Nacionalistučka retorika u BiH postaje sve jača

Na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu danas je promovisana knjiga “Vrijeme obnovljenog zavijanja nacionalnih truba”, akademika Slava Kukića. Riječ je analitičkom osvrtu autora na turbulentnu i apokaliptičnu političku realnost BiH, koja uz aktuelnu nacionalističku retoriku političara, prema mišljenju Kukića, nema svijetlu budućnost.

Bosna i Hercegovina 17.01.2017 | 22:57
Nacionalistučka retorika u BiH postaje sve jača
U novoj knjizi akademika Slave Kukića sakupljena su njegova 83 analitička teksta, nastala u razdoblju od predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, do početka kampanje za lokalne izbore 2016.

Objedinjavanje svega toga pokazalo je kontinuirano zaoštravanje političke i društvene stvarnosti i pojačano nacionalističko talasanje koje asocira na sam početak devedesetih.

“Mislim da je stvarnost koju danas imamo i gora od stvarnosti sa samog početka devedesetih godina, jer imamo tako zločest nacionalistički vokabular kao što smo ga imali i tada. Ali, mi danas imamo kriminal koji se krije iza nacionalističkog vokabulara i `zaštite nacionalnih interesa` i imamo činjenicu da se narod na taj vokabular i činjenice navikao”, smatra Kukić.

Zbog društvene i političke stvarnosti BiH i kontinuiteta nacionalističke retorike, Kukić na budućnost BiH ne gleda pozitivno.

“Mislim da je ovo zadnje vrijeme, da mora doći do udruživanja građanskih snaga koje će se suprotstaviti rasturanju BiH kao društva. Objektivno, sada je pitanje ko će tu nadjačati – oni koji su za definitivno rasturanje BiH ili tiha masa koja je protiv toga, ali u javnosti to transparentno ne pokazuje”, ističe Kukić.

Knjiga akademika Slave Kukića predstavlja potresno svjedočanstvo podvala i manipulacija i govori koliko cunami nacionalizma ravna sve pred sobom, zbog čega je ovo izdanje potrebno shvatiti kao dramatično upozorenje za narode u BiH, poručeno je na promociji u Sarajevu.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dodik je ušutkan

17.01.2017 22:27

Ko je sledeći?

ODGOVORITE
Name

Desimir

18.01.2017 05:48

Prohic i Kukic pricaju o nacionalizmu! Zemljo otvori se!

ODGOVORITE