Antianalitičari RTRS u „Specijalu“

Sinoćnja emisija Specijal na Radio televiziji Republike Srpske pokazala je svo dno koje je Srpska televizija dotakla, a koja joj, kao jednom od stubova demokratije u našoj zemlji i veoma važnoj instituciji Republike Srpske uopšte ne priliči.

Republika Srpska 19.01.2017 | 14:41
Antianalitičari RTRS u „Specijalu“
Javni servis Republike Srpske bi trebalo da bude ponos Republike Srpske, da tačno i objektivno informiše građane i da zove prave stručnjake u ovako važne emisije, a ne neke ljude koji ne poznaju elementarne stvari, a komentarišu tako ozbiljne teme kakve su bile sinoć.

Specijal možete pogledati ovdje, a u ovom blogu možete pročitati sve sramote izrečene sinoć.

Jedan od analitičara u emisiji, profesor ustavnog prava Milan Blagojević, na pitanje voditelja da li entiteti u BiH imaju više prava na samoopredjeljenje nego republike bivše Jugoslavije, on govori o postojanju dodatnog sporazuma uz Aneks IV Dejtonskom mirovnog ugovora, na čijem spisku se nalazi Pakt o građanskim i ljudskim pravima koji kaže da narod ima pravo na samoopredjeljenje.

Nakon toga pominje i Konvenciju UN-a koja govori o pravu naroda na samoopredjeljenje i zaključuje da Srpska ima više prava na otcjepljenje od republika SFRJ. (pogledati na 1:30:00)

Ovakav selektivan pristup je veoma zabrinjavajući i stanovnike Srpske može dovesti u zabludu. Slijedeći Blagojevićevu logiku, onda i Vojvodina ima pravo na otcjepljenje od Srbije, Sandžak takođe ima pravo na otcjepljenje, Brčko distrikt ima pravo na otcjepljenje od Srpske i FBiH itd. što je neprihvatljivo.

U međunarodnom pravu postoji nešto što se zove i princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, garantovan od strane UN-a, a na što se poziva Srbija u borbi za Kosovo i Metohiju. On svakoj državi konstatuje nepovredivost teritorije. Na prvi pogled se čini da su pravo naroda na samoopredjeljenje i princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta u sukobu (što možda i jeste tačno).

Ipak, ovaj sukob u međunarodnom pravu je razriješen tako što je rečeno da pravo na otcjepljenje mogu imati samo „narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka vjerovatnoća da će se diskriminacija okončati.“ Kao primjer ovakvog korišćenja prava na samoopredjeljenje se navodi otcjepljenje Istočnog Pakistana (današnji Bangladeš) od Pakistana.

Republika Srpska ima svoje predstavnike u svim institucijama BiH (druga je stvar što su većinom nesposobni), kulturnu, ekonomsku i svaku drugu autonomiju. Stoga bi prof. Blagojeviću bolje bilo da ne zamajava narod, kako se pitanja secesije npr. Sandžaka ili Vojvodine ne bi pokretala.

Kao profesor ustavnog prava, Blagojević bi trebalo da zna da je mehanizam otcjepljenja Srpske potpuno drugačiji i može se provesti mirno na jedan jedini način: dvotrećinskim izglasavanjem (svih naroda) u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH.

Dodikov savjetnik, ili kako RTRS često kaže „analitičar“ Aleksandar Vranješ, u emisiji se usprotivio Dodiku i njegovim izjavama da su sankcije uvedene isključivo njemu (Dodiku), i da nemaju veze sa Republikom Srpskom. (pogledati na 1:24:30). Vranješ govori kako su napadnute institucije Srpske, pogotovo institucija predsjednika Srpske.

U teoretskom smislu, ovo ima smisla, jer je narod dao legitimitet Dodiku da obavlja funkciju koju obavlja, pa je stoga ovo na neki način sankcija i protiv naroda. U suštinskom i praktičnom smislu, ovo je potpuna besmislica, jer da je Srpska kažnjena, njen narod ili njene institucije, to bi bile ekonomske sankcije koje bi se odmah sutra odrazile na živote svih nas koji živimo u Srpskoj.

Glad, besparica i sl. Pošto to nije tako, dakle narod se ne kažnjava, postavlja se pitanje da li je institucija Predsjednika napadnuta odnosno kažnjena? Odogovor ćete dobiti na jesen 2018, kada Dodik ne bude predsjednik, nego na njegovo mjesto dođe neko drugi (nakon izbora).

Sankcije više neće postojati (makar ne za predsjednika), ali će u tom trenutku možda postojati za člana Predsjedništva BiH (ako se Dodik kandiduje i pobijedi za člana Predsjedništva BiH). Dakle, jasno je da se ne radi o sankciji instituciji, nego sankciji ličnosti.

Slične besmislice nakon Vranješa ponovio je i nesretni Blagojević, koga u nastavku teksta neću zvati profesor, jer to ne zaslužuje.

Zanimljivo je da Dodik i Vranješ uporno govorne kako sam Dodik brani Dejton i kako bi, tobože, da se vrati na izvorna ovlaštenja iz Dejtona. Govore i kako su nadležnosti BiH nametnute, ali nijedan ni drugi ne govore i kako je veliki broj tih nadležnosti izglasan u Predstavničkom domu i Domu naroda BiH upravo uz dizanje ruku Dodika i njegove stranke. (33:50)

Da se podsjetimo:

-Na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH 25. 06. 2002. godine Zakon o Sudu BiH usvojen je sa 11 glasova "za", od 12 prisutnih. Predstavnički dom Parlamenta BiH 13. 10. 2003. godine usvojio Zakon o Tužilaštvu BiH sa 31 glasom "za", od 36 prisutnih. I nije to bio slučaj isključivo tada. Npr., samo na jednoj sjednici 2007. godine, poslanici SNSD-a su verifikovali 18 takvih zakona.

Ipak, i za ovo postoji formalno – pravni lijek, a to je reverzibilna procedura koja se sastoji u vraćanju nadležnosti u istim institucijama u kojima su ovi izdajnički zakoni i izglasani. Nažalost, to je mnogo teže reći, nego uraditi, stoga je šteta koja je nanijeta Srpskoj nemjerljiva.

Ipak, najzanimljiviji od svih je ovaj kvazianalitičar Aleksandar Pavić, koji, čini mi se, nije ni znao šta radi u studiju, o Ustavu BiH ne zna skoro ništa i komentariše na televiziji koja ne zaslužuje komentar.

„Dodik bi u Americi bio doživljavan kao inkarnacija Džordža Vašingtona, zato što se on bori za očuvanje ustava kako on piše.“ (45:40) Primjera radi, u Ustavu BiH (izvornom Dejtonu) piše da su zvanični jezici u BiH: srpski, hrvatski i BOSANSKI. Zamislite da Dodik prizna taj "bosanski" jeziku. Teško. Toliko o slovu Dejtona i Džordžu Vašingtonu...

Na samom kraju emisije, Pavić na pitanje voditelja o tome da li bi Dodik zbog sankcija mogao da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH, govori o hipotetičkoj situaciji i navodnom sporazumu o borbi protiv terorizma koji bi trebalo da naprave Tramp i Putin, a koji će tobože Dodika podići direktno do Bijele kuće. Ima li smisla ovo komentarisati?

Inače, na pitanje voditelja, odogovor je jednostavan: DA!

Frontal.ba / Autor: Stefan Blagić

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

19.01.2017 13:51

STRAVA i UZAS kako ih nije stid

ODGOVORITE
Name

nn

19.01.2017 14:12

Za šta stid !? Oni misle da je narod glup !

Name

ALcapone

19.01.2017 15:13

Pa prije nego li su došli u emisiju dobili su poruku da štite Milokrada. Onaj profesor Ustavnog prava bi se trebao da stidi i srami kakve je sve nebuloze izlupetao u emisiji. Oni zapravo ne misle da je ovaj narod glup. Narod je totalno zaglupljen (preko 65%) i to je na žalost naša realnost.

Name

bn

19.01.2017 17:14

BN najbolji ste,svaka vam cast.objektivni i iskreni.ove ne treba komentarisat dno dna su

Name

Kiki

19.01.2017 20:53

Ja ovog programa nemam vec 10 godina. A necu ni ove priloge pogledati jer su smradovi. Nek ih gleda ko hoce.Siju samo laz i mrznju. Ja bi njih zabranio zakonom. NO MORE RTRS...FINITO.BASTA.

Name

Miloš Mitrić

19.01.2017 13:53

Gledao, slažem se!

ODGOVORITE
Name

n.n

19.01.2017 15:48

Ko su ovi, ovo je strasno ko se sve naziva analiticarima, profesorima. Katastrofa!

Name

Furtula - RTRS

19.01.2017 13:54

Ajmo malo sada pricati o velicanstvenoj pobjedi SNSD, i katastorfalnom rezultatu SzP.

ODGOVORITE
Name

jalovo

19.01.2017 14:19

pa to jeste poenta što je tih 52% koji glasaju za SNSD ko iz 12 vijeka vjeruju šta vrači kažu, eno vampira aaaaaaaaa bježmo djeco ide vampir, vidio ja vilu kod vujakove vodenice i ona meni reče pazi sinko u vašem selu svi glasate za dodika ili ode vodenica aaaaaaaaaaaaaaaaaa brzo djeco po selu recte da vila rekla za dodika

Name

Dijagnoza

19.01.2017 14:31

E furtula mnogo si kurčevit, samo se dičite kupljenim izborima. Treba uvesti sankcije i narodu da se opameti. Drugačije ne može.

Name

pirmo pirmo

19.01.2017 13:56

Gledao sam ovu emisiju i mislim da svi ovi stručnjaci-analitičari u pravuDODIK če sigurno koliko još sutra dobiti poziv od Trampa da dođe u bijelu kuču. i da če mu Tramp dati saglasnost za secesiju.Al morate ,me shvatiti da sam u pravu jer sam završio prvi razred i znam čuvati krave.Da sumiramo na onu priču padaju samo totalno nepismeni. i još nešto ona TV služi samo za zamajavanje naroda i huškanje.

ODGOVORITE
Name

Re pirmo pirmo

19.01.2017 17:10

I ti stvarno mislis da je oonaj koji cuva krave obavezno glup.

Name

"JAVNI" SERVIS ?!

19.01.2017 13:56

Koliko je RTRS javni servis, komotno bi mogao biti registrovan sa sjedištem u Bakincima !!! To je postala BRUKA "javnog informisanja"!!!

ODGOVORITE
Name

kinez

19.01.2017 13:59

Stara kineska poslovica jaze: Jadan je onaj koji misli da je uvijek u pravu!!! Zasto ovo kazem? Nadjite mi iti jednu izjavu Dodika ili SNSD- a u kojoj kazu da je neko drugi u pravu, osim njega/njih!!!

ODGOVORITE
Name

budale

19.01.2017 14:02

A mi to placamo

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

19.01.2017 14:04

TAKOZVANA RTRS.

ODGOVORITE
Name

.......

19.01.2017 14:14

Fale vam Lazanski i Galijasevic.

ODGOVORITE
Name

da...da

19.01.2017 14:36

to je ta televizija kojoj MORAMO placati 8 maraka mjesecno...kojoj su gosti galijasevic..propali analiticar lazanski i ovakvi iz prilozenog

ODGOVORITE
Name

симо

19.01.2017 14:39

Гости у емисији су стручни и компетентни, у чему је проблем?

ODGOVORITE
Name

X

19.01.2017 15:01

TV za DEBILE

ODGOVORITE
Name

Enjama

19.01.2017 22:42

E moja botino...

Name

Ko im dade diplome

19.01.2017 15:06

Odakle li samo nalaze ove "stručnjake".To treba sve pozatvarati , a bliži se taj dan.

ODGOVORITE
Name

borac

19.01.2017 15:12

imaju oni svoje pristalice i znaju sta govore sad se traze oni koji znaju lagati narod a nazivaju ih analiticarima mozda ali cega.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak ponosni

19.01.2017 15:15

Isti istomisljenici kao od Ridzobradog Bakira ultra nacionalisti i ubice suzivota medju narodom.Svi ce te pred sud,al' nama ce biti medeni Jednog jedinog stvaraoca svega ovoga Boga ili Allah'a on je jadan i jedini.

ODGOVORITE
Name

svašta

19.01.2017 15:33

Meni je zasmetalo to što rtrs u jucerasnjim emisijama direktno udara ili kritikuje SAD, ocjenjuje rad te države širom svijeta, što je smiješno i žalosno, jer ko smo to mi da ocjenjujemo rad jedne suverene države širom svijeta. Molim rtrs da to ne radi i da se vrati u okvire koliko-toliko normalnih tv stanica. Hvala.

ODGOVORITE
Name

Pinokio

19.01.2017 15:33

Hvale se da su bili najgledaniji u 2016. godini. To je prosto nemoguće, pogotovo kada su u pitanju emisije informativnog karaktera, koje više liče na nekadašnji agitprop nego na pravovremeno i objektivno informisanje javnosti. Takve emisije mogu da gledaju samo naivci i oni koji pojma nemaju o stvarnom životu.

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.01.2017 15:35

Gledao sam emisiju i sve sto je u emisiji izgovoreno je apsolutno tacno i sve pohvale Pavicu Vranjesu i Blagojevicu pa i gospodinu Susnjaru.Pa zar nisu srbi ugrozeni i diskriminisani na svakom koraku redovno smo preglasavani. U federaciji u tri kantona nismo ni konstitutivni narod.U federalnim skolama djeca nam uce hrvatski tj.bosanski-bosnjacki jezik i o kakvoj ravnopravnosti da govorimo.Sta je falilo albancima na kosovu sva prava su im postovana i cijela bivsa drzava finansirala i gradila

ODGOVORITE
Name

re Dragan smarac

19.01.2017 16:30

Sta je Dodik i njegova SNSD, sektaska vlast za ovih deset godin ucinili da poprave polozaj Srba u Federaciji? Da li je ijednom pokusao nekom konkretnom akcijom bilo ko VladaRS, Skupstina ili Predsjednik, ili bilokoja stranka pomoci za Srbe u federaciji, njihova prava, podrzavanje povratka, olaksanje zivota, osim sto su ponekad da bi prikupili koji jeftini politicki poen spomenuli u TV emisiji u skloopu predizborne kampanje njihov tezak polozaj. Dodikovi crveni kmeri upravljaju opstinama Glamoc i Drvar u federaciji, a ti nacelnici zive po BL i tamo samo platu primaju i za ondasnji narod ih boli patka i gledaju kako da sa Hrvatima iz livanjskog kantona maznu pare od sumskog bogatstva, po kantonima u centralnoj BIH ove sve tzv srpske stranke nemaju ni dva opstinska ili regionalna odbora, a o Srbima tamo nemaju pojma da postoje, a o nekoj pomoci, posjeti za neki veci hriscanski praznik neke povratnicke zajednice makar nekog pomocnika ministra za svih deset godina crvenog zuluma nije bilo ni spomena. Opustosili su ove dvije krajiske opstine u koje se vrlo lako mogao organizovati odrziv povratak da je to neko htio. Na kraju sta si ti licno Dragane uradio za Srbe iz FBiH, poznajes li ijednog i da li uopste smijes prici entitetskoj granici na 5 kilometara? Ja mislim da ne smijes, jer si najobicnija botina sa drzavnih jasala, koja zna da je bez Vodje i njegove sekte niko i nista, tvoje nepoznavanje materije i cinjenica u komentarima koje ostavljas upucuju na tvoje vrlo oskudne intelektualne kapacitete i dokaz je da si javno namjestenje dobio preko stele. Postao si stvarno dosadan i naporan sa svojim infantilnim komentarima i procjenama situacije i normalnom covjeku izazivas gadjenje tim bljuvotinama sto pises, na sve imas komentar, a ni o cemu pojma nemas, procitaj nekad nesto.

Name

Re Dragan smarac

19.01.2017 20:59

Nek si mu rekao..Galijasevic je mala maca @Dragana. Provaljuje gluposti a pojma nema o životu. Ali nejse. Njegov problem.

Name

Prle

19.01.2017 15:42

RTRS je i Koreju nadmasio. Ovakva podmetanja, lazi, konstrukcije raznih prijetnji ne pamti neki medij u svijetu.

ODGOVORITE
Name

n.n

19.01.2017 15:47

Kad vidim kakvi komentarišu trenutnu situaciju, žalim svoje godine truda! Analitičari, profesori, pa vama još treba godina da dorastete takvim funkcijama ! Nevjerovatno kakvima se daje prostor, pa gdje su svi oni ljudi koji stvarno imaju sta da kažu, uvaženi profesori, ko je ove doveo da bilo sta komentarišu ?!

ODGOVORITE
Name

Slavko

19.01.2017 15:53

Gledao sam emisiju i ljudi su sve upravu i govore cinjenice a ovaj Stefan sto je autor ovog texta ocito ima fobiju prema RTRS-u i SNSD-eu

ODGOVORITE
Name

jeretik

19.01.2017 16:20

onda mora sa si gledao nesto drugo ili si SNSD-ov poltron

Name

Herceg

19.01.2017 16:34

Crveni kmeru ne pise se snsd-eu nego snsd-u.A ovo *u*ima posebno znacenje.A sto se tice ovih analiticara,oni mogu samo da budu gosti dodikovizije,odnosno RTRS-a

Name

reJeretik

19.01.2017 17:36

Niti sam Crveni kmer ni poltron vec Srpski patriota za razliku od vas dvojice kojise radujete sankcijama.Dodik je izabran voljom vecine naroda u R.Srpskoj i to postujte a nije ga birala ova odlazeca administracija.Vas boli istina koju ne prihvatate a svoju snagu ste pokazali na izborima u Oktobru i vidjeli smo kako ste prosli.

Name

Re rejeti

19.01.2017 21:08

Koliko si naivan da si nasjeo opet na Dodikovu zvaku. Na tvoju žalost ostaje "odlazeca administracija " tamo gdje i jeste i niko normalan u to nikad nije ni povjerovao. u RS imaš "patriote" koje sisaju i onako prazan budjet i one "manje patriote" od tebe koji sisaju kontejnere po ulicama zahvaljujući "patriotima" poput tebe

Name

Mirko

19.01.2017 16:04

Sve sto du ljudi rekli u pravu su.I danas je Ustavni sud potvrdio sve ono sto Dodik govori godinama.Ustavni sud je u rukama islamista.Nebi me cudilo da za godinu dana proglase Srbe nacionalnom manjinom u BIH.

ODGOVORITE
Name

kiza

19.01.2017 16:10

Prestati sa plaćanjem RTV pretplate i zavtšiti sa tom idiotskom pričom

ODGOVORITE
Name

Bregovi

19.01.2017 16:15

Gledajući emisiju, i ove eksperte, pomislih da se Amerika i EU raspadaju i da je jedini tračak svjetlosti Milokrad. Kako ih nije sramota? Zar oni stvarno ovaj narod smatraju maloumnim.

ODGOVORITE
Name

Muksa

19.01.2017 16:24

Cisto da se razjasnimo,povratka nazad na izvorni dejton nema. Nema zato sto je tad Mile bio svercer cigara a sad je pod sankcijama SADa koje su kupile sve fabrike cigara u regiji a posebno ovu sto pravi Ronhill. Tako da je nemoguce da on ponovo radi isti poso osim ako ne bi iso jos koju godinu unazad pa da bude svercer rezanog duhana

ODGOVORITE
Name

Miladin

19.01.2017 16:29

Kakva druzina, Vranjes sa kupovnim fakultetom i jos se lazno predstavlja kao profesor, a i master mu je upitan, profesor Ustavnog prava koji se nalupa gluposti kad da nije kraj fakulteta ni prosao, a tako i izgleda, kvazinovinar koji kao i Mato Djakovic ima interesa da prica bajke koje prica i na kraju nekakav analiticar s koca i konopca, Boze sacuvaj sve cetvorice sve sa jadnim voditeljem koji je osvjedoceni podguzas i kojem je jasno da nema cemu da se nada kad se promijeni vlast pa vise voji baju nego mamu i tatu.

ODGOVORITE
Name

Anti bot

19.01.2017 16:51

Zamolio bih djed bogove da budu malo kreativniji u odabiru komentatorskih imena kao npr. Slavko.Mirko,Dragan i Simo.Hvala.

ODGOVORITE
Name

Analiticar

19.01.2017 16:58

Zakljucak iz cijele emisije je da ce najveca steta da bude to sto sutra na inauguraciji Donalda trampa njegov Baja od Bakinaca nece zapjevati uz pratnju cipelara Umicevica Ne moze nam niko nista jaci smo od sudbine (valjda Tramp i on). Spavas li mirno Miricu Mitre!?

ODGOVORITE
Name

Kozaracki analiticar iz dijaspore

19.01.2017 17:10

Raja mogu li onako samo iskreno da vas zamolim,molim redakciju da objavi komentar... Nemojte molim vas poceti ratovati u aprilu jer imam nekog posla u vezi kuce i to,a zatim pustite me da pojedem jos koju kilu jagnjetine i popijem koji nektar.. Eh kad sredim to sto imam i nakupujem se fasunge,dobro otefericim..jos koju Prijedorcanku pojubim... Onda se krvite kolko hocete jadnici zatucani jadni,samo najavite na vrijeme,please.

ODGOVORITE
Name

Saša

20.01.2017 19:34

Malo sarkastično ali dobro rečeno. Žao mi je što moram primijetiti ali ponavlja se istorija. Bojim se da sada slijede opširnije sankcije i neka vrsta izolacije. Ne mogu da shvatim da se ovo ponavlja istim ljudima već drugi put i da ne vide. Iskreno, prvi put sam i ja bio slijep. Pa zar je teško pogledati se u ogledalo i priznati sebi istinu?! Da nam je svima loše i da smo na rubu. Da vrlo često ne znamo šta djeci odgovoriti kada traže osnovno. Da ponekad jedva čekamo da dan prođe jer sutra MOŽDA bude bolje. Da smo se i od prijatelj i kumova otuđili jer se ne zna ko je kome više dužan. Da! Baš tako! Namjerno sam pitao iza ovog gospodina iz Komarca. Zar je teško složiti se sa drugima koji su možda u nekim ubjeđenjima drugačiji, a ustvari smo isti. Zar nismo svi samo ljudi. Zar je teško biti iskren i govoriti iz srca.

Name

Pero B.

19.01.2017 18:02

M. Blagojevic platu prima kao sudija Okruznog suda u Banja Luci, gdje je na upravnom referatu. Na fakultetu predaje honorarno. Prije reforme je bio sudija u Doboju, ali je morao podnijeti ostavku. Posle je predavao na Slobomiru.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

19.01.2017 18:06

Vjeće mudraca, plaćenih huškača,štićenici propale politike i neuspješne ekonomikje. Grupa koja nije svjesna ili neće da prizna kuda nas vodi Milorad. Njihovi postupci sve više udaljavaju RS od Srbije a Srbiju od Evrope. Sankcije će biti drastične a posledice će osjetiti i region ukoliko se ne distanciraju od Milorada i mudraca.

ODGOVORITE
Name

analiza

19.01.2017 18:33

Ma, ko su ovi ljudi? Čuj, Vranjes profesor fakulteta politickih nauka, koliko je njemu godina, pa da je vec postao profesor. Znate li kako se stice titula profesora, da li ste normalni? Dno dna!!! Samo neki politički analitičari, dijete počne da studira, i vec sebe naziva politickim analitičarem, ne mogu da vjerujem da je sve otišlo naopako.

ODGOVORITE
Name

Zuko

19.01.2017 21:20

Nista ni je ni B92 bolji

ODGOVORITE
Name

Suad

20.01.2017 01:26

Boze sacuvaj ih. Haha

ODGOVORITE