Десет нових правила која ће промијенити фудбал...!

Укидају се пенали, офсајди и жути картони! Ко направи пет фаулова - напоље! ФИФА планира драстичне измене!

Фудбал 21.01.2017 | 23:30
Десет нових правила која ће промијенити фудбал...!
На „нож“ је дочекана одлука ФИФА о проширењу Светског првенства са 32 на 48 репрезентација (почев од Мундијала 2026), а тешко је предвидети шта ће тек љубитељи спорта рећи поводом намере Светске куће фудбала да уведе десет нових правила.

Да се спрема револуција - то је свима јасно. Остаје само да се види колико ће времена бити потребно званичницима да спроведу замисли у дело. Тек, легендарни Марко ван Бастен, сада технички директор ФИФА, представио је план од десет тачака који ће - ако заживи - заувек променити прилике у најпопуларнијем спорту планете.

Неки од тих планова су заиста оригинални, неки, пак, већ испробани, а ево како они изгледају из угла некадашње звезде Милана и репрезентације Холандије.

1. УМЕСТО ПРОДУЖЕТАКА УВОДЕ СЕ ПУЦАЊА „ПЕНАЛА“ СА 25 МЕТАРА

То не би било једанаестерци у данашњем смислу речи, већ ситуације „један на један“ играч-голман, налик пеналима у хокеју или ономе што је давно испробано у америчкој МЛС лиги. Нападач би креатао са 25 метара од голмана и екипа би добијала поен, уколико ту акцију њен играч заврши поготком.

Све то под условом да се меч заврши ремијем. Не би се играли продужеци, већ би се шутирали "специјални пенали".

„Ако репрезенатција или клуб одиграју 0:0 у првом, а 1:0 у другом колу такмичења по групама, постоји реална опасност да три тима на крају такмичења буду поравната на табели, са идентичном гол-разликом. То се може избећи „пуцањима“ по истеку 90. минута, ако се утакмица заврши ремијем. У том случају било би лакше одредити поредак на крају такмичења по групама у турнирском систему такмичења“, сматра Ван Бастен.

Појашњење:

„Сваки тим би имао пет покушаја, као и досад. После судјског знака, играч би са 25 метара кренуо ка голману, уз обавезу да заврши акцију у наредних осам секунди. Чувар мреже не би смео да напусти казнени простор. Ако то уради, акција се завршава, а поен додељује ривалу“.

На тај начин се играчу оставља више могућности него код стандардног извођења једанаестераца, који траје секунд.

„Играч има право да дрибла, пуца одмах или да чека голмана. Желимо да створимо ситуације које су реалне и на утакмици. Верујем да би било занимљиво публици, а и фудбалери би уживали“.

Овако би то изгледало...



2. УКИДА СЕ ОФСАЈД

За многе би било незамисливо, међутим, Ван Бастен каже да ФИФА планира укидање офсајд правила.

„Бојим се да би многи били против ове одлуке. Ја бих, пак, волео да се то промени. Нервира ме позициона игра, фудбал све више личи на рукомет, јер девет играча стоји у зони испред голмана и дословце прави зид за противничке екипе“.

Према његовим речима „нападачима би било дозвољено да стоје иза одбране којој би, у том случају, било теже да реагује“.

У хокеју на трави (иначе врло популарном спорту у Холандији, па ето одгвора на питањуе одакле Ван Бастену та идеја) правило о офсајду је укинуто и нема проблема.

3. ВРЕМЕНСКА КАЗНА УМЕСТО ЖУТОГ КАРТОНА

Ван Бастен предлаже укидање жутих картона. У том случају би се за тежи прекршаји санкционисали временском казном од пет или десет минута одсуства са терена. Као у рукомету.

„То нас помало плаши. Тешко је играти десет на 11, а камоли ако би се дошло у ситуацију осам на девет. Видећемо...“

4. ИГРА БЕЗ ПРЕСТАНКА У ПОСЛЕДЊИХ ДЕСЕТ МИНУТА

Циљ је да се не губи време, већ убрза игра:

„Размишљамо да уведемо правило по коме би последњих десет минута морало да се одигра ефективно. Лопта мора без престанка да буде у игри у том периоду. Кад екипа води, склона је трошењу времена, мора се урадити све да се утакмица убрза“.

5. ЛЕТЕЋЕ ИЗМЕНЕ

Овај предлог је помало несајан, због оног који ће се појавити у наредној тачки, али...

„За почетак би летеће измене постојале само на утакмицама млађих категорија. Морамо да водимо рачуна и о судијама, њима би било тешко да испрате колико је фудбалера истовремено на терену“.

6. ВИШЕ ОД ТРИ ИЗМЕНЕ

Према Ван Бастеновим речима, постоји добар разлог за одлуку о већем броју измена од досадашње три у с свакој екипи, али би то онда значило и значајно већу потрошњу времена док се све изврше.

„За почетак размишљамо о додатној измени или две у продужецима. Битно је да игра не трпи због великог броја рокада“.

7. СПРЕЧИТИ ПРИМЕДБЕ СУДИЈАМА

Сведоци смо да су арбитри све чешће на мети незадовољних играча, буквално их опколе ако им се одређена одлука не допада.

„Превише времена се губи у расправама са делиоцима правде. Најбоље би било да, као у рагбију, само један играч, предлажем да то буде капитен, има право да прича са судијама“.

8. ОГРАНИЧЕН БРОЈ ПРЕКРШАЈА

„Имам идеју да дефанзивац, уколико направи пет фаулова, мора да напусти терен“, категоричан је Ван Бастен.

9. ФУДБАЛ ОСАМ НА ОСАМ

У професионалном фудбалу, на терену стандардних димензија, играло би се и даље 11 на 11, али...

„На утакмицама млађих категорија или на мечевима ветарана смањили бисмо димензије терена као и број фудбалера. Играло би се осам на осам. Мање би се трчало, верујем да би било занимљивије“.

10. МАЊЕ УТАКМИЦА ПО СЕЗОНИ

Можда и најприхватљивији делује последњи предлог легендарног Марка ван Бастена.

„Није новац проблем модерног фудбала, проблем је у томе што новца има превише. Зато морамо да се фокусирамо на квалитет игре. Уместо 80 утакмица, колико врхунске екипе одиграју сваке сезоне, потребно је смањти број мечева на, рецимо, 50. Потребно је помоћи асовима какви су Роналдо, Меси и Ибрахимовић да буду свежи, а не уморни сваки пут кад истерче на терен, како би навијачи могли да уживају у њиховим партијама“.

Шта ви мислите о предлозима ФИФА?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар