Коментар: Звездина еволуција...!

За четири године црвено-бели су прешли пут који мами похвале и аплаузе. А најбоље од свега по њих је што процес још траје...

Кошарка 20.01.2017 | 23:40
Коментар: Звездина еволуција...!
"Природна селекција" је процес који описује опстајање током генерација наследних особина које се могу окарактерисати као „корисне“ за репродукију или преживљавање, а губитак оних особина које се могу окарактерисати као „штетне“. Ова промена се дешава јер организми носиоци „корисних“ особина преносе више копија ових особина у следећу генерацију

Тако кажу биологија и генетика. Пренесимо то на кошарку. На Црвену звезду. Црвено-бели су се у сезони 2013/2014 вратили у Евролигу после 15 година. Пред почетак сезоне остали су без Игора Ракочевића, али су у клуб стигле нове снаге - Бобан Марјановић, Јака Блажич иБлејк Шилб.

Пионирска сезона је завршена испадањем у групној фази, а Звезда је имала укупно четири победе у такмичењу (по две над Лаборал Кућом и Лијетувос Ритасом).

Као што је у уводу описано, Звезда је полако улазила у процес еволуције. Природна селекција је чинила своје, "корисне особине заслужне за преживљавање" су се задржале,Радоњић их је заливао и неговао, а оне штетне су "изгубљене".  Они издржљивији и снажнији су замењивали слабије, хемија тима била је све већа. Звезда је већ следеће сезоне отишла корак даље, до Топ 16 фазе.

Процес је трајао. Чекао се корак унапред.

Када се прошле сезоне веровало да је тим мање квалитетан од оног који је на крилимаБобана Марјановића и Маркуса Вилијамса ишао прилично далеко, Звезда је отишла још један корак даље. Плеј-оф Евролиге био је превелики залогај, ЦСКА непрелазан зид, али, процес еволуције се наставио.

Пред почетак ове сезоне - иста прича. Мало ко је био свестан шта се то крчка у кухињиДејана Радоњића. Опет је мало ко веровао да се може даље од оног што је претходно урађено,  помињало се и прављење тима за следећу сезону, али после 18 одиграних кола јасно је да је већ сада направљен нови корак унапред. Радоњићев систем је почео да даје озбиљне резултате, а Звезда је везала чак пет узастопних победа што јој наравно до сада није успевало у протеклим сезонама.

ЗВЕЗДА ВИШЕ НИЈЕ "ДОМАЋИЦА"

Звезда је и ове сезоне екипа којој најмање желите да одете у госте, али је приметно да црвено-бели више нису екипа која искључиво добија утакмице код куће. Добија их, али почела је доста чешће да туче и на страни.

У првој сезони Звезда је имала две победе у гостима (Лаборал Кућа, Лијетувос Ритас). У сезони 2013/2014 забележила је у групној фази и Топ 16 фази укупно три победе од укупно 12 гостовања (Лаборал Кућа, Валенсија, Галатасарај). Прошле сезоне Звезда је играла 13 утакмица у гостима и забележила је такође три победе (Бајерн Минхен, Панатинаикос, Уникаха).

У овој сезони, Звезда је већ добила четири утакмице у гостима. Савладани су Галатасарај, Бросе Бамберг, Жалгирис Каунас и Макаби Тел Авив. На досадашњих девет гостовања, већ је оборен рекорд по броју победа у гостима када се гледају појединачне сезоне.

Већ 24. јануара Звезда иде Басконији на ноге и то ће бити, додуше веома тешка, али шанса за црвено-беле да дођу и до пете победе на страни, али и шесте узастопно по чему би се црвено-бели изједначили са ЦСКА из москве у тој категорији.

"Видим да добро играју ове сезоне, са неким невероватно великим победама против најјачих тимова и то са 10-15 разлике. Увек играју добро код куће, а сада почињу да играју добро и у гостима. Звезда има јако доброг тренера, играчи га слушају и то даје резултате", рекао је недавно Бобан Марјановић коментаришући из Сједињених Америчких Држава Звездине игре. Види се и “преко баре” велики помак у овом сегменту.

ДИВЉАЈУ СТАТИСТИЧКИ ПАРАМЕТРИ. КАО НИКАДА ДО САДА

Колико се из тима, хомогености и хемије која се створила рађају добре ствари видимо и по статистичким параметрима. Гледали смо пре две сезоне Бобана Марјановића како доминира у статистичким колонама, или Квинсија Милера и Мајка Цирбеса прошле, а сада се све више играча појављује у најбољима међу најбољима у различитим категоријама, а и као појединци играчи Звезде редом руше сопствене рекорде.

Тако, рецимо, Огњен Кузмић тренутно заузима треће место на листи најбољих скакача, али га од првопласираног Никола Мелија деле буквално децимале. Кузмић има 7,9 скокова по мечу, Николо Мели 8,2. Између је Тејлор Ханикат са 8,0 скокова по утакмици.

Кузмић је парадигма целог тима. Он је побољшао апсолутно све статистичке параметре и у ових 18 кола Евролиге поправио све личне рекорде! Баш све. Потпуно је екплодирао и наставио је лозу плодоносних Звездиних центара после Бобија и Цирбеса.

Чарлс Џенкинс је први крадљивац лопти Евролиге (две по мечу), али је ове сезоне оборио споствени рекорд у свим најважнијим параметрима (индекс, дати поени, скокови, асистенције, украдене лопте).

Марко Симоновић је оборио сопствене рекорде у Евролиги када у индексу корисности, поенима, офанзивним и дефанзивним скоковима и блокадама. Бранко Лазић је само против Жалгириса оборио рекод у индексним поенима (20) и броју постигнутих кошева (15), а ту су и рекорди у украденим лоптама и блокадама. Милко Бјелица са пуне 32. године, после 10 година играња кошарке у Евролиги, обара рекорде у датим поенима (19) и асистенцијама (8). Стефан Јовић је шести асистент досадашњег дела Евролиге са 5,5 завршних додавања по мечу! И тако даље, и тако даље.

Сви играју своју најбољу кошарку у свом животу. За то је заслужан тим. Систем. Једино он може да сваког појединца, у овако напорном ритму, исцеди и из њега исиса последњу кап сока коју има.

После свега написаног, утисак је - не импресивно, већ веома импресивно. А процес још траје.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар