Папричица је кључ дуговјечности

У првој студији такве врсте, група америчких научника открила је да би конзумирање љутих папричица могло да буде заслужно за дуговечност људи.

Здравље 19.01.2017 | 09:20
 Папричица је кључ дуговјечности
У истраживању је учествовало више од 16.000 људи који су навели свој начин исхране, а научници су у наредних шест година повремено проверавали да ли је дошло до одступања у њиховој дијети.

Откривено је да би особе које редовно конзумирају љуте папричице у просеку могле да живе до 10.5 година дуже, пише Индепендент.

“Резултати наше студије показали су смањену стопу смртности код особа које су редовно јеле љуте папричице. Притом не мислимо на то да су их конзумирале као што би неко јео чипс – довољна је била једна љута папричица с времена на време. Стопа смртности особа које су конзумирале љуте папричице износила је 21.6 одсто у периоду од 6 година, у поређењу са стопом смртности од 33.6 одсто код људи који нису конзумирали папричице”, наводе научници.

Која супстанца из ове групе намирница је заслужна за то?

Реч је о капсаицину, активној компоненти папричица која им даје љутину. Студија је показала да овај молекул штити од срчаних болести.

Истраживање је објављено у магазину “ПЛОС”.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар