ЦИА: Ево како је Милошевић 'продао' Србе у Хрватској

Милошевиц́ев најважнији циљ је да остане на власти. Хрватским освајањем Крајине, сматрају у ЦИА, уклоњена је дилема да брани удаљену српску територију. Такође, пружена му је могуц́ност да уклони кључне политичке ривале, пише у извештају ЦИА.

Босна и Херцеговина 19.01.2017 | 20:36
ЦИА: Ево како је Милошевић 'продао' Србе у Хрватској
Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) поставила је на интернет 12 милиона страница са којих је скинута ознака тајности. Међу њима је и извештај о намерама Слободана Милошевића, тадашњег председника Србије, да зарад скидања санкција СРЈ, настави преговоре и склопи договор о прекиду рата, упркос хрватској агресији на Републику Српску Крајину и егзодус избеглица.

У извештају који је датиран на 16. август 1995. године и који је припремљен за Ричарда Холбрука, тадашњег помоћника државног секретара за Европу, пише да је Милошевић одлучио да покуша да закључи договор упркос поразу крајишких Срба у секторима под заштитом УН Север и Југ у Хрватској и оптужби за издају од стране српских избеглица који су кренули у Србију.



Разни извештаји указују, стоји у документу, да је Милошевиц́ мотивисан жељом да се скину санкције СБ УН, које су уведене његовом режиму. Такође, намеравао је да споразум закључи, тако што ће у оквиру територијалног поравњања, Србима остати преостале територије у Босни и можда у хрватском сектору Исток.

Амерички обавештајци ипак примећују да би наставак напредовања хрватске војске у Босни или напад на сектору Исток, озбиљно ограничио Милошевиц́еве опције и био евентуално окидач за директну интервенцију Војске Југославије.

Циљеви Београда

Милошевиц́ева одлука да не оспорава хрватско преузимање Крајине, уз јаку критику лидера Срба у БиХ и Крајини, указује да је покушао да консолидује своју политичку контролу над будуц́ности. У том смислу, пише у извештају, његова идеја “Велике Србије” обухватила би делове Босне и можда Хрватске.

Иако је део извештаја закречен, може се прочитати да је Београд 1993. године био спреман да се одрекне вец́ине територија у Хрватској, али и да обезбеди Посавски коридор између Србије и западне Босне.

Милошевиц́ев најважнији циљ је да остане на власти. Хрватским освајањем Крајине, сматрају у ЦИА, уклоњена је дилема да брани удаљену српску територију. Такође, пружена му је могуц́ност да уклони кључне политичке ривале, посебно лидера Срба, Караџиц́а, који су спречили Милошевиц́еве напоре да склопи споразумно поравнање и легитимизује “Велику Србију”.

Иако је Караџиц́ има подршку Скупштине босанских Срба, његови дани као лидера Срба у БиХ су вероватно
одбројани, пише у извештају. Чак и ако остане председник, прави вођа Срба је командант Младиц́, који је ближи Милошевиц́у.



За Милошевиц́а је било значајно укидање санкција, посебно у светлу скоро 150.000 избеглих крајишких Срба који ц́е бити терет за економију која је у депресији.

Преговарачка позиција

Контрола над службама безбедности, вец́ином медија и старијим официра ВЈ осигурала је Милошевићу власт у догледној будуц́ности и омогуц́ила да избегне одговорност за пад Крајине тако што ц́е је пребацити на терет руководстава Срба у Крајини и БИХ.

Од хрватског преузимања Крајине, про-државни медији у Београду упорно тврде да је руководство крајишких Срба криво за дебакл у Крајини, јер није прихватило споразум З4, којим је Србима нуђена ограничена аутономију у Хрватској.


Фото: АФП

Милошевиц́ је такође, због присуства великог броја незадовољних избеглица одлучио да их растера у Војводину, јужну Србија, и етничко-албанска насеља на Косову. Према изворима америчких дипломата, српска полиција их је блокирала ван Београда – јединог града у Србији где опозиција имала упориште.

У извештају се наводи, да је Милошевиц́ успешно сузбио утицај ултранационалиста, тако што је ухапсио лидера “Белих орлова” Мирка Јовиц́а, док се утицај Војислава Шешеља смањује.

План Контакт групе

Прихватање претходних мировних планова од стране Милошевића, указују на то да би се председник Србије сагласио са кључним аспектима најновије иницијативе САД и био спреман да изврши притисак на прихватање плана од стране Срба у БИХ. Милошевиц́ у том смислу верује да ц́е Младиц́ бити отворенији од Караџиц́а да преговара о споразуму.

Леђа уза зид

У извештају стоји да је тешко утврдити посебне околности које би стимулисала велики интервенцију ВЈ у сукобу и поред великог хрватског напада на сектору Исток. Бивши савезни југословенски министар иностраних послова Јовановиц́ је раније овог месеца упозорио да Београд не би мирно стајао ако би витални интерес био угрожен, али није дефинисао те интересе.

Ипак, амерички обавештајци претпостављају да би евентуални напада на Бања Луку и одсецање Посавског коридора, утицали на интервенцију Војске Југославије.

(Телеграф.рс)
Фото: АФП

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Теx Вилер

19.01.2017 19:52

Не знам како ви,али ја висе вијерујем ЦИА него својим оцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

20.01.2017 01:46

Теx, добро је сто висе вјерујете извјестајима агената ЦИА него својим оцима које су одавно назване старим љазљивицам. Знаци да цете далеко догурати као римски робови. Милосевиц је као бивси комуниста крив за страдање СРБа због тога сто је нересно СРБско пирање био поцео најприје да ресава срцем имајуци велики опозоција медју самим југиславенством расрбљеним "СРБима" а затим трговимом са НАТО Пактон на рацун Западних СРБски земаља Светог Саве са зељом да тако себе одрзи на власти а СРБију да спаси од рата.

Name

за теx вилер

21.01.2017 10:53

Поставља се питање колико си веровао или колико верујес својим оцима?

Name

А?

19.01.2017 19:56

А ста је са Крајисником? Кад це његове небулозе објавити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

19.01.2017 20:50

И још при томе ствараоц Републике...је**м ли му нану, а тргово је са свим ко и Баја!?

Name

Дзоо

19.01.2017 20:05

Нормално да је србија издала све крајне Косово ево сад Мора и РС ако овај билмез не одступи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допустице

20.01.2017 06:05

Он је мали мис мислим на Бају, морат це да направи онако како велики буду тразили, а ти глупи народе опет гласај за њега мислим бају"великог србина".

Name

зола

19.01.2017 20:11

Нидје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зола

19.01.2017 20:31

Највеци издајници на свијету су Србске водје .Без изузетка! А ако не вјерујеш прелистај историју. Не мораш ићи даље од 25 година уназад.

Name

ливе

19.01.2017 20:16

Мислим да су Српски политичари водили бригу само око сопственог интереса а свој народ гурали у пропаст доказано нетреба ЦИА да доказује било шта знали су то и сами

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

19.01.2017 20:19

Глупости?све измисљотине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

19.01.2017 21:10

Да није било Милосевица не би било Републике Српске и Срба у Бањалуци. То говорим из прве руке а ви вјерујте коме хоцете !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Игор

19.01.2017 21:20

Клинтона,Игоре,то знају и птице на грани.

Name

Да се зна

19.01.2017 21:32

Да није било Слоба не би било ни рата.. Слоба и њему сличних иза комшијских тараба, једни друге уздигли.

Name

Ре

19.01.2017 23:54

Захвали се ти Клинтону и из прве, а и из друге руке, иако данас сви пиш..е по њему. А Слоби се захвали, што је Клинтону рекао само заустави пристајем на све

Name

реРЕ

20.01.2017 15:35

Захвалите се Клинтону ви да сте данас у Б.Крупи,Кљуцу,С.Мосту,Б.Петровцу,Горазду...И данас би Сарајево било под блокадом,да не би Клинтонови:Армија БиХ велико ниста.

Name

Књин, Срб и Лицка Калдрма

19.01.2017 21:24

Наравно да над је слузбени Београд издао и продао, то ми је одувијек било јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

19.01.2017 21:29

Њгове умотворине се још проучавају и изучавају у Ленглију..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бигг каубој

19.01.2017 21:38

Коме сада вјеровати,Слобо је имао војску да уђе до Беча а изгубио је сваки рат.Вјероватно је било притисака али су сигурно поштовали Војску Југославије сви по свјету,у сваком случају они што га мрзе требали би да му подижу спименике умјесто неких њихових председника.Судити би му морали Срби а овако су се обрукали изручењем председника што нико никада осим Срба није уради из Републике Српске и Србије.Данас Србија која има више него два пута становника од хрватске и која је више од два пута већа,Србија која више од пет пута има становника од Словенија а и већа бар пет пута,Србија има исти број војника као набројане државе а онда се чуде када им протјерају преко 250 000 становника у XXИ вјеку е то је пријатељство Српских лидера са западом.Данас Србија сигурно неби могла да се брани ни 48 сати и сигурно има најлошију војску у региону,пријатељи Српских лидера немају због чега да поштују Србе,оне Србе од којих војска нема ни једног чамца на дување,ни једног ледоломилца,ни једну банку,ни једну трговинску веригу,ни један свион како цивилни тако и војни,ни једну ракету дугог домета,ни једног обавјештајца а да није на платном списку странаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.01.2017 23:59

Не бије бој свјетло оружје, већ срце у јунака!

Name

Ре бигг клоwн

20.01.2017 11:29

Није вазно колико имаш орузја и војника него колико има у тим војницима орузја,поноса и воље да умру а не да живе за то заста се боре. Ако то има уградјено у једном војнику са мало мудрости он је ко бетон.Руси су поломили зубе у Афганистану из тог разлога. Американци у Вијетнаму ....

Name

Биа

19.01.2017 21:42

Нисам баш сигуран да је све ово тачно али је сигурно да није био добар вођа Срба јер је превише вјеровао западу а за остале је био добар и бољи од свих њихових председника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.01.2017 21:46

Наше све власти од 90-их су издајничке и профитерске. Нема код наших лидера ни п од патриотизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шпекулација

20.01.2017 00:24

Караџићу је подваљено, а све су криви Милошевић, Изетбеговић и Тудјман

ОДГОВОРИТЕ
Name

оги

20.01.2017 00:24

У памет се срби ако је имате и мало.Говорим из Бања Луке јер имамо новог Милошевића,сертификовану лудару због које можемо остати на ливади да пасемо траву.И још нешта што сам заборавио,што се тиће памети:сумњам да овце имају памет а по томе смо познати већ 200 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре оги

20.01.2017 11:19

Овце макар имају вуну па се могу сисати ако немају памети...

Name

трактор

20.01.2017 06:00

Гледам ову колону јад и беда трактори -камиони-аута а 1992 нас су пустали само са кесама и торбама ниста висе и јос папир да потписемо да добровољно остављамо своју имовину неверујете а зива истина проверите

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

20.01.2017 14:49

Па човјек је изазвао рат, о чему се овдје прича, он и његови политички противници бивше ЈУГЕ. Није успио ништа договорити и почели су пуцати и ево нас гдје смо...бар сам свједок свега. Још смо у блату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

21.01.2017 11:00

Ето ти сад! Испада да је покојни Слободан "издао" и Социјалистицку Федеративну Републику Југославију. А после,све републике, једну по једну па кад је и тога нестало,онда Крајине,после Крајина, се устремио на опстине,градове,села,њиве,гајеве ... и тако до...

ОДГОВОРИТЕ