Зашто купљену одјећу морате опрати прије ношења?

Стручњаци упозоравају да одећа на путу од фабрике до продавнице прође кроз превише руку, често се складишти у непримереним условима, а пре куповине испроба је мноштво људи. Управо због тога одећа може бити извор ширења разних инфекција, кожних обољења...

Здравље 19.01.2017 | 09:27
Зашто купљену одјећу морате опрати прије ношења?
“У смислу хигијене, најпаметније је опрати одећу бар једном, у неком случају и два пута пре ношења. Као дерматолог сведочио сам разним кожним проблемима због непрања одеће и лично не бих ризиковао”, рекао је за др Доналд Белсито, професор дерматологије на универзитету Колумбија.

Сматра се да је неопрана одећа могући узрочник питиријазе (лат. Питyриасис росеа), болести која започиње појавом једног примарног црвеног медаљона на телу, након којег се на кожи шире мања жаришта.

Као најважнији и најопаснији разлог зашто би одећу требало опрати стручњаци наводе остатке боје и хемикалија, попут формалдехида који се користе код производње.

Управо је формалдехид кривац за бројне алергије, ослабљени имунитет, а истраживања су показала да може бити штетан за здравље.

Налази се у одећи која се не гужва, а треба обратити пажњу и одећу од синтетичких тканина, јер се оне боје штетнин азо-анилин бојама. Ако иначе имате проблема с алергијама, због ових ствари можете добити јаку реакцију, док код осталих људи оне могу изазвати иритацију.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар