Ako nelegalno skidate torente...

Autori najpiratizovanijih serija žele nešto da vam poruče.

Svijet 17.01.2017 | 21:49
Ako nelegalno skidate torente...
Ako ste među 90 odsto Srba koji skidaju torente, onda ste verovatno preuzeli i neku epizodu „Igre prestola“ ili „Breaking Bad“ serije. Ako je to istina, u narednom periodu i vi biste mogli biti na spisku za posebno mejl ili pismeno „obaveštenje“.

HBO, Netflix, Amazon i drugi filmski i TV kanali ili onlajn servisi, zajedno sa autorima serijskog i TV sadržaja, pokrenuli su postupak edukacije, ali i upozorenja korisnika u Evropi na kršenje autorskih i svih drugih prava, koja nastaju ilegalnim preuzimanjem sadržaja zaštićenih po zakonima o intelektualnoj svojini.

Cilj akcije je da se korisnicima, za koje internet provajder ustanovi da su skidali serije ili TV program nelegalno, pošalje pismo tj. mejl u kojem će im biti jasnije objašnjeno zašto preuzimanje torenata nije dobro, zašto je za taj sadržaj važno platiti (ukoliko se kupuje), ali i da se korisnici upozore da je preuzimanja ilegalnih torenata i piratskih sadržaja krivično delo.

Za sada se ova akcija eksperimentalno sprovodi u Velikoj Britaniji, objavio je Metro.co.uk sajt, ali je plan da se ona proširi na sve regione Evrope, gde je dostupan Netflix, HBO, Amazon ili neki drugi digitalni filmski, TV ili serijski servis.

Iako nadzorna tela i pravni sistem podržavaju akciju, postoji i određeni broj ljudi koji ovakav vid komunikacije s korisnicima smatra zadiranjem u privatnost  i kršenjem prava korisnika, koja su im, kao korisnicima interneta zagarantova. Bilo to kršenje korisničkih prava ili ne, ova akcija će u Velikoj Britaniji startovati uskoro, a ako da željene rezultate mogla bi se pojaviti i u Srbiji.

U Velikoj Britaniji akciju su podržali najveći internet provajderi, koji će krajem meseca početi da šalju mejlove i pismena obaveštenja svojim korisnicima.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Johan

18.01.2017 11:39

Treba recimo Netflix da spusti cijenu svoje usluge i svi ostali pa da gledamo svi lijepo i regularno

ODGOVORITE
Name

micomicin

18.01.2017 12:01

Torrent koristi milijone ljudi, google zeli i to da naplati ali nece uspjeti zbog proxy servera sirom svijeta.

ODGOVORITE
Name

Nikola Sajic

18.01.2017 18:37

dali se smiju skidati igrice

ODGOVORITE