САД казниле Додика, а не и Српску

1.
Сједињене Америчке Државе ставиле су Милорада Додика на “Црну листу” и забраниле му улазак у ту државу; Такође је донесена одлука о замрзавању његове имовине на територији САД-а.

Република Српска 17.01.2017 | 22:53
САД казниле Додика, а не и Српску
2.
Одлука САД-а није изненађење: Она је посљедица Додикових вишегодишњих систематских, снажних и перманентних удара на БиХ, његовог, неједном, јасно изреченог става да му је намјера да сруши БиХ, устројену у Дејтону, тако што ће отцијепити Републику Српску.

3.
Уз то, Додик последњих неколико година немилосрдно радикализује међунационалне односе у БиХ, а његова реторика постала је разорна до мјере да је почела пријетити миру у Региону. Штавише, Додик је, у жељи да постане Регионални лидер, успио једино да постане Регионални проблем, спреман и на изазивање тешких сукоба, само да би провео своје ретроградне циљеве. И очувао плутократску власт коју је створио.

4.
Чињеница је да одлука о санкцијама Додику није донесена “преко ноћи”, још мање “преко кољена”, већ након низа година пуних упозорења, која су стизала из Вашингтона, да ће бити посљедица по лидера СНСД-а, уколико настави са свјесним урушавањем БиХ, дерогирањем њених институција и ригидном ратнохушкачком реториком, која је већ достигла ниво у којем може да запали Регион.

5.
Додику је на могуће посљедице указивано перманентно и те опомене су се кретале од вишегодишње позиције “персона нон грата”, (у коју га је ставио бивши амерички амбасадор у БиХ Патрик Мун, а Морин Кормак, актуелна амбасадорка САД у БиХ, наслиједила/наставила ту праксу), па све до бројних изјава високопозиционираних функционера Стејт департмента, али и оних из ЕУ.

Додик се уопште није освртао на све те опомене; Играо је дуплу игру: на састанцима је говорио једно, у јавности радио сасвим супротно; Логично је да је таквом макијавелистичком приступу морао доћи крај.

Ако ћемо поштено, САД-е су имале и више него много стрпљења за Додика и његове рушилачке потезе. Упркос томе, Додик није хтио да стане.

6.
Додикова кључна грешка (у детаљу) је непоштивање Привремене мјере Уставног суда БиХ о забрани одржавања референдума, што је био више него јасан показатељ да лидер СНСД-а намјерава да реализује најважнији став из Декларације СНСД-а, донесене на Сабору те странке 25. априла 2015. године - ријеч је о Референдуму о самосталности Републике Српске, који би, како је закључио Сабор СНСД-а, требало да се распише 2018. године.

7.
САД су најважнији гарант Дејтонског мировног споразума; САД су творац Дејтона; САД су једина Суперсила, врло озбиљна држава, која врло озбиљно схвата преузете обавезе.

САД врло чврсто штите Дејтон и БиХ и било је врло врло плитко вјеровати да ће ту обавезу/политичку одлуку повући, прихватити разарање БиХ, ризикујући још један сукоб на Балкану; Било је невјероватно за повјеровати да ће САД устукнути пред Додиком.

Будимо реални, Додик је био потпуно нереалан са политичким циљевима које је промовисао и наметао; Био је ирационалан, што је запањујуће, јер је управо он од свих политичара у БиХ најбоље и најсадржајније познавао САД и њихову политику ка БиХ, однос те земље ка Дејтону!

Додиков егзибиционизам, адхок импровизације, погрешно убјеђење да стално стварање политичког хаоса уједно јесте и квалитетна политика, сада је пукло као мјехур од сапунице.

И пукло је њему по леђима, кроз “Црну листу”.

8.
Круцијално је уочити следећу чињеницу - Санкције САД-а се односе на Једног Човјека - на Милорада Додика, а никако не на Републику Српску, њене институције и грађане Републике Српске.

САД нису демонстрирале Гордост Суперсиле и казниле цијели народ, Србе у овом случају, већ су врло прецизно указале на проблем, а он је Појединац. Додик.

САД су одвојиле Народ од Додика, нису Народ ставиле у исту раван као и Додика, нису поистовјетиле Народ и Републику Српску са Додиком и то је најснажнија порука која је послана из Вашингтона.

За надати се да постоји довољан број српских политичара у БиХ који ће знати прочитати ову поруку и пренијети је Народу.

За надати се да такви постоје и унутар СНСД-а, јер би даље слијепо праћење Додика значило потпуни дебакл те странке; Значило би да заиста СНСД јест једнако Додик, што би представљало колективно политичко самоубиство с предумишљајем чланова и функционера те партије.

9.
Читање те поруке и њено преношење Народу важно је, јер је Додикова власт, и прије званичног саопштења одлуке о санкцијама, већ оптужила “Одлазећу администрацију САД-а” и испалила нови испразни спин да ће “Трамп скинути Додику санкције”!

Трамп неће скинути Додику санкције; Трамп је предсједник САД-а и њему “Одлазећа администрација” учвршћује простор за континуитет политике коју та држава води не само у БиХ, него у цијелом Свијету.

Озбиљне државе које држе до себе, а САД то, свакако, јесу, не креирају адхок политичка рјешења (ни на унутрашњем ни на спољном плану), већ то чине на неколико деценија, па и на цијели вијек.

Трамп није Држава; Трамп је на челу Државе, врло озбиљне, врло снажне, најснажније, Државе која има Институције, Државе која има спољну политику, која се, од администрације до администрације, само нијансира, али се, суштински, не мијења, било да је у Бијелој кући републиканац или демократа; Довољно је сјетити се Косова и чињенице да је његову независност признао Џорџ Буш Јуниор, који је наслиједио Била Клинтона; Трамп ће наставити досадашњу политику САД-а у Свијету, дајући јој свој лични печат, али не на начин да ће разорити политику сопствене Земље, како то Додикови спиндоктори лажно пројектују и како је то Додик стварно урадио са Републиком Српском. Разорио је.

10.
Упркос чињеници да су САД врло снажно подвукле да под санкције иде Један Човјек, а не Народ и Република Српска, таква одлука носи реперкусије и по Народ и по Републику Српску, јер наречени Појединац представља препреку развоју и Народа и Републике Српске, будући да обнаша једну од најзначајнијих функција у том ентитету.

Додик већ деценију представља огроман баласт и БиХ и РС и Србима, тај баласт је вишеструко добио на тежини његовим стављањем на “Црну листу” САД-а.

Додик би требало да се одмах повуче и ослободи простор новом политичком вођству, јер је својом антиполитиком довео себе под удар најмоћније земље. Он својим инсистирањем на о(п)станку на функцији само може донијети нову штету, никакву корист.

Његова позиција ставља и Републику Српску у дефанзиван положај, млински јој је камен око врата и, реално, јој онемогућава активну улогу у политичком животу БиХ.

Стога сваки Додиков покушај поистовјећивања са Народом и Републиком Српском, мора бити спријечен политичким средствима, јер би намјера таквог, реално могућег, акта била покушај увлачења Народа и Републике Српске у сукоб са САД-ом.

Сваки такав покушај мора бити осујећен у зачетку и, уколико до тога дође, огромна је одговорност, прије свега, на најзначајнијим политичким факторима који представљају Србе у БиХ. Међу њима је и СНСД, уколико та странка не одлучи да изврши колективно политичко самоубиство с предумишљајем поистовјећујући се са Додиком.

Потцјењивање одлуке САД-а може бити кобно по оне који то учине.

11.
Цијела ситуација веома је озбиљна, посебно с аспекта да је њен Главни протагониста врло хировита личност и спреман на ирационалне потезе.

12.
Додик је велики политички узлет доживио најавом референдума пред изборе 2006. године, да би његовим одржавањем 2016. године, на превару без преседана, однио велику изборну побједу.

Пази да ти се не деси оно што желиш, каже пословица.

Додик је опсесивно желио ту изборну побједу; Показаће се да је то била јако лоша процјена и да ће му се о главу обити баш оно што је желио и што му се и остварило.

Наведену оцјену изнио сам неколико пута након референдума и локалних избора, последњи пут у тексту “2017”; Сада Додик живи цитирану пословицу, а тек ће осјетити њене негативне дубине.

Блог Слободан Васковић

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Дод

17.01.2017 22:00

полако и то је у пакету

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

17.01.2017 22:25

Крајње нам је вријеме да се дозовемо памети...

Name

Казу

17.01.2017 23:04

Кажу ове моје прдоње из СНСД-а да је Миле врло забринут био прије и током прославе 9 јануар, Каźу да су га Амери контактирали и да је одмех нестао са лица предсједника.

Name

Михајло

18.01.2017 07:51

Милокрад Додик све ово вријеме кад су кренуле и истраге о криминалу, намјерно изазива САД, и све који су могу да га казне да би скретао пазњу. Ипак ми смо добро глуп народ.

Name

Блбл

17.01.2017 22:08

Господине Васковицу, заборављате само једну ствар која се огледа у цињеници да је за господина Додика и његову политику гласала огромна вецина градјана Републике Српске. Могу да разумијем Вас анимозитет према лицности и дјелу поменутог, али нити Ви нити иста та администрација САД-а нисте компетентни да субјективно, а зарад извјесног плаценог лобирања и осталих закулисаних радњи, доносите закљуцке ко јесте у праву или ко није, ко напада, а ко се брани овдје и од кога, ко руси БиХ, а ко цива Дејтон... Сустина свега је да је народ јасно и гласно рекао да ко и каква политика му одговарају, а нити Ви, нити ја, а нити Американци нисмо ти који треба да суде или не једном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре блбл

17.01.2017 22:43

Није нико гласо за њега сто га воли него из користи то ти добро знас колико је платио ове изборе и то сигурно знас онда немој овде да паметујес .....

Name

Ремл

17.01.2017 22:47

Ко је Милу довео на власт тенковима ????Кинези..Марсовци или неко трећи паметнице???

Name

хм

17.01.2017 22:59

Можда је народ јасно и гласно рекао...осим ако избори нису покрадени, а они што су заиста гласали за Додика и СНСД купљени.... блбл...брзо си заборавио ПАПКЕ ;)

Name

Ре БлБл

17.01.2017 23:04

О ком ти народу прицас, кад и птице на грани знају да се избори купују. За последњих 10-12 година од кад Додик суверено влада просторима РС, СНСД је успио да запосљавањем у јавним установама, јавним префузецима, и другим услугама (народним парама и преко ледја народа) практицно креира зависно гласацко тијело, које му омогуцава да се одрзава на власти, и са својом свитом којом се окрузио, задузује дрзаву и пљацка народ. Сви то виде осив тебе и таквих као сто си ти јер сте, оцигледно, у тој групи купљених. Ко це и кад да врти спољни и унутрасњи дуг ентитета РС који је достигао неслуцене размјере. Привреда практицно и не постоји, а о страним инвестицијама да и не говоримо. Медјутим, таквој кабадахиској политици (благо рецено) оцигледно се примице крај, и ти се с тим морас помирити. Добро Васковиц казе, немојте сад да поново потурате РС и залазете градјане који у њој зиве. А то це бити глава тема сутрасње конференције за медије. Готово је, доста сте нас бесомуцно и безобзирно пљацкали.

Name

Симо Тенкиста

17.01.2017 23:07

БлБл, ти као да не мозес да схватис да је досао крај. Доста сте нас пљацкали и висе се не мозете скривати иза народа. Процитани сте

Name

Ре Блбл

17.01.2017 23:46

О чему ти причаш човече и у којем виртуалном свијету ти живиш.Иста оваква прича је била и са надобудним Србима 1995 у Крајини и 1999 са Србима на Косову.И гдје су данас Срби из РСК и са Косова.Нема.Због таквих као ти иде се путем да се са Србима из РС деси исто ко и са крајиским и косовским Србима.Нема их више у не дај Боже у РС.Размисли ако имаш чим.

Name

борац

18.01.2017 05:27

И ти то коментарисес сто имас користи од њега а не сто га цијенис слаб смо ми народ продајемо се за ситне интересе.

Name

Стокан

18.01.2017 05:50

Блбл, о којој ти огромној вечини говориш, зар је теби 40 % огромна вечина. Пола народа није изашло на референдум, јел и то огромна вечина?.Да нису ушли у коалицију са својим полтронским странкама неби били ни на власти. Толико о огромној вечини.

Name

Ре БлБлБлБлБл БУБЛЕ

18.01.2017 06:25

ТРЕЋЕГ ОКТОБРА, НИСМО ГЛАСАЛИ ЗА ДОДИКА И СНСДЕ, ДНС, СПРС, А ОНИ ПОБЈЕДИЛИ. ТЕХНОКРАТИЈА И БИРАЧКА МАШИНЕРИЈА. ЧИЧИЋИ, ЧУБИЋИ, ЉУБИЋИ, СТАНКОВИЋИ И ОСТАЛА БАГРА.

Name

милана

17.01.2017 22:11

Играј свакојако и на крају наопако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

17.01.2017 22:14

Браво поштено искрено, за боље нас свију. Стварно је жалосно да су људи у биједи и тој пљачки подржавали такве ликове, невјероватно је и да опозиција стајала иза тога, те пљачке, лажи и чистог фашизма. Хвала ти Америко дај бозе да наша дјеца не гладују и имају бољу будућност надам се . Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отворено питање господину Васковићу

17.01.2017 22:15

Како кометаришете чињеницу да се на тој истој листи налази СДС као политичка организација, сво ратно руководство СДС са појединим члановима њихових породица, а од актуелних политичара из СДС-а Соња Караџић (потпредсејдница Народне скупштоне РС) и Цицко Бјелица, начелник Сокоца!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.01.2017 23:03

Запитај се мало кад је тај СДС са црне листе задњи пут био власт у РС? ..добит цес одговор и без Васковића....шта значи бити на црној листи..

Name

Кики

17.01.2017 22:30

Ово це само ојацати позицију Додика, јер са референдумом о независности Српски има најјаци адут. Ту сви Срби зеле. Он це га и искористити. Питање је само хоцели финанцијски и економски издрзати до тог фамозног референдума. Повратка нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.01.2017 23:06

Запамти добро што цу ти сад реци..тај референдум, ако се некад деси значи дефинитивни крај РС!! једно си у праву, ту више повратка не би било..

Name

Питер

17.01.2017 23:09

Какав црни референдум о независности. Бице онако како Америка казе, а тако нам и треба кад нисмо у стању да владамо сами у властитој куци.

Name

Србац

18.01.2017 07:13

Какав црни референдум? Па ни онај 25.09.не би успио да није било неправилности на гласању-гласао је ко је хтио, чак и су и чланови комисија масовно попуњавали листиће послије 18х само да навуку преко 50%.

Name

ја се надам

17.01.2017 22:42

Да је Кесиц однио демарс влади САД због овог,ипак он прима лову за лобирање и протестовање.А да,није могао нема статус,мого је само у дом пензионера код конгресмена да врати паре за карту јер је мјесто у седмом реду гарант вец продао неком поглавици из Африке,они ипак нису под санкцијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

17.01.2017 23:10

Све су код нас инобанке знаци и овдје су му блокирани рацуни мораце само са кесом радити..Буди муско поднеси оставку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревоке

18.01.2017 00:45

То це бас бити комицно,возаце будзет РС-а у гепеку као некад Гојко Клицковиц!

Name

Д

17.01.2017 23:56

Он је демократски изабран Председник, наравно је то напад на РС !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

18.01.2017 07:48

Па и у Палестини је било демократских избора, па и Египту па бола дозови се памети мало..... Не пасе Додик. Он је урадио своје . Довео вас је до пропасти сад треба да иде.

Name

Стари Брко

18.01.2017 05:36

Република Српска је довољно казњена јер јој је Додик прецједник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

18.01.2017 07:14

Браво за коментар. Најбољи који сам досад видио на овом порталу. браво

Name

ре БРКО

18.01.2017 09:07

БИО ЈЕ И НИКОЛА ПОПЛАСЕН ПРЕСЈЕДНИК ПА ГА ЈЕ ОВАЈ КАБАДАХИЈА ЗАЈЕДНО СА ЕСДАУНОМ ИЗБАЦИЈО ИЗ ПАЛАТЕ ТОГА БИ СЕ БРКО ТРЕБО СЈЕЦАТИ А ОПЕТ И ДАЉЕ ЗИВИМО И МНОГО ТЕЗЕ ОД КАД ВЛАДА ОВАЈ ТВОЈ ЉУБИМАЦ

Name

Саво Од Семберије

18.01.2017 05:52

Разумијем ја Васковица и босњаке који се крију иза српских имена али не разумијем СРБЕ! Амери су казњавањем Додика отворили лов на Републику Српску! Убрзо це тај уставни суд донијети јос одклука и бице уставне само сто це Српска нестајати! Ало Срби у памет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

18.01.2017 06:03

Његов савјетник Врањеш рече да ће ово имати лош учинак на наш пут у ЕУ што ће рећи да сте оф данас сви ви његов залог, у супротном морао би дати оставку што неће учинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

18.01.2017 06:22

То је резултат рада Обрада Кесица, представништва Републике Српске у Васингтону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микица

18.01.2017 06:28

Чињеница да су многи лично схватили овај потез Америке и да су стали на Додикову страну говори да је, нажалост, Додик = РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пророк

18.01.2017 07:55

Не жалим за Додиком, жао ми је што га народ није казнио.Овако ће још да постане мученик и херој а у суштини ради се о једној веома поквареној особи која је грађане РС_а довела на руб биолошког опстанка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

18.01.2017 09:41

Лупеташ. Како нису санкције РС, када стоји предсједнику РС. Ко представља РС предсједник без обзира ко је он. Ово је лоше и по РС.

ОДГОВОРИТЕ