3 европске престолнице идеалне за викенд

Уколико сте у потрази за дестинацијама које су приуштиве и близу, за један кратак и квалитетан викенд одмор, имајте у виду ова три града.

Путовања 21.01.2017 | 12:34
3 европске престолнице идеалне за викенд
Тек што су прошли божићни и новогодишњи празници, ближи се Дан заљубљених, а путовање се чини као најбољи поклон за вољену особу.

Будимпешта
Некадашњи царски град, чијим срцем пролази Дунав, одувек је био познат као дестинација која је идеална за све заљубљене. Прекрасни мостови преко реке, величанствене и велебне грађевине и историјске знаменитости пружају вам савршену сценографију за љубавну шетњу. Али, најбољи доживљај имаћете ако се запутите на ноћну вожњу бродом уз вечеру.

Док уживате у обилној вечери, пловићете поред зграде Парламента, најпознатије знаменитости Будимпеште. Ипак, најлепши поглед на Парламент доживјећете ако се попнете на Рибарску тврђаву. Ова тврђава састоји се од 7 торњева који симболизују 7 племена, која су основала мађарску нацију и државу. Одмах до тврђаве је Матијашева црква у којој су се крунисали многи угарски краљеви и цареви. Недалеко је Краљевска палата с које се пружа прекрасан поглед на град, реку и мостове. Један од њих је и Ланчани мост, најстарији и најлепши.

Уз мноштво знаменитости, Будимпешта је позната и као дестинација у којој ћете увек бити задовољни куповином. Најпопуларније место за “шопинг” свакако је Ваци улица, главна и најпознатија улица у Будимпешти.

Братислава
Још једна престоница смештена на обалама моћног Дунава. Иако је Братислава велики град, већина њених знаменитости налази се у средишту. Братиславски храд прво је што ће вам упасти у око када дођете у центар. Овај прекрасан дворац смештен је на брдашцу које се издиже изнад самог средишта града. Словаци га често називају обрнутим столом, због кула које изгледају као ноге наопачке окренутог стола.

Сам дворац служио је као краљевска резиденција, а данас се у њему налази музеј и словачки парламент. Од дворца па према средишту града водиће вас пут означен златним крунама. Ово је стаза којом су некада краљеви силазили до катедрале светог Мартина на крунидбу. Центром града доминира Михаелов торањ, који је некада служио као посматрачница, а данас се у њему одржавају многе изложбе, првенствено оружја.

Шетњом покрај многобројних пабова и пивница доћи ћете до средишњег трга на којем доминира Роландова фонтана и стара градска скупштина. Недалеко од овог места налази се најпознатија знаменитост града, Чумил. Реч је о споменику свим радницима који су учествовали у изградњи града, а изнимно је популаран због тога јер изгледа као да вири из шахта. Ако се одлучите да посетите Братиславу баш за Дан заљубљених, не пропустите да уживате у једном од многих ресторана који послужују традиционалну храну.

Праг
Град стотину торњева, препун живописних улица и многобројних тргова одушевиће вас својим готичким духом и могућностима које пружа. Средишње место свакако је Вацлавских намести, трг који носи назив заштитника града. Ово је један од оних тргова који ће вас одушевити по дану, а одузети вам дах кад падне мрак.

Недалеко од јеврејске четврти, која је најпознатија по својим живописним синагогама, налази се Староместске намести, односно део града који је под заштитом Унеска. Овде су Тински цхарм са своја два торња и Градска скупштина, па црква св. Николе. Али, највећа атракција града свакако је Астрономски сат око којег се сваки пуни сат одвија представа. Ипак, најлепши поглед на сам град је онај с Карловог моста. Овај неравни мост, који се протеже преко реке Влтаве, добио је име по познатом краљу Карлу ИВ, а шетњом преко њега доћи ћете до Пражски храда, највећег дрвеног дворца на свету.

Уз упечатљиву архитектуру и осећај да је овде време стало, Праг је веома популаран код пивопија. Популарна чешка пива одушевиће сваког ко их једном проба.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар