U BiH živi 17.800 modernih robova?!

Moderno ropstvo u BiH je duboko ukorenjen problem, koji nadležni javnosti često žele prikazati kao nekoliko izolovanih slučajeva koji su statistički zanemarivi.

Bosna i Hercegovina 19.01.2017 | 10:20
U BiH živi 17.800 modernih robova?!
Uz neizdrživu socijalno-ekonomsku situaciju, ljudi koji su primorani da radi vlastite egzistencije obavljaju bilo kakve poslove često upadnu u kandže modernih robovlasnika.

Oni budu namamljeni u zamku “poslodavaca” koji im kasnije oduzmu dokumente, primoraju ih da rade besplatno te im uskraćuju slobodu kretanja pretnjama, ucjenama i drugim perfidnim metodama, ali nekada budu iskorišćeni i vrbovani i od članova vlastite porodice.
 
Prema procjenama Indeksa globalnog ropstva (Global Slavery Idex) BiH na 25. mjestu po modernom ropstvu od 167 tretiranih zemalja. Prema ovoj analizi u BiH je zabilježeno 17.800 slučajeva modernog ropstva.

Žrtve tokom svog robovanja bukvalno preživljavaju pakao…

"Oduzeo mi je pasoš, ošišao me naćelavo…Svakog dana bi me vrijeđao, nazivao pogrdnim imenima. Radio sam od zore do ponoći. Osim dogovorenog hranjenja koza, ovaca, krava, svinja, radio sam i sve druge teške fizičke poslove - maltao, čistio, tovario meso, radio u klaonici. Platu je trebao slati mojoj supruzi, ali joj je govorio da sam ja sve propio", riječi su jednog od državljanina BiH čiji se život pretvorio u noćnu moru kada je završio kao rob u susednoj Hrvatskoj.



Dragan Mioković, visokorangirani policijski oficir u penziji, kaže da je zasnivanje ropskog odnosa jedan od najtežih oblika kriminalnog ponašanja.

"Ropstvo je nešto što s moralne tačke gledišta predstavlja najcrnju i najodvratniju stranicu ljudske istorije. Dozvoliti povratak nečemu takvom u bilo kojem obliku je nedopustivo i iz ovoga što vidim iz medija, ropstvo se obično dešava u ruralnim sredinama."

"Osim represivnog djelovanja koje je neophodno, treba djelovati i preventivno te objasniti ljudima o čemu je riječ. Neko iz njihove bliže okoline ko bi trebao to da da primjeti, treba odmah prijaviti policiji i socijalnoj službi takve slučajeve", zaključuje Mioković.

(Avaz.ba)
(Foto: Avaz.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kole

19.01.2017 10:38

U BiH živi skoro 3.5 miliona modernih robova.

ODGOVORITE