У БиХ живи 17.800 модерних робова?!

Модерно ропство у БиХ је дубоко укорењен проблем, који надлежни јавности често желе приказати као неколико изолованих случајева који су статистички занемариви.

Босна и Херцеговина 19.01.2017 | 10:20
У БиХ живи 17.800 модерних робова?!
Уз неиздрживу социјално-економску ситуацију, људи који су приморани да ради властите егзистенције обављају било какве послове често упадну у канџе модерних робовласника.

Они буду намамљени у замку “послодаваца” који им касније одузму документе, приморају их да раде бесплатно те им ускраћују слободу кретања претњама, уцјенама и другим перфидним методама, али некада буду искоришћени и врбовани и од чланова властите породице.
 
Према процјенама Индекса глобалног ропства (Глобал Славерy Идеx) БиХ на 25. мјесту по модерном ропству од 167 третираних земаља. Према овој анализи у БиХ је забиљежено 17.800 случајева модерног ропства.

Жртве током свог робовања буквално преживљавају пакао…

"Одузео ми је пасош, ошишао ме наћелаво…Сваког дана би ме вријеђао, називао погрдним именима. Радио сам од зоре до поноћи. Осим договореног храњења коза, оваца, крава, свиња, радио сам и све друге тешке физичке послове - малтао, чистио, товарио месо, радио у клаоници. Плату је требао слати мојој супрузи, али јој је говорио да сам ја све пропио", ријечи су једног од држављанина БиХ чији се живот претворио у ноћну мору када је завршио као роб у суседној Хрватској.



Драган Миоковић, високорангирани полицијски официр у пензији, каже да је заснивање ропског односа један од најтежих облика криминалног понашања.

"Ропство је нешто што с моралне тачке гледишта представља најцрњу и најодвратнију страницу људске историје. Дозволити повратак нечему таквом у било којем облику је недопустиво и из овога што видим из медија, ропство се обично дешава у руралним срединама."

"Осим репресивног дјеловања које је неопходно, треба дјеловати и превентивно те објаснити људима о чему је ријеч. Неко из њихове ближе околине ко би требао то да да примјети, треба одмах пријавити полицији и социјалној служби такве случајеве", закључује Миоковић.

(Аваз.ба)
(Фото: Аваз.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Коле

19.01.2017 10:38

У БиХ живи скоро 3.5 милиона модерних робова.

ОДГОВОРИТЕ