Ако нелегално скидате торенте...

Аутори најпиратизованијих серија желе нешто да вам поруче.

Свијет 17.01.2017 | 21:49
Ако нелегално скидате торенте...
Ако сте међу 90 одсто Срба који скидају торенте, онда сте вероватно преузели и неку епизоду „Игре престола“ или „Бреакинг Бад“ серије. Ако је то истина, у наредном периоду и ви бисте могли бити на списку за посебно мејл или писмено „обавештење“.

ХБО, Нетфлиx, Амазон и други филмски и ТВ канали или онлајн сервиси, заједно са ауторима серијског и ТВ садржаја, покренули су поступак едукације, али и упозорења корисника у Европи на кршење ауторских и свих других права, која настају илегалним преузимањем садржаја заштићених по законима о интелектуалној својини.

Циљ акције је да се корисницима, за које интернет провајдер установи да су скидали серије или ТВ програм нелегално, пошаље писмо тј. мејл у којем ће им бити јасније објашњено зашто преузимање торената није добро, зашто је за тај садржај важно платити (уколико се купује), али и да се корисници упозоре да је преузимања илегалних торената и пиратских садржаја кривично дело.

За сада се ова акција експериментално спроводи у Великој Британији, објавио је Метро.цо.ук сајт, али је план да се она прошири на све регионе Европе, где је доступан Нетфлиx, ХБО, Амазон или неки други дигитални филмски, ТВ или серијски сервис.

Иако надзорна тела и правни систем подржавају акцију, постоји и одређени број људи који овакав вид комуникације с корисницима сматра задирањем у приватност  и кршењем права корисника, која су им, као корисницима интернета загарантова. Било то кршење корисничких права или не, ова акција ће у Великој Британији стартовати ускоро, а ако да жељене резултате могла би се појавити и у Србији.

У Великој Британији акцију су подржали највећи интернет провајдери, који ће крајем месеца почети да шаљу мејлове и писмена обавештења својим корисницима.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јохан

18.01.2017 10:39

Треба рецимо Нетфлиx да спусти цијену своје услуге и сви остали па да гледамо сви лијепо и регуларно

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицомицин

18.01.2017 11:01

Торрент користи милијоне људи, гоогле зели и то да наплати али неце успјети због проxy сервера сиром свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Сајиц

18.01.2017 17:37

дали се смију скидати игрице

ОДГОВОРИТЕ