данас емитован, рекао да би било илузорно очекивати да руско-амерички односи буду без икаквих несугласица, преноси АП.

"Успешан развој билатералних односа зависиће од наше способности да решимо те разлике кроз дијалог", истакао је портпарол Кремља, додавши да ће руски председник Владимир Путин ускоро позвати Трампа да му честита председничку инаугурацију.

Песков је, такође, указао на изазове које поставља компликовано питање контроле нуклеарног наоружања, сложеност ситуације у Сирији и друга питања.

Иако Русија подржава смањење нуклеарног наоружања у будућности, та смањења би требало да буду сразмерна и да не ремете нуклеарну једнакост између Русије и САД, која "игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне стабилности и безбедности", рекао је Песков.

Он је напоменуо да је различит састав руских и америчких нуклеарних снага фактор који мора бити пажљиво размотрен у преговорима.

Упитан да прокоментарише недавни Трампов интервју за лондонски "Тајмс" у којем је наговестио да би могао да оконча санкције које су уведене Русији у замену за договор о смањењу нукеларног оружја, Песков је рекао да је тешко повезати та два питања.

Песков је, такође, нагласио улогу САД у решавању скоро шестогодишњег сукоба у Сирији, где је Трамп понудио да удружи напоре са Русијом у борби против Исламске државе.

"Очигледно је да је немогуће конструктивно решити сиријски проблем без учешћа САД", рекао је портпаролКремља.

Осврнувши се на украјинску кризу, која је односе Русије са Западом погоршала до нивоа из периода после хладног рата, Песков је критиковао админстрацију Трамповог претходника Барака Обаме због "неконструктивног приступа" и изразио наду да ће нова америчка администрација променити став по том питању.

МЕРКЕЛ: НАЋИ ЋУ КОМПРОМИС

Немачка канцеларка Ангела Меркел обећала је да ће покушати да нађе компромис са председником САД Доналдом Трампом о питањима као што су трговина и војна потрошња, и истакла важност добрих односа Европе и САД.

Дан након што је Трамп обећао да ће поставити "Америку на прво место", Меркелова је рекла да је Трамп "истакао јасно своја уверења у инаугурационом говору".

"Рећи ћу две ствари поводом овог говора. Прво, верујем чврсто да је најбоље за све нас да сарађујемо на основу утврђених правила, општих вредности и заједничког залагања унутар међународног економског система, међународне трговине и наших војних савеза", рекла је Меркелова.

Друго, додала је она, прекоатлантски односи у будућности неће бити мање важни него што су били претходних година.

"Радићу на томе. Када се појаве различита мишљења, компромис је најлакше пронаћи кроз размену идеја и узајамно поштовање", рекла је Меркелова.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јакако

22.01.2017 13:50

Баба Меркел сад је ред да ти одес са столице. Свему додје крај.

ОДГОВОРИТЕ