Националистучка реторика у БиХ постаје све јача

На Академији наука и умјетности БиХ у Сарајеву данас је промовисана књига “Вријеме обновљеног завијања националних труба”, академика Слава Кукића. Ријеч је аналитичком осврту аутора на турбулентну и апокалиптичну политичку реалност БиХ, која уз актуелну националистичку реторику политичара, према мишљењу Кукића, нема свијетлу будућност.

Босна и Херцеговина 17.01.2017 | 22:57
Националистучка реторика у БиХ постаје све јача
У новој књизи академика Славе Кукића сакупљена су његова 83 аналитичка текста, настала у раздобљу од предизборне кампање за парламентарне изборе 2014. године, до почетка кампање за локалне изборе 2016.

Обједињавање свега тога показало је континуирано заоштравање политичке и друштвене стварности и појачано националистичко таласање које асоцира на сам почетак деведесетих.

“Мислим да је стварност коју данас имамо и гора од стварности са самог почетка деведесетих година, јер имамо тако злочест националистички вокабулар као што смо га имали и тада. Али, ми данас имамо криминал који се крије иза националистичког вокабулара и `заштите националних интереса` и имамо чињеницу да се народ на тај вокабулар и чињенице навикао”, сматра Кукић.

Због друштвене и политичке стварности БиХ и континуитета националистичке реторике, Кукић на будућност БиХ не гледа позитивно.

“Мислим да је ово задње вријеме, да мора доћи до удруживања грађанских снага које ће се супротставити растурању БиХ као друштва. Објективно, сада је питање ко ће ту надјачати – они који су за дефинитивно растурање БиХ или тиха маса која је против тога, али у јавности то транспарентно не показује”, истиче Кукић.

Књига академика Славе Кукића представља потресно свједочанство подвала и манипулација и говори колико цунами национализма равна све пред собом, због чега је ово издање потребно схватити као драматично упозорење за народе у БиХ, поручено је на промоцији у Сарајеву.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Додик је ушуткан

17.01.2017 22:27

Ко је следећи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десимир

18.01.2017 05:48

Прохиц и Кукиц прицају о национализму! Земљо отвори се!

ОДГОВОРИТЕ