Deset novih pravila koja će promijeniti fudbal...!

Ukidaju se penali, ofsajdi i žuti kartoni! Ko napravi pet faulova - napolje! FIFA planira drastične izmene!

Fudbal 21.01.2017 | 23:30
Deset novih pravila koja će promijeniti fudbal...!
Na „nož“ je dočekana odluka FIFA o proširenju Svetskog prvenstva sa 32 na 48 reprezentacija (počev od Mundijala 2026), a teško je predvideti šta će tek ljubitelji sporta reći povodom namere Svetske kuće fudbala da uvede deset novih pravila.

Da se sprema revolucija - to je svima jasno. Ostaje samo da se vidi koliko će vremena biti potrebno zvaničnicima da sprovedu zamisli u delo. Tek, legendarni Marko van Basten, sada tehnički direktor FIFA, predstavio je plan od deset tačaka koji će - ako zaživi - zauvek promeniti prilike u najpopularnijem sportu planete.

Neki od tih planova su zaista originalni, neki, pak, već isprobani, a evo kako oni izgledaju iz ugla nekadašnje zvezde Milana i reprezentacije Holandije.

1. UMESTO PRODUŽETAKA UVODE SE PUCANJA „PENALA“ SA 25 METARA

To ne bi bilo jedanaesterci u današnjem smislu reči, već situacije „jedan na jedan“ igrač-golman, nalik penalima u hokeju ili onome što je davno isprobano u američkoj MLS ligi. Napadač bi kreatao sa 25 metara od golmana i ekipa bi dobijala poen, ukoliko tu akciju njen igrač završi pogotkom.

Sve to pod uslovom da se meč završi remijem. Ne bi se igrali produžeci, već bi se šutirali "specijalni penali".

„Ako reprezenatcija ili klub odigraju 0:0 u prvom, a 1:0 u drugom kolu takmičenja po grupama, postoji realna opasnost da tri tima na kraju takmičenja budu poravnata na tabeli, sa identičnom gol-razlikom. To se može izbeći „pucanjima“ po isteku 90. minuta, ako se utakmica završi remijem. U tom slučaju bilo bi lakše odrediti poredak na kraju takmičenja po grupama u turnirskom sistemu takmičenja“, smatra Van Basten.

Pojašnjenje:

„Svaki tim bi imao pet pokušaja, kao i dosad. Posle sudjskog znaka, igrač bi sa 25 metara krenuo ka golmanu, uz obavezu da završi akciju u narednih osam sekundi. Čuvar mreže ne bi smeo da napusti kazneni prostor. Ako to uradi, akcija se završava, a poen dodeljuje rivalu“.

Na taj način se igraču ostavlja više mogućnosti nego kod standardnog izvođenja jedanaesteraca, koji traje sekund.

„Igrač ima pravo da dribla, puca odmah ili da čeka golmana. Želimo da stvorimo situacije koje su realne i na utakmici. Verujem da bi bilo zanimljivo publici, a i fudbaleri bi uživali“.

Ovako bi to izgledalo...



2. UKIDA SE OFSAJD

Za mnoge bi bilo nezamislivo, međutim, Van Basten kaže da FIFA planira ukidanje ofsajd pravila.

„Bojim se da bi mnogi bili protiv ove odluke. Ja bih, pak, voleo da se to promeni. Nervira me poziciona igra, fudbal sve više liči na rukomet, jer devet igrača stoji u zoni ispred golmana i doslovce pravi zid za protivničke ekipe“.

Prema njegovim rečima „napadačima bi bilo dozvoljeno da stoje iza odbrane kojoj bi, u tom slučaju, bilo teže da reaguje“.

U hokeju na travi (inače vrlo popularnom sportu u Holandiji, pa eto odgvora na pitanjue odakle Van Bastenu ta ideja) pravilo o ofsajdu je ukinuto i nema problema.

3. VREMENSKA KAZNA UMESTO ŽUTOG KARTONA

Van Basten predlaže ukidanje žutih kartona. U tom slučaju bi se za teži prekršaji sankcionisali vremenskom kaznom od pet ili deset minuta odsustva sa terena. Kao u rukometu.

„To nas pomalo plaši. Teško je igrati deset na 11, a kamoli ako bi se došlo u situaciju osam na devet. Videćemo...“

4. IGRA BEZ PRESTANKA U POSLEDNJIH DESET MINUTA

Cilj je da se ne gubi vreme, već ubrza igra:

„Razmišljamo da uvedemo pravilo po kome bi poslednjih deset minuta moralo da se odigra efektivno. Lopta mora bez prestanka da bude u igri u tom periodu. Kad ekipa vodi, sklona je trošenju vremena, mora se uraditi sve da se utakmica ubrza“.

5. LETEĆE IZMENE

Ovaj predlog je pomalo nesajan, zbog onog koji će se pojaviti u narednoj tački, ali...

„Za početak bi leteće izmene postojale samo na utakmicama mlađih kategorija. Moramo da vodimo računa i o sudijama, njima bi bilo teško da isprate koliko je fudbalera istovremeno na terenu“.

6. VIŠE OD TRI IZMENE

Prema Van Bastenovim rečima, postoji dobar razlog za odluku o većem broju izmena od dosadašnje tri u s svakoj ekipi, ali bi to onda značilo i značajno veću potrošnju vremena dok se sve izvrše.

„Za početak razmišljamo o dodatnoj izmeni ili dve u produžecima. Bitno je da igra ne trpi zbog velikog broja rokada“.

7. SPREČITI PRIMEDBE SUDIJAMA

Svedoci smo da su arbitri sve češće na meti nezadovoljnih igrača, bukvalno ih opkole ako im se određena odluka ne dopada.

„Previše vremena se gubi u raspravama sa deliocima pravde. Najbolje bi bilo da, kao u ragbiju, samo jedan igrač, predlažem da to bude kapiten, ima pravo da priča sa sudijama“.

8. OGRANIČEN BROJ PREKRŠAJA

„Imam ideju da defanzivac, ukoliko napravi pet faulova, mora da napusti teren“, kategoričan je Van Basten.

9. FUDBAL OSAM NA OSAM

U profesionalnom fudbalu, na terenu standardnih dimenzija, igralo bi se i dalje 11 na 11, ali...

„Na utakmicama mlađih kategorija ili na mečevima vetarana smanjili bismo dimenzije terena kao i broj fudbalera. Igralo bi se osam na osam. Manje bi se trčalo, verujem da bi bilo zanimljivije“.

10. MANJE UTAKMICA PO SEZONI

Možda i najprihvatljiviji deluje poslednji predlog legendarnog Marka van Bastena.

„Nije novac problem modernog fudbala, problem je u tome što novca ima previše. Zato moramo da se fokusiramo na kvalitet igre. Umesto 80 utakmica, koliko vrhunske ekipe odigraju svake sezone, potrebno je smanjti broj mečeva na, recimo, 50. Potrebno je pomoći asovima kakvi su Ronaldo, Mesi i Ibrahimović da budu sveži, a ne umorni svaki put kad isterče na teren, kako bi navijači mogli da uživaju u njihovim partijama“.

Šta vi mislite o predlozima FIFA?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar