"Споља гладац – унутра јадац"

Велелепна зграда у строгом центру гарда, која се зове Центар за културу, већ дуже вријеме не служи сврси и од културе је само остала зграда која би се могла подвести под ону народну - Споља гладац унутра јадац.

Република Српска 17.01.2017 | 16:19
"Споља гладац – унутра јадац"
Интересантно да је пројекат за овај центар преписан са истовјетног објекта који постоји у Шпанији на егзотичном острву Мајорка, гдје темпетартура никада није била у минусу.

Очигледно да неко није баш на ти са географијом и није предвидио да је Бијељина град у коме се температура спушта и испод 20 степени, а систем клима гријања који је инсталиран није предвидјен за овако ниске температуре.

У згради Центра за културу систем гријања, иако нон стоп ради, не може да угрије простор, тако да су отказане све активности, а због тога што у подрумским проторијама нема гријања, попуцале су цијеви на водовдном систему, тако да тренутно ова установа нема ни воду.

Многи грађани већ неколико дана долазе испред Центра за културу, затичу обавјештење о томе да је објекат затворен.

Радници центра раде по скраћеном режиму рада, покушавају отклонити кварове, чисте лед испред смрзнутог улаза, поред центра за културу ни Градски бископ није у функцији, гдје је такође замрла сва активност.

Гаранција изводјача за овај објекат била је двије године, што је такође мало чудно, јер на примјер за сваки телевизор који купите дужа је гаранција, али је још веће чуђење органа који је примио овај објекат, и ако је заиста и добијена употребна дозвола, јер овакав систем гријења није за Семберију.

Главни мотори за климу налазе се на самом крову тако да се искакање система дешавало и у децембру, а иако је најављивано да ће се на крову зграде отворити модеран кафе бар, то за сада није могуће јер по прорачунима горња плоча ове зграде није безбједна за отварање овог локала.

Када је ријеч о најављеним догађајима у току наредног периоду, они су условљени отклањањем кварова.

Из градског буџета годишње се за одржавање ЦЗК и Градског биоскопа одвоји само 8 000 КМ, што није довољно ни за најминималније трошкове.

До сада су се више пута обраћали градској администрацији за помоћ, а чињеница да нико од инвеститора и надлежних није реаговао када су радници Центра приликом уласка у проторије уочили око 20 недостатака приликом градње, а један је био и систем гријања, говори о немарности према овом објекту Током прошле године зграда градске администрације и још неке околне прикључене су на градску котловницу, али је Центар за културу тада остао без прикључка, разлог можда можемо потражити и у чињеници да су током тог периода била политичка превирања, а из ове установе су тада тражили да се прикључе на градско гријање.

Без обзира ко је крив остаје чињеница да једина установа за културу тренутно не ради и да се култура нешаг града смрзла.

Још један објекат у ЦЗК већ дуже није у функцији.

Ријеч је о Сали за одржавање сједница градског парламанта, јер су неки одборници себи дозволили током љетњих политичких препуцавања, да униште опрему у овој сали.

Остаје да се надамо да ће овај минус брзо проћи, како би наш град поново могао да има културна дешавања.

Наравно за све ово,сигурни смо, нико неће сносити никакву одговорност, јер надајмо се да ће температура веома брзо доћи у плус, али култура ће свакако још дуго остати у минусу.

Извор: Бијељина данас

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БОБА

17.01.2017 16:14

ТО ЈЕ ЗБОГ ПРАЊА ПАРА ОД ЗЕМЉИШТА ИЗВОЂАЧА ПРОСТОРНИХ УРЕЂЕЊА И МНОГИХ ДРУГИХ ТРАНСАКЦИЈА ДА НЕ НАБРАЈАМ НАРОД ВИШЕ ЗНА НЕГО ШТО СЕ ПИШЕ ЧИТАВ ЛАНАЦ ПОЗНАНИКА КОИ СЕ БОГАТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постењацине

17.01.2017 16:31

Свака цаст Мици и нацелницима у опстини

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

17.01.2017 17:00

Крив је " ОРГАН "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

17.01.2017 17:00

Ја сам срецан сто ми немамо центар за културу вец само једну цитаоницу стару око 5 деценија и вјерујте јос увијек је у доброј функцији само захвалности добрим пројектом и јос бољим самоуким зидарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радашин

17.01.2017 20:43

Можеш мислити каква је то установа,кад су је правили ћоМи и јоМи познате поштењачине и прегаоци Семберије. А на све то, директорица љаЉи такође позната по поштењу. Па , ту култура извире из подрума и кипи до крова. Још им фали , или можда не , ђоНе поштени да дође из Електробијељине и да прешишају Југословенско драмско у Београду. Мајко мила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

18.01.2017 07:17

Људи није Мићо крив сто ма Мајорци температура ни зими не пада испод 15 степени.Од куда је он то могао да зна са својим дифом и саветницима са синергије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жаре

18.01.2017 12:48

Гдје год раде добре коке ту посла нема али свега има!

ОДГОВОРИТЕ