SAD kaznile Dodika, a ne i Srpsku

1.
Sjedinjene Američke Države stavile su Milorada Dodika na “Crnu listu” i zabranile mu ulazak u tu državu; Takođe je donesena odluka o zamrzavanju njegove imovine na teritoriji SAD-a.

Republika Srpska 17.01.2017 | 22:53
SAD kaznile Dodika, a ne i Srpsku
2.
Odluka SAD-a nije iznenađenje: Ona je posljedica Dodikovih višegodišnjih sistematskih, snažnih i permanentnih udara na BiH, njegovog, nejednom, jasno izrečenog stava da mu je namjera da sruši BiH, ustrojenu u Dejtonu, tako što će otcijepiti Republiku Srpsku.

3.
Uz to, Dodik poslednjih nekoliko godina nemilosrdno radikalizuje međunacionalne odnose u BiH, a njegova retorika postala je razorna do mjere da je počela prijetiti miru u Regionu. Štaviše, Dodik je, u želji da postane Regionalni lider, uspio jedino da postane Regionalni problem, spreman i na izazivanje teških sukoba, samo da bi proveo svoje retrogradne ciljeve. I očuvao plutokratsku vlast koju je stvorio.

4.
Činjenica je da odluka o sankcijama Dodiku nije donesena “preko noći”, još manje “preko koljena”, već nakon niza godina punih upozorenja, koja su stizala iz Vašingtona, da će biti posljedica po lidera SNSD-a, ukoliko nastavi sa svjesnim urušavanjem BiH, derogiranjem njenih institucija i rigidnom ratnohuškačkom retorikom, koja je već dostigla nivo u kojem može da zapali Region.

5.
Dodiku je na moguće posljedice ukazivano permanentno i te opomene su se kretale od višegodišnje pozicije “persona non grata”, (u koju ga je stavio bivši američki ambasador u BiH Patrik Mun, a Morin Kormak, aktuelna ambasadorka SAD u BiH, naslijedila/nastavila tu praksu), pa sve do brojnih izjava visokopozicioniranih funkcionera Stejt departmenta, ali i onih iz EU.

Dodik se uopšte nije osvrtao na sve te opomene; Igrao je duplu igru: na sastancima je govorio jedno, u javnosti radio sasvim suprotno; Logično je da je takvom makijavelističkom pristupu morao doći kraj.

Ako ćemo pošteno, SAD-e su imale i više nego mnogo strpljenja za Dodika i njegove rušilačke poteze. Uprkos tome, Dodik nije htio da stane.

6.
Dodikova ključna greška (u detalju) je nepoštivanje Privremene mjere Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referenduma, što je bio više nego jasan pokazatelj da lider SNSD-a namjerava da realizuje najvažniji stav iz Deklaracije SNSD-a, donesene na Saboru te stranke 25. aprila 2015. godine - riječ je o Referendumu o samostalnosti Republike Srpske, koji bi, kako je zaključio Sabor SNSD-a, trebalo da se raspiše 2018. godine.

7.
SAD su najvažniji garant Dejtonskog mirovnog sporazuma; SAD su tvorac Dejtona; SAD su jedina Supersila, vrlo ozbiljna država, koja vrlo ozbiljno shvata preuzete obaveze.

SAD vrlo čvrsto štite Dejton i BiH i bilo je vrlo vrlo plitko vjerovati da će tu obavezu/političku odluku povući, prihvatiti razaranje BiH, rizikujući još jedan sukob na Balkanu; Bilo je nevjerovatno za povjerovati da će SAD ustuknuti pred Dodikom.

Budimo realni, Dodik je bio potpuno nerealan sa političkim ciljevima koje je promovisao i nametao; Bio je iracionalan, što je zapanjujuće, jer je upravo on od svih političara u BiH najbolje i najsadržajnije poznavao SAD i njihovu politiku ka BiH, odnos te zemlje ka Dejtonu!

Dodikov egzibicionizam, adhok improvizacije, pogrešno ubjeđenje da stalno stvaranje političkog haosa ujedno jeste i kvalitetna politika, sada je puklo kao mjehur od sapunice.

I puklo je njemu po leđima, kroz “Crnu listu”.

8.
Krucijalno je uočiti sledeću činjenicu - Sankcije SAD-a se odnose na Jednog Čovjeka - na Milorada Dodika, a nikako ne na Republiku Srpsku, njene institucije i građane Republike Srpske.

SAD nisu demonstrirale Gordost Supersile i kaznile cijeli narod, Srbe u ovom slučaju, već su vrlo precizno ukazale na problem, a on je Pojedinac. Dodik.

SAD su odvojile Narod od Dodika, nisu Narod stavile u istu ravan kao i Dodika, nisu poistovjetile Narod i Republiku Srpsku sa Dodikom i to je najsnažnija poruka koja je poslana iz Vašingtona.

Za nadati se da postoji dovoljan broj srpskih političara u BiH koji će znati pročitati ovu poruku i prenijeti je Narodu.

Za nadati se da takvi postoje i unutar SNSD-a, jer bi dalje slijepo praćenje Dodika značilo potpuni debakl te stranke; Značilo bi da zaista SNSD jest jednako Dodik, što bi predstavljalo kolektivno političko samoubistvo s predumišljajem članova i funkcionera te partije.

9.
Čitanje te poruke i njeno prenošenje Narodu važno je, jer je Dodikova vlast, i prije zvaničnog saopštenja odluke o sankcijama, već optužila “Odlazeću administraciju SAD-a” i ispalila novi isprazni spin da će “Tramp skinuti Dodiku sankcije”!

Tramp neće skinuti Dodiku sankcije; Tramp je predsjednik SAD-a i njemu “Odlazeća administracija” učvršćuje prostor za kontinuitet politike koju ta država vodi ne samo u BiH, nego u cijelom Svijetu.

Ozbiljne države koje drže do sebe, a SAD to, svakako, jesu, ne kreiraju adhok politička rješenja (ni na unutrašnjem ni na spoljnom planu), već to čine na nekoliko decenija, pa i na cijeli vijek.

Tramp nije Država; Tramp je na čelu Države, vrlo ozbiljne, vrlo snažne, najsnažnije, Države koja ima Institucije, Države koja ima spoljnu politiku, koja se, od administracije do administracije, samo nijansira, ali se, suštinski, ne mijenja, bilo da je u Bijeloj kući republikanac ili demokrata; Dovoljno je sjetiti se Kosova i činjenice da je njegovu nezavisnost priznao Džordž Buš Junior, koji je naslijedio Bila Klintona; Tramp će nastaviti dosadašnju politiku SAD-a u Svijetu, dajući joj svoj lični pečat, ali ne na način da će razoriti politiku sopstvene Zemlje, kako to Dodikovi spindoktori lažno projektuju i kako je to Dodik stvarno uradio sa Republikom Srpskom. Razorio je.

10.
Uprkos činjenici da su SAD vrlo snažno podvukle da pod sankcije ide Jedan Čovjek, a ne Narod i Republika Srpska, takva odluka nosi reperkusije i po Narod i po Republiku Srpsku, jer narečeni Pojedinac predstavlja prepreku razvoju i Naroda i Republike Srpske, budući da obnaša jednu od najznačajnijih funkcija u tom entitetu.

Dodik već deceniju predstavlja ogroman balast i BiH i RS i Srbima, taj balast je višestruko dobio na težini njegovim stavljanjem na “Crnu listu” SAD-a.

Dodik bi trebalo da se odmah povuče i oslobodi prostor novom političkom vođstvu, jer je svojom antipolitikom doveo sebe pod udar najmoćnije zemlje. On svojim insistiranjem na o(p)stanku na funkciji samo može donijeti novu štetu, nikakvu korist.

Njegova pozicija stavlja i Republiku Srpsku u defanzivan položaj, mlinski joj je kamen oko vrata i, realno, joj onemogućava aktivnu ulogu u političkom životu BiH.

Stoga svaki Dodikov pokušaj poistovjećivanja sa Narodom i Republikom Srpskom, mora biti spriječen političkim sredstvima, jer bi namjera takvog, realno mogućeg, akta bila pokušaj uvlačenja Naroda i Republike Srpske u sukob sa SAD-om.

Svaki takav pokušaj mora biti osujećen u začetku i, ukoliko do toga dođe, ogromna je odgovornost, prije svega, na najznačajnijim političkim faktorima koji predstavljaju Srbe u BiH. Među njima je i SNSD, ukoliko ta stranka ne odluči da izvrši kolektivno političko samoubistvo s predumišljajem poistovjećujući se sa Dodikom.

Potcjenjivanje odluke SAD-a može biti kobno po one koji to učine.

11.
Cijela situacija veoma je ozbiljna, posebno s aspekta da je njen Glavni protagonista vrlo hirovita ličnost i spreman na iracionalne poteze.

12.
Dodik je veliki politički uzlet doživio najavom referenduma pred izbore 2006. godine, da bi njegovim održavanjem 2016. godine, na prevaru bez presedana, odnio veliku izbornu pobjedu.

Pazi da ti se ne desi ono što želiš, kaže poslovica.

Dodik je opsesivno želio tu izbornu pobjedu; Pokazaće se da je to bila jako loša procjena i da će mu se o glavu obiti baš ono što je želio i što mu se i ostvarilo.

Navedenu ocjenu iznio sam nekoliko puta nakon referenduma i lokalnih izbora, poslednji put u tekstu “2017”; Sada Dodik živi citiranu poslovicu, a tek će osjetiti njene negativne dubine.

Blog Slobodan Vasković

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Dod

17.01.2017 22:00

polako i to je u paketu

ODGOVORITE
Name

dr

17.01.2017 22:25

Krajnje nam je vrijeme da se dozovemo pameti...

Name

Kazu

17.01.2017 23:04

Kažu ove moje prdonje iz SNSD-a da je Mile vrlo zabrinut bio prije i tokom proslave 9 januar, Kaźu da su ga Ameri kontaktirali i da je odmeh nestao sa lica predsjednika.

Name

Mihajlo

18.01.2017 07:51

Milokrad Dodik sve ovo vrijeme kad su krenule i istrage o kriminalu, namjerno izaziva SAD, i sve koji su mogu da ga kazne da bi skretao paznju. Ipak mi smo dobro glup narod.

Name

Blbl

17.01.2017 22:08

Gospodine Vaskovicu, zaboravljate samo jednu stvar koja se ogleda u cinjenici da je za gospodina Dodika i njegovu politiku glasala ogromna vecina gradjana Republike Srpske. Mogu da razumijem Vas animozitet prema licnosti i djelu pomenutog, ali niti Vi niti ista ta administracija SAD-a niste kompetentni da subjektivno, a zarad izvjesnog placenog lobiranja i ostalih zakulisanih radnji, donosite zakljucke ko jeste u pravu ili ko nije, ko napada, a ko se brani ovdje i od koga, ko rusi BiH, a ko civa Dejton... Sustina svega je da je narod jasno i glasno rekao da ko i kakva politika mu odgovaraju, a niti Vi, niti ja, a niti Amerikanci nismo ti koji treba da sude ili ne jednom narodu.

ODGOVORITE
Name

Re blbl

17.01.2017 22:43

Nije niko glaso za njega sto ga voli nego iz koristi to ti dobro znas koliko je platio ove izbore i to sigurno znas onda nemoj ovde da pametujes .....

Name

Reml

17.01.2017 22:47

Ko je Milu doveo na vlast tenkovima ????Kinezi..Marsovci ili neko treći pametnice???

Name

hm

17.01.2017 22:59

Možda je narod jasno i glasno rekao...osim ako izbori nisu pokradeni, a oni što su zaista glasali za Dodika i SNSD kupljeni.... blbl...brzo si zaboravio PAPKE ;)

Name

Re BlBl

17.01.2017 23:04

O kom ti narodu pricas, kad i ptice na grani znaju da se izbori kupuju. Za poslednjih 10-12 godina od kad Dodik suvereno vlada prostorima RS, SNSD je uspio da zaposljavanjem u javnim ustanovama, javnim prefuzecima, i drugim uslugama (narodnim parama i preko ledja naroda) prakticno kreira zavisno glasacko tijelo, koje mu omogucava da se odrzava na vlasti, i sa svojom svitom kojom se okruzio, zaduzuje drzavu i pljacka narod. Svi to vide osiv tebe i takvih kao sto si ti jer ste, ocigledno, u toj grupi kupljenih. Ko ce i kad da vrti spoljni i unutrasnji dug entiteta RS koji je dostigao neslucene razmjere. Privreda prakticno i ne postoji, a o stranim investicijama da i ne govorimo. Medjutim, takvoj kabadahiskoj politici (blago receno) ocigledno se primice kraj, i ti se s tim moras pomiriti. Dobro Vaskovic kaze, nemojte sad da ponovo poturate RS i zalazete gradjane koji u njoj zive. A to ce biti glava tema sutrasnje konferencije za medije. Gotovo je, dosta ste nas besomucno i bezobzirno pljackali.

Name

Simo Tenkista

17.01.2017 23:07

BlBl, ti kao da ne mozes da shvatis da je dosao kraj. Dosta ste nas pljackali i vise se ne mozete skrivati iza naroda. Procitani ste

Name

Re Blbl

17.01.2017 23:46

O čemu ti pričaš čoveče i u kojem virtualnom svijetu ti živiš.Ista ovakva priča je bila i sa nadobudnim Srbima 1995 u Krajini i 1999 sa Srbima na Kosovu.I gdje su danas Srbi iz RSK i sa Kosova.Nema.Zbog takvih kao ti ide se putem da se sa Srbima iz RS desi isto ko i sa krajiskim i kosovskim Srbima.Nema ih više u ne daj Bože u RS.Razmisli ako imaš čim.

Name

borac

18.01.2017 05:27

I ti to komentarises sto imas koristi od njega a ne sto ga cijenis slab smo mi narod prodajemo se za sitne interese.

Name

Stokan

18.01.2017 05:50

Blbl, o kojoj ti ogromnoj večini govoriš, zar je tebi 40 % ogromna večina. Pola naroda nije izašlo na referendum, jel i to ogromna večina?.Da nisu ušli u koaliciju sa svojim poltronskim strankama nebi bili ni na vlasti. Toliko o ogromnoj večini.

Name

Re BlBlBlBlBl BUBLE

18.01.2017 06:25

TREĆEG OKTOBRA, NISMO GLASALI ZA DODIKA I SNSDE, DNS, SPRS, A ONI POBJEDILI. TEHNOKRATIJA I BIRAČKA MAŠINERIJA. ČIČIĆI, ČUBIĆI, LJUBIĆI, STANKOVIĆI I OSTALA BAGRA.

Name

milana

17.01.2017 22:11

Igraj svakojako i na kraju naopako...

ODGOVORITE
Name

USA

17.01.2017 22:14

Bravo pošteno iskreno, za bolje nas sviju. Stvarno je žalosno da su ljudi u bijedi i toj pljački podržavali takve likove, nevjerovatno je i da opozicija stajala iza toga, te pljačke, laži i čistog fašizma. Hvala ti Ameriko daj boze da naša djeca ne gladuju i imaju bolju budućnost nadam se . Hvala

ODGOVORITE
Name

Otvoreno pitanje gospodinu Vaskoviću

17.01.2017 22:15

Kako kometarišete činjenicu da se na toj istoj listi nalazi SDS kao politička organizacija, svo ratno rukovodstvo SDS sa pojedinim članovima njihovih porodica, a od aktuelnih političara iz SDS-a Sonja Karadžić (potpredsejdnica Narodne skupštone RS) i Cicko Bjelica, načelnik Sokoca!?

ODGOVORITE
Name

Srbo

17.01.2017 23:03

Zapitaj se malo kad je taj SDS sa crne liste zadnji put bio vlast u RS? ..dobit ces odgovor i bez Vaskovića....šta znači biti na crnoj listi..

Name

Kiki

17.01.2017 22:30

Ovo ce samo ojacati poziciju Dodika, jer sa referendumom o nezavisnosti Srpski ima najjaci adut. Tu svi Srbi zele. On ce ga i iskoristiti. Pitanje je samo hoceli financijski i ekonomski izdrzati do tog famoznog referenduma. Povratka nema.

ODGOVORITE
Name

Srbo

17.01.2017 23:06

Zapamti dobro što cu ti sad reci..taj referendum, ako se nekad desi znači definitivni kraj RS!! jedno si u pravu, tu više povratka ne bi bilo..

Name

Piter

17.01.2017 23:09

Kakav crni referendum o nezavisnosti. Bice onako kako Amerika kaze, a tako nam i treba kad nismo u stanju da vladamo sami u vlastitoj kuci.

Name

Srbac

18.01.2017 07:13

Kakav crni referendum? Pa ni onaj 25.09.ne bi uspio da nije bilo nepravilnosti na glasanju-glasao je ko je htio, čak i su i članovi komisija masovno popunjavali listiće poslije 18h samo da navuku preko 50%.

Name

ja se nadam

17.01.2017 22:42

Da je Kesic odnio demars vladi SAD zbog ovog,ipak on prima lovu za lobiranje i protestovanje.A da,nije mogao nema status,mogo je samo u dom penzionera kod kongresmena da vrati pare za kartu jer je mjesto u sedmom redu garant vec prodao nekom poglavici iz Afrike,oni ipak nisu pod sankcijama

ODGOVORITE
Name

To je to

17.01.2017 23:10

Sve su kod nas inobanke znaci i ovdje su mu blokirani racuni morace samo sa kesom raditi..Budi musko podnesi ostavku..

ODGOVORITE
Name

revoke

18.01.2017 00:45

To ce bas biti komicno,vozace budzet RS-a u gepeku kao nekad Gojko Klickovic!

Name

D

17.01.2017 23:56

On je demokratski izabran Predsednik, naravno je to napad na RS !!!

ODGOVORITE
Name

Aha

18.01.2017 07:48

Pa i u Palestini je bilo demokratskih izbora, pa i Egiptu pa bola dozovi se pameti malo..... Ne pase Dodik. On je uradio svoje . Doveo vas je do propasti sad treba da ide.

Name

Stari Brko

18.01.2017 05:36

Republika Srpska je dovoljno kaznjena jer joj je Dodik precjednik

ODGOVORITE
Name

Srbac

18.01.2017 07:14

Bravo za komentar. Najbolji koji sam dosad vidio na ovom portalu. bravo

Name

re BRKO

18.01.2017 09:07

BIO JE I NIKOLA POPLASEN PRESJEDNIK PA GA JE OVAJ KABADAHIJA ZAJEDNO SA ESDAUNOM IZBACIJO IZ PALATE TOGA BI SE BRKO TREBO SJECATI A OPET I DALJE ZIVIMO I MNOGO TEZE OD KAD VLADA OVAJ TVOJ LJUBIMAC

Name

Savo Od Semberije

18.01.2017 05:52

Razumijem ja Vaskovica i bosnjake koji se kriju iza srpskih imena ali ne razumijem SRBE! Ameri su kaznjavanjem Dodika otvorili lov na Republiku Srpsku! Ubrzo ce taj ustavni sud donijeti jos odkluka i bice ustavne samo sto ce Srpska nestajati! Alo Srbi u pamet!

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

18.01.2017 06:03

Njegov savjetnik Vranješ reče da će ovo imati loš učinak na naš put u EU što će reći da ste of danas svi vi njegov zalog, u suprotnom morao bi dati ostavku što neće učiniti.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

18.01.2017 06:22

To je rezultat rada Obrada Kesica, predstavništva Republike Srpske u Vasingtonu.

ODGOVORITE
Name

mikica

18.01.2017 06:28

Činjenica da su mnogi lično shvatili ovaj potez Amerike i da su stali na Dodikovu stranu govori da je, nažalost, Dodik = RS.

ODGOVORITE
Name

prorok

18.01.2017 07:55

Ne žalim za Dodikom, žao mi je što ga narod nije kaznio.Ovako će još da postane mučenik i heroj a u suštini radi se o jednoj veoma pokvarenoj osobi koja je građane RS_a dovela na rub biološkog opstanka.

ODGOVORITE
Name

Marko

18.01.2017 09:41

Lupetaš. Kako nisu sankcije RS, kada stoji predsjedniku RS. Ko predstavlja RS predsjednik bez obzira ko je on. Ovo je loše i po RS.

ODGOVORITE