Анализа и најава - Партизанова борба за лакши пут у ЛШ: Боли глава од калкулација...!

Врло важна утакмица за црно-беле јер одређује део наставка сезоне - распоред мечева и квалитет будућих противника...

Кошарка 18.01.2017 | 14:45
Анализа и најава - Партизанова борба за лакши пут у ЛШ: Боли глава од калкулација...!
Кажу да је сваки почетак тежак. Такав је случај и са ФИБА Лигом шампиона која се први пут игра ове сезоне и има, најблаже речено, веома чудан и необичан систем такмичења у доигравању. А то поприлично утиче и на екипу Партизана која у 13. колу Е групе овог такмичења вечерас дочекује атински АЕК са циљем да победи из два разлога.

Први су, наравно два бода, која му доносе и сигурно друго место на табели, с обзиром да је немачки Лудвигзбург код куће изгубио од Динамо Сасарија. Црно-бели и Немци су до тог дуела делили позицију с идентичним учинком од осам победа и четири пораза, а пошто су оба пута добили Лудвигзбург, нови тријумф значи и дефинитиван пласман на табели.
Е, сад, захваљујући "мудрим" људима из ФИБА, формат Лиге шампиона је такав да ће победници пет група и три најбоље другопласиране екипе пропустити прву рунду нокаут фазе и директно се пласирати у осмину финала.

А прескакање ове фазе значило би више времена за тренинг и припрему осталих утакмица, јер би термини 7. и 8. фебруара и 21. и 22. истог месеца били слободни. Партизан је тренутно последњи од пет тимова на табели другопласираних група. Први је турски Банвит са учинком 10-3, па италијански Авелино (9-4) и ова два тима су у уторак већ забележила победе у мечевима 13. кола. Са истим учинком као Партизан су и немачки Олденбург и други италијански тим Венеција, али су тренутно због боље кош разлике испред на табели. Партизан тренутно има само плус 10 када је у питању кош разлика. Венеција данас гостује руском Автодорожнику, а Олденбург грчком ПАОК-у и црно-бели чекају њихове киксеве.

За црно-беле је подједнако важно и последње коло у којем ће, како сада стоје ствари, морати да победе у гостима Динамо Сасари. А како стоје ривали Партизана из других група у последњем колу: Олденбург дочекује италијански Варезе, Венеција ће угостити Орадеу из Румуније, Банвит гостује данском Бакену, док ће Авелино на свом терену играти против литванског Јувентуса. Дакле, када су калкулације у питању, ствар је релативно јасно, Партизан са две победе у завршним утакмицама и по једном киксом још два ривала из осталих група, може да избегне прву рунду нокаут фазе.

Не би требало заборавити ни да у фебруару црно-бели имају важне мечеве у Јадранској лиги (против Црвене звезде и Цедевите), као и завршни турнир Купа Радивоја Кораћа због чега би им пауза од Лиге шампиона итекако добро дошла.
Свега овога веома добро је свестан и тренер Партизана Александар Џикић који ни на утакмици против АЕК-а, због повреда неће моћи да рачуна на Вању Маринковића и Френка Робинсона.
"Ми смо обезбедили пролазак у следећу фазу такмичења, али је ова утакмица врло важна јер одређује део наставка сезоне - распоред мечева и квалитет будућих противника. У специфичној смо ситуацији, али ћемо дати све од себе да обрадујемо наше навијаче", рекао је Џикић чија екипа је у недељу у Љубљани поразом од Олимпија прекинула низ од 11 тријумфа у свим такмичењима.

Иначе, у првом овосезонском дуелу београдског и атинског тима славио је АЕК са 91:81, али црно-бели су тада у грчкој престоници били без Новице Величковића. Улаз у дворану биће могућ од 18.30, а дуел почиње у 20 сати уз директан пренос на првом каналу телевизије Арена спорт.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

партизановац

18.01.2017 14:59

Са оваквим руководством нај реалније за комплетно СД угасити свјетли па изнова.

ОДГОВОРИТЕ