Антианалитичари РТРС у „Специјалу“

Синоћња емисија Специјал на Радио телевизији Републике Српске показала је сво дно које је Српска телевизија дотакла, а која јој, као једном од стубова демократије у нашој земљи и веома важној институцији Републике Српске уопште не приличи.

Република Српска 19.01.2017 | 14:41
Антианалитичари РТРС у „Специјалу“
Јавни сервис Републике Српске би требало да буде понос Републике Српске, да тачно и објективно информише грађане и да зове праве стручњаке у овако важне емисије, а не неке људе који не познају елементарне ствари, а коментаришу тако озбиљне теме какве су биле синоћ.

Специјал можете погледати овдје, а у овом блогу можете прочитати све срамоте изречене синоћ.

Један од аналитичара у емисији, професор уставног права Милан Благојевић, на питање водитеља да ли ентитети у БиХ имају више права на самоопредјељење него републике бивше Југославије, он говори о постојању додатног споразума уз Анекс ИВ Дејтонском мировног уговора, на чијем списку се налази Пакт о грађанским и људским правима који каже да народ има право на самоопредјељење.

Након тога помиње и Конвенцију УН-а која говори о праву народа на самоопредјељење и закључује да Српска има више права на отцјепљење од република СФРЈ. (погледати на 1:30:00)

Овакав селективан приступ је веома забрињавајући и становнике Српске може довести у заблуду. Слиједећи Благојевићеву логику, онда и Војводина има право на отцјепљење од Србије, Санџак такође има право на отцјепљење, Брчко дистрикт има право на отцјепљење од Српске и ФБиХ итд. што је неприхватљиво.

У међународном праву постоји нешто што се зове и принцип суверенитета и територијалног интегритета држава, гарантован од стране УН-а, а на што се позива Србија у борби за Косово и Метохију. Он свакој држави констатује неповредивост територије. На први поглед се чини да су право народа на самоопредјељење и принцип суверенитета и територијалног интегритета у сукобу (што можда и јесте тачно).

Ипак, овај сукоб у међународном праву је разријешен тако што је речено да право на отцјепљење могу имати само „народи који трпе дискриминацију, одрицање права на представничку владу и само уколико је дискриминационо понашање толико продорно, разгранато и систематско да конкретно угрожава опстанак таквих народа и гдје не постоји јака вјероватноћа да ће се дискриминација окончати.“ Као примјер оваквог коришћења права на самоопредјељење се наводи отцјепљење Источног Пакистана (данашњи Бангладеш) од Пакистана.

Република Српска има своје представнике у свим институцијама БиХ (друга је ствар што су већином неспособни), културну, економску и сваку другу аутономију. Стога би проф. Благојевићу боље било да не замајава народ, како се питања сецесије нпр. Санџака или Војводине не би покретала.

Као професор уставног права, Благојевић би требало да зна да је механизам отцјепљења Српске потпуно другачији и може се провести мирно на један једини начин: двотрећинским изгласавањем (свих народа) у Представничком дому и Дому народа БиХ.

Додиков савјетник, или како РТРС често каже „аналитичар“ Александар Врањеш, у емисији се успротивио Додику и његовим изјавама да су санкције уведене искључиво њему (Додику), и да немају везе са Републиком Српском. (погледати на 1:24:30). Врањеш говори како су нападнуте институције Српске, поготово институција предсједника Српске.

У теоретском смислу, ово има смисла, јер је народ дао легитимитет Додику да обавља функцију коју обавља, па је стога ово на неки начин санкција и против народа. У суштинском и практичном смислу, ово је потпуна бесмислица, јер да је Српска кажњена, њен народ или њене институције, то би биле економске санкције које би се одмах сутра одразиле на животе свих нас који живимо у Српској.

Глад, беспарица и сл. Пошто то није тако, дакле народ се не кажњава, поставља се питање да ли је институција Предсједника нападнута односно кажњена? Одоговор ћете добити на јесен 2018, када Додик не буде предсједник, него на његово мјесто дође неко други (након избора).

Санкције више неће постојати (макар не за предсједника), али ће у том тренутку можда постојати за члана Предсједништва БиХ (ако се Додик кандидује и побиједи за члана Предсједништва БиХ). Дакле, јасно је да се не ради о санкцији институцији, него санкцији личности.

Сличне бесмислице након Врањеша поновио је и несретни Благојевић, кога у наставку текста нећу звати професор, јер то не заслужује.

Занимљиво је да Додик и Врањеш упорно говорне како сам Додик брани Дејтон и како би, тобоже, да се врати на изворна овлаштења из Дејтона. Говоре и како су надлежности БиХ наметнуте, али ниједан ни други не говоре и како је велики број тих надлежности изгласан у Представничком дому и Дому народа БиХ управо уз дизање руку Додика и његове странке. (33:50)

Да се подсјетимо:

-На сједници Дома народа Парламента БиХ 25. 06. 2002. године Закон о Суду БиХ усвојен је са 11 гласова "за", од 12 присутних. Представнички дом Парламента БиХ 13. 10. 2003. године усвојио Закон о Тужилаштву БиХ са 31 гласом "за", од 36 присутних. И није то био случај искључиво тада. Нпр., само на једној сједници 2007. године, посланици СНСД-а су верификовали 18 таквих закона.

Ипак, и за ово постоји формално – правни лијек, а то је реверзибилна процедура која се састоји у враћању надлежности у истим институцијама у којима су ови издајнички закони и изгласани. Нажалост, то је много теже рећи, него урадити, стога је штета која је нанијета Српској немјерљива.

Ипак, најзанимљивији од свих је овај квазианалитичар Александар Павић, који, чини ми се, није ни знао шта ради у студију, о Уставу БиХ не зна скоро ништа и коментарише на телевизији која не заслужује коментар.

„Додик би у Америци био доживљаван као инкарнација Џорџа Вашингтона, зато што се он бори за очување устава како он пише.“ (45:40) Примјера ради, у Уставу БиХ (изворном Дејтону) пише да су званични језици у БиХ: српски, хрватски и БОСАНСКИ. Замислите да Додик призна тај "босански" језику. Тешко. Толико о слову Дејтона и Џорџу Вашингтону...

На самом крају емисије, Павић на питање водитеља о томе да ли би Додик због санкција могао да се кандидује за члана Предсједништва БиХ, говори о хипотетичкој ситуацији и наводном споразуму о борби против тероризма који би требало да направе Трамп и Путин, а који ће тобоже Додика подићи директно до Бијеле куће. Има ли смисла ово коментарисати?

Иначе, на питање водитеља, одоговор је једноставан: ДА!

Фронтал.ба / Аутор: Стефан Благић

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

19.01.2017 13:51

СТРАВА и УЗАС како их није стид

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

19.01.2017 14:12

За шта стид !? Они мисле да је народ глуп !

Name

АЛцапоне

19.01.2017 15:13

Па прије него ли су дошли у емисију добили су поруку да штите Милокрада. Онај професор Уставног права би се требао да стиди и срами какве је све небулозе излупетао у емисији. Они заправо не мисле да је овај народ глуп. Народ је тотално заглупљен (преко 65%) и то је на жалост наша реалност.

Name

бн

19.01.2017 17:14

БН најбољи сте,свака вам цаст.објективни и искрени.ове не треба коментарисат дно дна су

Name

Кики

19.01.2017 20:53

Ја овог програма немам вец 10 година. А нецу ни ове прилоге погледати јер су смрадови. Нек их гледа ко хоце.Сију само лаз и мрзњу. Ја би њих забранио законом. НО МОРЕ РТРС...ФИНИТО.БАСТА.

Name

Милош Митрић

19.01.2017 13:53

Гледао, слажем се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

н.н

19.01.2017 15:48

Ко су ови, ово је страсно ко се све назива аналитицарима, професорима. Катастрофа!

Name

Фуртула - РТРС

19.01.2017 13:54

Ајмо мало сада прицати о велицанственој побједи СНСД, и катасторфалном резултату СзП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јалово

19.01.2017 14:19

па то јесте поента што је тих 52% који гласају за СНСД ко из 12 вијека вјерују шта врачи кажу, ено вампира ааааааааа бјежмо дјецо иде вампир, видио ја вилу код вујакове воденице и она мени рече пази синко у вашем селу сви гласате за додика или оде воденица аааааааааааааааааа брзо дјецо по селу рецте да вила рекла за додика

Name

Дијагноза

19.01.2017 14:31

Е фуртула много си курчевит, само се дичите купљеним изборима. Треба увести санкције и народу да се опамети. Другачије не може.

Name

пирмо пирмо

19.01.2017 13:56

Гледао сам ову емисију и мислим да сви ови стручњаци-аналитичари у правуДОДИК че сигурно колико још сутра добити позив од Трампа да дође у бијелу кучу. и да че му Трамп дати сагласност за сецесију.Ал морате ,ме схватити да сам у праву јер сам завршио први разред и знам чувати краве.Да сумирамо на ону причу падају само тотално неписмени. и још нешто она ТВ служи само за замајавање народа и хушкање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пирмо пирмо

19.01.2017 17:10

И ти стварно мислис да је оонај који цува краве обавезно глуп.

Name

"ЈАВНИ" СЕРВИС ?!

19.01.2017 13:56

Колико је РТРС јавни сервис, комотно би могао бити регистрован са сједиштем у Бакинцима !!! То је постала БРУКА "јавног информисања"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кинез

19.01.2017 13:59

Стара кинеска пословица јазе: Јадан је онај који мисли да је увијек у праву!!! Засто ово казем? Надјите ми ити једну изјаву Додика или СНСД- а у којој казу да је неко други у праву, осим њега/њих!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

будале

19.01.2017 14:02

А ми то плацамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

19.01.2017 14:04

ТАКОЗВАНА РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.......

19.01.2017 14:14

Фале вам Лазански и Галијасевиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да...да

19.01.2017 14:36

то је та телевизија којој МОРАМО плацати 8 марака мјесецно...којој су гости галијасевиц..пропали аналитицар лазански и овакви из прилозеног

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

19.01.2017 14:39

Гости у емисији су стручни и компетентни, у чему је проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

19.01.2017 15:01

ТВ за ДЕБИЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ењама

19.01.2017 22:42

Е моја ботино...

Name

Ко им даде дипломе

19.01.2017 15:06

Одакле ли само налазе ове "стручњаке".То треба све позатварати , а ближи се тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.01.2017 15:12

имају они своје присталице и знају ста говоре сад се тразе они који знају лагати народ а називају их аналитицарима мозда али цега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак поносни

19.01.2017 15:15

Исти истомисљеници као од Ридзобрадог Бакира ултра националисти и убице сузивота медју народом.Сви це те пред суд,ал' нама це бити медени Једног јединог ствараоца свега овога Бога или Аллах'а он је јадан и једини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свашта

19.01.2017 15:33

Мени је засметало то што ртрс у јуцерасњим емисијама директно удара или критикује САД, оцјењује рад те државе широм свијета, што је смијешно и жалосно, јер ко смо то ми да оцјењујемо рад једне суверене државе широм свијета. Молим ртрс да то не ради и да се врати у оквире колико-толико нормалних тв станица. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

19.01.2017 15:33

Хвале се да су били најгледанији у 2016. години. То је просто немогуће, поготово када су у питању емисије информативног карактера, које више личе на некадашњи агитпроп него на правовремено и објективно информисање јавности. Такве емисије могу да гледају само наивци и они који појма немају о стварном животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.01.2017 15:35

Гледао сам емисију и све сто је у емисији изговорено је апсолутно тацно и све похвале Павицу Врањесу и Благојевицу па и господину Сусњару.Па зар нису срби угрозени и дискриминисани на сваком кораку редовно смо прегласавани. У федерацији у три кантона нисмо ни конститутивни народ.У федералним сколама дјеца нам уце хрватски тј.босански-босњацки језик и о каквој равноправности да говоримо.Ста је фалило албанцима на косову сва права су им постована и цијела бивса дрзава финансирала и градила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драган смарац

19.01.2017 16:30

Ста је Додик и његова СНСД, сектаска власт за ових десет годин уцинили да поправе полозај Срба у Федерацији? Да ли је иједном покусао неком конкретном акцијом било ко ВладаРС, Скупстина или Предсједник, или билокоја странка помоци за Србе у федерацији, њихова права, подрзавање повратка, олаксање зивота, осим сто су понекад да би прикупили који јефтини политицки поен споменули у ТВ емисији у склоопу предизборне кампање њихов тезак полозај. Додикови црвени кмери управљају опстинама Гламоц и Дрвар у федерацији, а ти нацелници зиве по БЛ и тамо само плату примају и за ондасњи народ их боли патка и гледају како да са Хрватима из ливањског кантона мазну паре од сумског богатства, по кантонима у централној БИХ ове све тзв српске странке немају ни два опстинска или регионална одбора, а о Србима тамо немају појма да постоје, а о некој помоци, посјети за неки веци хрисцански празник неке повратницке заједнице макар неког помоцника министра за свих десет година црвеног зулума није било ни спомена. Опустосили су ове двије крајиске опстине у које се врло лако могао организовати одрзив повратак да је то неко хтио. На крају ста си ти лицно Драгане урадио за Србе из ФБиХ, познајес ли иједног и да ли уопсте смијес прици ентитетској граници на 5 километара? Ја мислим да не смијес, јер си најобицнија ботина са дрзавних јасала, која зна да је без Водје и његове секте нико и ниста, твоје непознавање материје и цињеница у коментарима које остављас упуцују на твоје врло оскудне интелектуалне капацитете и доказ је да си јавно намјестење добио преко стеле. Постао си стварно досадан и напоран са својим инфантилним коментарима и процјенама ситуације и нормалном цовјеку изазивас гадјење тим бљувотинама сто писес, на све имас коментар, а ни о цему појма немас, процитај некад несто.

Name

Ре Драган смарац

19.01.2017 20:59

Нек си му рекао..Галијасевиц је мала маца @Драгана. Проваљује глупости а појма нема о животу. Али нејсе. Његов проблем.

Name

Прле

19.01.2017 15:42

РТРС је и Кореју надмасио. Оваква подметања, лази, конструкције разних пријетњи не памти неки медиј у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

н.н

19.01.2017 15:47

Кад видим какви коментаришу тренутну ситуацију, жалим своје године труда! Аналитичари, професори, па вама још треба година да дорастете таквим функцијама ! Невјероватно каквима се даје простор, па гдје су сви они људи који стварно имају ста да кажу, уважени професори, ко је ове довео да било ста коментаришу ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

19.01.2017 15:53

Гледао сам емисију и људи су све управу и говоре цињенице а овај Стефан сто је аутор овог теxта оцито има фобију према РТРС-у и СНСД-еу

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеретик

19.01.2017 16:20

онда мора са си гледао несто друго или си СНСД-ов полтрон

Name

Херцег

19.01.2017 16:34

Црвени кмеру не писе се снсд-еу него снсд-у.А ово *у*има посебно знацење.А сто се тице ових аналитицара,они могу само да буду гости додиковизије,односно РТРС-а

Name

реЈеретик

19.01.2017 17:36

Нити сам Црвени кмер ни полтрон вец Српски патриота за разлику од вас двојице којисе радујете санкцијама.Додик је изабран вољом вецине народа у Р.Српској и то постујте а није га бирала ова одлазеца администрација.Вас боли истина коју не прихватате а своју снагу сте показали на изборима у Октобру и видјели смо како сте просли.

Name

Ре рејети

19.01.2017 21:08

Колико си наиван да си насјео опет на Додикову зваку. На твоју жалост остаје "одлазеца администрација " тамо гдје и јесте и нико нормалан у то никад није ни повјеровао. у РС имаш "патриоте" које сисају и онако празан будјет и оне "мање патриоте" од тебе који сисају контејнере по улицама захваљујући "патриотима" попут тебе

Name

Мирко

19.01.2017 16:04

Све сто ду људи рекли у праву су.И данас је Уставни суд потврдио све оно сто Додик говори годинама.Уставни суд је у рукама исламиста.Неби ме цудило да за годину дана прогласе Србе националном мањином у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

19.01.2017 16:10

Престати са плаћањем РТВ претплате и завтшити са том идиотском причом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брегови

19.01.2017 16:15

Гледајући емисију, и ове експерте, помислих да се Америка и ЕУ распадају и да је једини трачак свјетлости Милокрад. Како их није срамота? Зар они стварно овај народ сматрају малоумним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мукса

19.01.2017 16:24

Цисто да се разјаснимо,повратка назад на изворни дејтон нема. Нема зато сто је тад Миле био сверцер цигара а сад је под санкцијама САДа које су купиле све фабрике цигара у регији а посебно ову сто прави Ронхилл. Тако да је немогуце да он поново ради исти посо осим ако не би исо јос коју годину уназад па да буде сверцер резаног духана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

19.01.2017 16:29

Каква друзина, Врањес са куповним факултетом и јос се лазно представља као професор, а и мастер му је упитан, професор Уставног права који се налупа глупости кад да није крај факултета ни просао, а тако и изгледа, квазиновинар који као и Мато Дјаковиц има интереса да прица бајке које прица и на крају некакав аналитицар с коца и конопца, Бозе сацувај све цетворице све са јадним водитељем који је освједоцени подгузас и којем је јасно да нема цему да се нада кад се промијени власт па висе воји бају него маму и тату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анти бот

19.01.2017 16:51

Замолио бих дјед богове да буду мало креативнији у одабиру коментаторских имена као нпр. Славко.Мирко,Драган и Симо.Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитицар

19.01.2017 16:58

Закљуцак из цијеле емисије је да це највеца стета да буде то сто сутра на инаугурацији Доналда трампа његов Баја од Бакинаца неце запјевати уз пратњу ципелара Умицевица Не мозе нам нико ниста јаци смо од судбине (ваљда Трамп и он). Спавас ли мирно Мирицу Митре!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козарацки аналитицар из дијаспоре

19.01.2017 17:10

Раја могу ли онако само искрено да вас замолим,молим редакцију да објави коментар... Немојте молим вас поцети ратовати у априлу јер имам неког посла у вези куце и то,а затим пустите ме да поједем јос коју килу јагњетине и попијем који нектар.. Ех кад средим то сто имам и накупујем се фасунге,добро отеферицим..јос коју Приједорцанку појубим... Онда се крвите колко хоцете јадници затуцани јадни,само најавите на вријеме,плеасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

20.01.2017 19:34

Мало саркастично али добро речено. Жао ми је што морам примијетити али понавља се историја. Бојим се да сада слиједе опширније санкције и нека врста изолације. Не могу да схватим да се ово понавља истим људима већ други пут и да не виде. Искрено, први пут сам и ја био слијеп. Па зар је тешко погледати се у огледало и признати себи истину?! Да нам је свима лоше и да смо на рубу. Да врло често не знамо шта дјеци одговорити када траже основно. Да понекад једва чекамо да дан прође јер сутра МОЖДА буде боље. Да смо се и од пријатељ и кумова отуђили јер се не зна ко је коме више дужан. Да! Баш тако! Намјерно сам питао иза овог господина из Комарца. Зар је тешко сложити се са другима који су можда у неким убјеђењима другачији, а уствари смо исти. Зар нисмо сви само људи. Зар је тешко бити искрен и говорити из срца.

Name

Перо Б.

19.01.2017 18:02

М. Благојевиц плату прима као судија Окрузног суда у Бања Луци, гдје је на управном реферату. На факултету предаје хонорарно. Прије реформе је био судија у Добоју, али је морао поднијети оставку. После је предавао на Слобомиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

19.01.2017 18:06

Вјеће мудраца, плаћених хушкача,штићеници пропале политике и неуспјешне економикје. Група која није свјесна или неће да призна куда нас води Милорад. Њихови поступци све више удаљавају РС од Србије а Србију од Европе. Санкције ће бити драстичне а последице ће осјетити и регион уколико се не дистанцирају од Милорада и мудраца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анализа

19.01.2017 18:33

Ма, ко су ови људи? Чуј, Врањес професор факултета политицких наука, колико је њему година, па да је вец постао професор. Знате ли како се стице титула професора, да ли сте нормални? Дно дна!!! Само неки политички аналитичари, дијете почне да студира, и вец себе назива политицким аналитичарем, не могу да вјерујем да је све отишло наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуко

19.01.2017 21:20

Ниста ни је ни Б92 бољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суад

20.01.2017 01:26

Бозе сацувај их. Хаха

ОДГОВОРИТЕ