CIA: Evo kako je Milošević 'prodao' Srbe u Hrvatskoj

Miloševićev najvažniji cilj je da ostane na vlasti. Hrvatskim osvajanjem Krajine, smatraju u CIA, uklonjena je dilema da brani udaljenu srpsku teritoriju. Takođe, pružena mu je mogućnost da ukloni ključne političke rivale, piše u izveštaju CIA.

Bosna i Hercegovina 19.01.2017 | 20:36
CIA: Evo kako je Milošević 'prodao' Srbe u Hrvatskoj
Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Među njima je i izveštaj o namerama Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsednika Srbije, da zarad skidanja sankcija SRJ, nastavi pregovore i sklopi dogovor o prekidu rata, uprkos hrvatskoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu i egzodus izbeglica.

U izveštaju koji je datiran na 16. avgust 1995. godine i koji je pripremljen za Ričarda Holbruka, tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara za Evropu, piše da je Milošević odlučio da pokuša da zaključi dogovor uprkos porazu krajiških Srba u sektorima pod zaštitom UN Sever i Jug u Hrvatskoj i optužbi za izdaju od strane srpskih izbeglica koji su krenuli u Srbiju.



Razni izveštaji ukazuju, stoji u dokumentu, da je Milošević motivisan željom da se skinu sankcije SB UN, koje su uvedene njegovom režimu. Takođe, nameravao je da sporazum zaključi, tako što će u okviru teritorijalnog poravnjanja, Srbima ostati preostale teritorije u Bosni i možda u hrvatskom sektoru Istok.

Američki obaveštajci ipak primećuju da bi nastavak napredovanja hrvatske vojske u Bosni ili napad na sektoru Istok, ozbiljno ograničio Miloševićeve opcije i bio eventualno okidač za direktnu intervenciju Vojske Jugoslavije.

Ciljevi Beograda

Miloševićeva odluka da ne osporava hrvatsko preuzimanje Krajine, uz jaku kritiku lidera Srba u BiH i Krajini, ukazuje da je pokušao da konsoliduje svoju političku kontrolu nad budućnosti. U tom smislu, piše u izveštaju, njegova ideja “Velike Srbije” obuhvatila bi delove Bosne i možda Hrvatske.

Iako je deo izveštaja zakrečen, može se pročitati da je Beograd 1993. godine bio spreman da se odrekne većine teritorija u Hrvatskoj, ali i da obezbedi Posavski koridor između Srbije i zapadne Bosne.

Miloševićev najvažniji cilj je da ostane na vlasti. Hrvatskim osvajanjem Krajine, smatraju u CIA, uklonjena je dilema da brani udaljenu srpsku teritoriju. Takođe, pružena mu je mogućnost da ukloni ključne političke rivale, posebno lidera Srba, Karadžića, koji su sprečili Miloševićeve napore da sklopi sporazumno poravnanje i legitimizuje “Veliku Srbiju”.

Iako je Karadžić ima podršku Skupštine bosanskih Srba, njegovi dani kao lidera Srba u BiH su verovatno
odbrojani, piše u izveštaju. Čak i ako ostane predsednik, pravi vođa Srba je komandant Mladić, koji je bliži Miloševiću.



Za Miloševića je bilo značajno ukidanje sankcija, posebno u svetlu skoro 150.000 izbeglih krajiških Srba koji će biti teret za ekonomiju koja je u depresiji.

Pregovaračka pozicija

Kontrola nad službama bezbednosti, većinom medija i starijim oficira VJ osigurala je Miloševiću vlast u doglednoj budućnosti i omogućila da izbegne odgovornost za pad Krajine tako što će je prebaciti na teret rukovodstava Srba u Krajini i BIH.

Od hrvatskog preuzimanja Krajine, pro-državni mediji u Beogradu uporno tvrde da je rukovodstvo krajiških Srba krivo za debakl u Krajini, jer nije prihvatilo sporazum Z4, kojim je Srbima nuđena ograničena autonomiju u Hrvatskoj.


Foto: AFP

Milošević je takođe, zbog prisustva velikog broja nezadovoljnih izbeglica odlučio da ih rastera u Vojvodinu, južnu Srbija, i etničko-albanska naselja na Kosovu. Prema izvorima američkih diplomata, srpska policija ih je blokirala van Beograda – jedinog grada u Srbiji gde opozicija imala uporište.

U izveštaju se navodi, da je Milošević uspešno suzbio uticaj ultranacionalista, tako što je uhapsio lidera “Belih orlova” Mirka Jovića, dok se uticaj Vojislava Šešelja smanjuje.

Plan Kontakt grupe

Prihvatanje prethodnih mirovnih planova od strane Miloševića, ukazuju na to da bi se predsednik Srbije saglasio sa ključnim aspektima najnovije inicijative SAD i bio spreman da izvrši pritisak na prihvatanje plana od strane Srba u BIH. Milošević u tom smislu veruje da će Mladić biti otvoreniji od Karadžića da pregovara o sporazumu.

Leđa uza zid

U izveštaju stoji da je teško utvrditi posebne okolnosti koje bi stimulisala veliki intervenciju VJ u sukobu i pored velikog hrvatskog napada na sektoru Istok. Bivši savezni jugoslovenski ministar inostranih poslova Jovanović je ranije ovog meseca upozorio da Beograd ne bi mirno stajao ako bi vitalni interes bio ugrožen, ali nije definisao te interese.

Ipak, američki obaveštajci pretpostavljaju da bi eventualni napada na Banja Luku i odsecanje Posavskog koridora, uticali na intervenciju Vojske Jugoslavije.

(Telegraf.rs)
Foto: AFP

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Tex Viler

19.01.2017 19:52

Ne znam kako vi,ali ja vise vijerujem CIA nego svojim ocima.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

20.01.2017 01:46

Tex, dobro je sto vise vjerujete izvjestajima agenata CIA nego svojim ocima koje su odavno nazvane starim ljazljivicam. Znaci da cete daleko dogurati kao rimski robovi. Milosevic je kao bivsi komunista kriv za stradanje SRBa zbog toga sto je neresno SRBsko piranje bio poceo najprije da resava srcem imajuci veliki opozocija medju samim jugislavenstvom rasrbljenim "SRBima" a zatim trgovimom sa NATO Pakton na racun Zapadnih SRBski zemalja Svetog Save sa zeljom da tako sebe odrzi na vlasti a SRBiju da spasi od rata.

Name

za tex viler

21.01.2017 10:53

Postavlja se pitanje koliko si verovao ili koliko verujes svojim ocima?

Name

A?

19.01.2017 19:56

A sta je sa Krajisnikom? Kad ce njegove nebuloze objaviti?

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

19.01.2017 20:50

I još pri tome stvaraoc Republike...je**m li mu nanu, a trgovo je sa svim ko i Baja!?

Name

Dzoo

19.01.2017 20:05

Normalno da je srbija izdala sve krajne Kosovo evo sad Mora i RS ako ovaj bilmez ne odstupi

ODGOVORITE
Name

Dopustice

20.01.2017 06:05

On je mali mis mislim na Baju, morat ce da napravi onako kako veliki budu trazili, a ti glupi narode opet glasaj za njega mislim baju"velikog srbina".

Name

zola

19.01.2017 20:11

Nidje veze.

ODGOVORITE
Name

Re zola

19.01.2017 20:31

Najveci izdajnici na svijetu su Srbske vodje .Bez izuzetka! A ako ne vjeruješ prelistaj istoriju. Ne moraš ići dalje od 25 godina unazad.

Name

live

19.01.2017 20:16

Mislim da su Srpski političari vodili brigu samo oko sopstvenog interesa a svoj narod gurali u propast dokazano netreba CIA da dokazuje bilo šta znali su to i sami

ODGOVORITE
Name

dado

19.01.2017 20:19

Gluposti?sve izmisljotine

ODGOVORITE
Name

Igor

19.01.2017 21:10

Da nije bilo Milosevica ne bi bilo Republike Srpske i Srba u Banjaluci. To govorim iz prve ruke a vi vjerujte kome hocete !

ODGOVORITE
Name

re Igor

19.01.2017 21:20

Klintona,Igore,to znaju i ptice na grani.

Name

Da se zna

19.01.2017 21:32

Da nije bilo Sloba ne bi bilo ni rata.. Sloba i njemu sličnih iza komšijskih taraba, jedni druge uzdigli.

Name

Re

19.01.2017 23:54

Zahvali se ti Klintonu i iz prve, a i iz druge ruke, iako danas svi piš..e po njemu. A Slobi se zahvali, što je Klintonu rekao samo zaustavi pristajem na sve

Name

reRE

20.01.2017 15:35

Zahvalite se Klintonu vi da ste danas u B.Krupi,Kljucu,S.Mostu,B.Petrovcu,Gorazdu...I danas bi Sarajevo bilo pod blokadom,da ne bi Klintonovi:Armija BiH veliko nista.

Name

Knjin, Srb i Licka Kaldrma

19.01.2017 21:24

Naravno da nad je sluzbeni Beograd izdao i prodao, to mi je oduvijek bilo jasno.

ODGOVORITE
Name

B

19.01.2017 21:29

Njgove umotvorine se još proučavaju i izučavaju u Lengliju..

ODGOVORITE
Name

Bigg kauboj

19.01.2017 21:38

Kome sada vjerovati,Slobo je imao vojsku da uđe do Beča a izgubio je svaki rat.Vjerovatno je bilo pritisaka ali su sigurno poštovali Vojsku Jugoslavije svi po svjetu,u svakom slučaju oni što ga mrze trebali bi da mu podižu spimenike umjesto nekih njihovih predsednika.Suditi bi mu morali Srbi a ovako su se obrukali izručenjem predsednika što niko nikada osim Srba nije uradi iz Republike Srpske i Srbije.Danas Srbija koja ima više nego dva puta stanovnika od hrvatske i koja je više od dva puta veća,Srbija koja više od pet puta ima stanovnika od Slovenija a i veća bar pet puta,Srbija ima isti broj vojnika kao nabrojane države a onda se čude kada im protjeraju preko 250 000 stanovnika u XXI vjeku e to je prijateljstvo Srpskih lidera sa zapadom.Danas Srbija sigurno nebi mogla da se brani ni 48 sati i sigurno ima najlošiju vojsku u regionu,prijatelji Srpskih lidera nemaju zbog čega da poštuju Srbe,one Srbe od kojih vojska nema ni jednog čamca na duvanje,ni jednog ledolomilca,ni jednu banku,ni jednu trgovinsku verigu,ni jedan svion kako civilni tako i vojni,ni jednu raketu dugog dometa,ni jednog obavještajca a da nije na platnom spisku stranaca.

ODGOVORITE
Name

Re

19.01.2017 23:59

Ne bije boj svjetlo oružje, već srce u junaka!

Name

Re bigg klown

20.01.2017 11:29

Nije vazno koliko imaš oruzja i vojnika nego koliko ima u tim vojnicima oruzja,ponosa i volje da umru a ne da žive za to zasta se bore. Ako to ima ugradjeno u jednom vojniku sa malo mudrosti on je ko beton.Rusi su polomili zube u Afganistanu iz tog razloga. Amerikanci u Vijetnamu ....

Name

Bia

19.01.2017 21:42

Nisam baš siguran da je sve ovo tačno ali je sigurno da nije bio dobar vođa Srba jer je previše vjerovao zapadu a za ostale je bio dobar i bolji od svih njihovih predsednika.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.01.2017 21:46

Naše sve vlasti od 90-ih su izdajničke i profiterske. Nema kod naših lidera ni p od patriotizma.

ODGOVORITE
Name

Špekulacija

20.01.2017 00:24

Karadžiću je podvaljeno, a sve su krivi Milošević, Izetbegović i Tudjman

ODGOVORITE
Name

ogi

20.01.2017 00:24

U pamet se srbi ako je imate i malo.Govorim iz Banja Luke jer imamo novog Miloševića,sertifikovanu ludaru zbog koje možemo ostati na livadi da pasemo travu.I još nešta što sam zaboravio,što se tiće pameti:sumnjam da ovce imaju pamet a po tome smo poznati već 200 godina.

ODGOVORITE
Name

Re ogi

20.01.2017 11:19

Ovce makar imaju vunu pa se mogu sisati ako nemaju pameti...

Name

traktor

20.01.2017 06:00

Gledam ovu kolonu jad i beda traktori -kamioni-auta a 1992 nas su pustali samo sa kesama i torbama nista vise i jos papir da potpisemo da dobrovoljno ostavljamo svoju imovinu neverujete a ziva istina proverite

ODGOVORITE
Name

veteran

20.01.2017 14:49

Pa čovjek je izazvao rat, o čemu se ovdje priča, on i njegovi politički protivnici bivše JUGE. Nije uspio ništa dogovoriti i počeli su pucati i evo nas gdje smo...bar sam svjedok svega. Još smo u blatu.

ODGOVORITE
Name

he he he

21.01.2017 11:00

Eto ti sad! Ispada da je pokojni Slobodan "izdao" i Socijalisticku Federativnu Republiku Jugoslaviju. A posle,sve republike, jednu po jednu pa kad je i toga nestalo,onda Krajine,posle Krajina, se ustremio na opstine,gradove,sela,njive,gajeve ... i tako do...

ODGOVORITE