Knjiga bez jednog jedinog slova 'A'

Novinar i književnik Zoran Radisavljević predstavio je knjigu „Sve je moglo biti drukčije“, jedinstvenu jer ne sadrži nijedno slovo „A“.

Srbija 18.01.2017 | 17:30
Knjiga bez jednog jedinog slova 'A'
Zahvaljujući tome što se enigmikom bavi godinama, taj poduhvat, kako kaže autor, nije bio preterano zahtevan.

Teško je naći reč koja u sebi ne sadrži slovo „A". Još je teže sastaviti celu takvu rečenicu. Ali ne i za Zorana Radisavljevića, koji je napisao knjigu bez ijednog slova „A".

„Ja inače volim da sastavljam originalne zagonetke, pa sam tako odlučio i da napišem ovu knjigu, koja je jedinstvena u domaćoj književnosti i enigmatici, to je tzv. lipogramski tekst bez jednog slova, a odabrao sam ono koje je najteže i najizazovnije izbaciti", objasnio je Radisavljević.

Nekada su reči nailazile same. Ali je bilo i trenutaka kada nije mogao da nađe odgovarajući sinonim ili reč bez slova „A".

„Ta knjiga se sastoji iz dva dela - jedna je moja autobiografska priča, na nekih 40 strana, a u ostatku knjige je stotinak zagonetaka, koje sam morao da prilagodim ovoj specifičnoj strukturi slova", kaže Radosavljević.

U svet enigmatike ušao je slučajno, kao dečak. I u njemu ostao. Posle višegodišnjeg iskustva u sastavljanju rebusa, anagrama, ukrštenih reči - knjiga mu je došla kao mini-odmor.

„Za enigmatiku je uopšte bitno i neko opšte znanje, koje se stiče godinama. To je posebno važno za sastavljanje ukrštenih reči, ali dobro dođe i za anagrame, rebuse i za sve druge vrste zagonetaka. Tu do izražaja dođe i kombinatorika", kaže ovaj enigmata i pisac.

Svojom knjigom, dodaje, nije hteo da se hvali umešnošću u izbegavanju slova „A". Želja mu je bila da deci približi enigmatiku i zato se nada da će knjiga jednog dana postati deo školske lektire, kao primer toga šta sve može da se uradi sa brojevima i slovima.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gale

18.01.2017 17:25

Evo ti originalne zagonetke SZP!

ODGOVORITE