ФИА јавља - нова Ф1 генерација болида бржа је 40 км/ч у кривини!

По процени Светске аутомобилистичке федерације пет секунди брже кругове доноси измењен технички правилник најбржег циркуса.

Остали спортови 29.01.2017 | 10:15
ФИА јавља - нова Ф1 генерација болида бржа је 40 км/ч у кривини!
Још крајем 2015. знало се да ће ФИА ове сезоне увести значајне измене у Ф1 хомологизацијски правилник. Све се на крају своди на брже кругове, а процењено је да би у брзини то могло да донесе за пет секунди бржу вожњу у односу на 2016. годину.

Све ово изазива ланчану реакцију. ФИА је због већих брзина издала наредбу у којој се организаторима трка препоручује, односно наређује да прошире зоне излетања и ојачају заштитне ограде.

Што се тиче болида, они ће имати нешто шире гуме, измењену аеродинамику и нешто више снаге мотора. Код Ферарија је најављено 1.000 коњских снага чисте снаге, а ту је и Мерцедес кога Италијани терете да због свега потеже забрањене делове ослањања. Реч је о такозваном “фриц” систему чију примену тренутно детаљно испитује ФИА. Када је реч о Реноу, ни они не седе скрштених руку. Французи су спремили нову погонску јединицу, али и најавили нови ЕРС систем (енерџи рикавери систем). Писали смо већ о томе, али није на одмет да поновимо да је реч о техничком решењу које омогућава пораћај кинетичке енергије мотора за већи обртни момент агрегата.

Мерцедес у жижи Ф1 афере – ФИА тражи оправдање за „фриц“ систем

“Сваком тиму је наложено да изврши симулацију новог болида. Ми смо те податке искористили како би унапредили наш програм. Симулирали смо круг на свакој стази и видели да ће брзина болида у кривинама бити знатно већа. Практично, наш резултат показује да смо стигли до 40 км/ч веће брзине у кривинама. Због тога су стазе добиле наређење да побољшају своје заштитне мере“, рекао је Лорен Мекиз, вршилац дужности директора свих Ф1 трка и додао да се све не завршава на тимским унапређењима.

„Тренутно смо у процесу реорганизације. Засад радимо са организаторима трка чији су догађају први на календару, а ускоро ће и све остале стазе и званично добити нове техничке захтеве“, закључио је Лорен Мекиз.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар