Књига без једног јединог слова 'А'

Новинар и књижевник Зоран Радисављевић представио је књигу „Све је могло бити друкчије“, јединствену јер не садржи ниједно слово „А“.

Србија 18.01.2017 | 17:30
Књига без једног јединог слова 'А'
Захваљујући томе што се енигмиком бави годинама, тај подухват, како каже аутор, није био претерано захтеван.

Тешко је наћи реч која у себи не садржи слово „А". Још је теже саставити целу такву реченицу. Али не и за Зорана Радисављевића, који је написао књигу без иједног слова „А".

„Ја иначе волим да састављам оригиналне загонетке, па сам тако одлучио и да напишем ову књигу, која је јединствена у домаћој књижевности и енигматици, то је тзв. липограмски текст без једног слова, а одабрао сам оно које је најтеже и најизазовније избацити", објаснио је Радисављевић.

Некада су речи наилазиле саме. Али је било и тренутака када није могао да нађе одговарајући синоним или реч без слова „А".

„Та књига се састоји из два дела - једна је моја аутобиографска прича, на неких 40 страна, а у остатку књиге је стотинак загонетака, које сам морао да прилагодим овој специфичној структури слова", каже Радосављевић.

У свет енигматике ушао је случајно, као дечак. И у њему остао. После вишегодишњег искуства у састављању ребуса, анаграма, укрштених речи - књига му је дошла као мини-одмор.

„За енигматику је уопште битно и неко опште знање, које се стиче годинама. То је посебно важно за састављање укрштених речи, али добро дође и за анаграме, ребусе и за све друге врсте загонетака. Ту до изражаја дође и комбинаторика", каже овај енигмата и писац.

Својом књигом, додаје, није хтео да се хвали умешношћу у избегавању слова „А". Жеља му је била да деци приближи енигматику и зато се нада да ће књига једног дана постати део школске лектире, као пример тога шта све може да се уради са бројевима и словима.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гале

18.01.2017 17:25

Ево ти оригиналне загонетке СЗП!

ОДГОВОРИТЕ