Правно насиље на рогатички начин

И док се, свакодневно, у локалним заједницама најављује реформа у складу са новим Законом о локалној самоуправи и смањење броја запослених „буџетара“, рогатички буџет однедавно је оптерећен са чак шест нових функционерских плата. По разним основама у Општинску управу Рогатице начелник Милорад Јагодић прима нове запослене, искључиво чланове СНСД-а.

Република Српска 18.01.2017 | 16:02
Правно насиље на рогатички начин
Печатом ћу те, функцијом ћеш ме
 
Правно насиље започето је још на првој сједници СО новог сазива на којој је, дан пред истек законског рока, конституисан рогатички општински парламент. Новоизабрани одборник и предсједник ОО ПДП Рогатица Ђоко Раздољац радном предсједништву предао је, тада,  споразум о коалицији са СНСД-ом, који је потписао својеручно и овјерио печатом ОО ПДП.

И ту ништа не би било спорно да исти човјек није још мјесец дана раније потписао исти такав документ о коалицији са СДС-ом и овјерио га истим тим печатом. Радно предсједништво пред собом је, тако, имало два документа о двије скупштинске већине гдје је у обје био ПДП.

Након што се сам Раздољац изјаснио да је важећи споразум о скупштинској већини са СНСД-ом, ова скупштинска већина изабрала га је за предсједника СО Рогатица, резултатом гласања од 10 одборника „за“ и 9 одборника „против“.

Истовремено и начелник Одјељења и предсједник СО

Током изјашњавања о избору предсједника СО Рогатица одлучујући глас био је управо онај Ђоке Раздољца. Проблема не би било у томе што је Раздољац гласао сам за себе, као одборник он има право и на то, проблем је у томе што је у моменту док се изјашњавао као одборник Раздољац још увијек био и начелник Одјељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције општине Рогатица.

Дакле истовремено је вршио и функцију у извршној власти и изјашњавао се као одборник у законодавној власти, што по закону није дозвољено и представља флагрантан примјер такозваног „сукоба интереса“.

Према мишљењу одборника опозиције Раздољчево именовање за предсједника СО Рогатица у супротности је са законом, па су тиме и све одлуке које је Скупштина наставила да доноси под Раздољчевим предсједавањем – незаконите.

Постоји бојазан да би органи и институције чији је задак провођење закона у РС у будућности могли прогласити ове одлуке незаконитим, чиме би настале огромне финансијске штете по све становнике општине Рогатица.

Позиција не мисли тако, Скупштина је наставила да ради и да доноси одлуке, а у једној од њих, тек у наставку конститутивне сједнице, Раздољац је разријешен дужности начелника Одјељења.

Одборници опозиције успротивили су се именовању Ђоке Раздољца за предсједника СО Рогатица наводећи сукоб интереса, али и то да начелник општине и предсједник СО, по Уставу и закону, не могу бити из истог конститутивног народа.

Они су за предсједника СО предлагали одборника ЛС БиХ Синишу Сорка, који се у изјави ЦИК-у изјаснио да припада реду „осталих“, али је скупштинска већина одбила и овај приједлог опозиције.

И замјеница начелника изгласана сукобом интереса: свекрва гласала за снаху



Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић за помоћника начелника општине Рогатица предложио је Скупштини Јелену Караџић из СНСД-а, а одборници су овај приједлог усвојили скором гласања 10 одборника „за“ и 9 одборника „против“.

Оно што ставља под знак питања законитост резултата гласања, по мишљењу опозиције, јесте то што је „за“ гласао и Ђоко Раздољац који се налазио у сукобу интереса, јер у тренутку изјашњавања о приједлогу именовања замјеника начелника општине још увијек није био разријешен дужности начелника Одјељења.

Опозиција предвођена СДС-ом сматра да се у сукобу интереса налазила и одборница ПУП Винка Пушоња. Наиме, новоизабрана замјеница начелника општине Рогатица је снаха одборнице Винке Пушоње, односно одборница јој је свекрва. Опозициони одборници су мишљења да се одборница Пушоња није имала право изјашњавати кад се гласало о  именовању Караџићеве.

Јелена Караџић  живи у невјенчаном али функционалном браку са сином одборнице Пушоња, из тог брака имају заједничку дјецу и плус замјеница начелника Јелена Караџић и одборница ПУП Винка Пушоња годинама живе у заједничком домаћинству.

Тиме је, поред упитне законитости именовања предсједника СО, у исту позицију доведена и замјеница начелника општине, такође због сукоба интереса. Њих обоје исте су и националности као и начелник општине, па се очекује и реакција надлежних чија је брига заступљеност конститутивних народа.

В.д. начелници одјељења: мањак и вишак радног искуства



Општинска управа Рогатица има пет Одјељења.  Нова скупштинска већина СНСД-а смијенила је све „старе“ и именовала „нове“ в.д. начелнике одјељења. Сва именовања обављена су по страначком кључу. Ни овдје ништа не би било спорно да новоименовани вршиоци дужности имају услове које је за ове позиције прописао Закон о службеницима и намјештеницима  у органима локалне самоуправе.

Наиме, законом је прописано да исти услови важе и за начелнике и за в.д. начелнике одјељења, а закон је овдје изричит и захтијева три године радног искуства од тренутка стицања високог образовања. Веде начелник Одјељења за финансије Драган Лелек од претходног радног искуства има само одрађен приправнички стаж у трајању од годину дана, а исто радно искуство има и веде начелника Одјељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције Срђан Рајак.

За разлику од веде начелника ових одјељења који имају мањак радног искуства, веде начелник Одјељења за привреду има вишак радног искуства:  према подацима опозиције добијеним у ЦИПС-у Деливоје Ђерић у априлу мјесецу ове године пуни шездесет пет година живота и по Закон о службеницима и намјештеницима  у органима локалне самоуправе обавезан је, по сили закона не по властитој жељи или хтијењу, на одлазак у пензију.

Поставља се питање сврсисходности и његовог именовања, јер док се проведу све законске процедуре и из ведеа буде именован у начелника одјељења, то ће се негдје и поклопити се временом у коме он мора бити пензионисан.

Уведено и ново радно мјесто за страначког функционера

Пошто је младом кадру рогатичког СНСД-а, иначе и потпредсједнику НВО Савјет младих РС, Нинославу Прелићу за предан рад на предизборној кампањи СНСД-а обећана функција предсједника СО Рогатица, а функција је морала бити уступљена Ђоки Раздољцу из ПДП-а због формирања скупштинске већине, Прелићеве амбиције задовољене су на начин да је је измијењен највећи правни акт – Статут СО Рогатица – и мјесто потпредсједника СО, које је раније било волонтерско, сада је постало професионално.

Прелићу ће у наредне четири године припадати 70% плате предсједника СО. Од стручне спреме има завршену средњу школу и деценијски студентски стаж.

Опозиција је мишљења да ни ово именовање није било у складу са законом, јер је Статут општине био у форми пречишћеног текста, а такве акте није могуће ни мијењати нити допуњавати, него само доносити нове.

Братски политички дил

СНСД је на општинским изборима у Рогатици добио свог начелника, али је остао без скупштинске већине странака предизборне коалиције СНСД-а.

Међутим, након избора начелник Милорад Јагодић је направио необичну постизорну гимнастику са ПДП-ом. Иако је ПДП у току предизборне кампање чврсто подржавао кандидата СДС-а за начелника општине Томислава Пухалца, са којим је у периоду Пухалчевог начелниковања (2012-2016. година) дијелио општинску власт у пропорцији 50:50, СНСД-ов нови начелник Јагодић фукцијом предсједника СО придобио је предсједника ОО ПДП Ђоку Раздољцу, преко кога је успио да направи тијесну скупштинску већину од 10-9.

Каснијим именовањем Срђана Рајака из ПДП-а за начелника Одјељења за инспекцијске послове и послове комуналне полиције начелник Јагодић  придобио је још једну „руку“ у Скупштини, руку одборника Александра Рајака, рођеног брата веде наченика Срђана Рајака и тиме је учврстио скупштинску већину на математичком односу 11-8.

Али је зато Савез за промјене добио још једну општину у којој је ПДП коалирао са СНСД-ом, чиме се број таквих локалних заједница приближио половини.

Реформа локалне самоуправе: има се, може се

Опозициони одборници тврде да је у досадашњем раду СО Рогатица овог сазива донесен низ одлука које су у супротности са законом, укључујући и оне о именовану предсједника СО и замјенице начелника општине. Понашање рогатичке позиције предвођене СНСД-ом опозиционари јавно називају правним насиљем.

Незадовољни су чињеницом да се у години у којој се реализује реформа јавне управе, у оквиру које се најављују и отпуштања радника, у Рогатици мијењају правни акти и отварају нова радна мјеста, углавном за партијске функционере СНСД-а, или потребе „коалиционог капацитета“.

Од шест новоименованих веде начелника одјељења само је један из реда заспослених у Општинској управи, док је пет њих доведено „са стране“, изван овог органа, што за рогатички буџет представља још шест (укључујући потпредсједника СО) нових плата.  И то оних највећих, начелничких и функционерских.

Оптужују из опозиције начелника Милорада Јагодића и за перманентни пријем нових радника, по разним основама, од којих су сви листом чланови СНСД-а. Јер скоро сваке седмице неки нови СНСД-овац осване у Општинској управи и тај се тренд наставља.

Према доступним информацијама поднесене су пријаве ЦиК-у, Министарству локалне самоуправе и управе Републике Српске, Инспекторату Републике Српске и Комисији за сукоб интереса Народне скупштине Републике Српске.

Најављене су и апелације Уставном суду РС јер је материја конститутивне заступљености, поред низа закона, уређена и Уставом РС.





БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дејан

18.01.2017 15:07

Цаца га закарто па како да лрима само СВОЈЕ! То ни Мицо у Бијељини не ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

18.01.2017 16:22

Сви то исто раде,зато све странке самљети па запалити И пепео унистити,јер су нам толико зла нањели да им траг затремо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко Папак

18.01.2017 18:21

Рајак Александар је добио посао у заједницким органима у Сарајеву само да би постао папак. Дато је и мјесто нацелника инспекцијског одјељења његовом брату само да брацо подигне руку за највецег рогатицког лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

18.01.2017 21:00

Ја лудог народа, тацно ме страх да нам свима не уведу санкције због ових блесана. Ово није нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велибор

19.01.2017 16:18

Сектаси... Ста народ допусти, да лопови и незналице воде главну ријец... Мотке и избацујте багру напоље!!!

ОДГОВОРИТЕ