"Spolja gladac – unutra jadac"

Velelepna zgrada u strogom centru garda, koja se zove Centar za kulturu, već duže vrijeme ne služi svrsi i od kulture je samo ostala zgrada koja bi se mogla podvesti pod onu narodnu - Spolja gladac unutra jadac.

Republika Srpska 17.01.2017 | 16:19
"Spolja gladac – unutra jadac"
Interesantno da je projekat za ovaj centar prepisan sa istovjetnog objekta koji postoji u Španiji na egzotičnom ostrvu Majorka, gdje tempetartura nikada nije bila u minusu.

Očigledno da neko nije baš na ti sa geografijom i nije predvidio da je Bijeljina grad u kome se temperatura spušta i ispod 20 stepeni, a sistem klima grijanja koji je instaliran nije predvidjen za ovako niske temperature.

U zgradi Centra za kulturu sistem grijanja, iako non stop radi, ne može da ugrije prostor, tako da su otkazane sve aktivnosti, a zbog toga što u podrumskim protorijama nema grijanja, popucale su cijevi na vodovdnom sistemu, tako da trenutno ova ustanova nema ni vodu.

Mnogi građani već nekoliko dana dolaze ispred Centra za kulturu, zatiču obavještenje o tome da je objekat zatvoren.

Radnici centra rade po skraćenom režimu rada, pokušavaju otkloniti kvarove, čiste led ispred smrznutog ulaza, pored centra za kulturu ni Gradski biskop nije u funkciji, gdje je takođe zamrla sva aktivnost.

Garancija izvodjača za ovaj objekat bila je dvije godine, što je takođe malo čudno, jer na primjer za svaki televizor koji kupite duža je garancija, ali je još veće čuđenje organa koji je primio ovaj objekat, i ako je zaista i dobijena upotrebna dozvola, jer ovakav sistem grijenja nije za Semberiju.

Glavni motori za klimu nalaze se na samom krovu tako da se iskakanje sistema dešavalo i u decembru, a iako je najavljivano da će se na krovu zgrade otvoriti moderan kafe bar, to za sada nije moguće jer po proračunima gornja ploča ove zgrade nije bezbjedna za otvaranje ovog lokala.

Kada je riječ o najavljenim događajima u toku narednog periodu, oni su uslovljeni otklanjanjem kvarova.

Iz gradskog budžeta godišnje se za održavanje CZK i Gradskog bioskopa odvoji samo 8 000 KM, što nije dovoljno ni za najminimalnije troškove.

Do sada su se više puta obraćali gradskoj administraciji za pomoć, a činjenica da niko od investitora i nadležnih nije reagovao kada su radnici Centra prilikom ulaska u protorije uočili oko 20 nedostataka prilikom gradnje, a jedan je bio i sistem grijanja, govori o nemarnosti prema ovom objektu Tokom prošle godine zgrada gradske administracije i još neke okolne priključene su na gradsku kotlovnicu, ali je Centar za kulturu tada ostao bez priključka, razlog možda možemo potražiti i u činjenici da su tokom tog perioda bila politička previranja, a iz ove ustanove su tada tražili da se priključe na gradsko grijanje.

Bez obzira ko je kriv ostaje činjenica da jedina ustanova za kulturu trenutno ne radi i da se kultura nešag grada smrzla.

Još jedan objekat u CZK već duže nije u funkciji.

Riječ je o Sali za održavanje sjednica gradskog parlamanta, jer su neki odbornici sebi dozvolili tokom ljetnjih političkih prepucavanja, da unište opremu u ovoj sali.

Ostaje da se nadamo da će ovaj minus brzo proći, kako bi naš grad ponovo mogao da ima kulturna dešavanja.

Naravno za sve ovo,sigurni smo, niko neće snositi nikakvu odgovornost, jer nadajmo se da će temperatura veoma brzo doći u plus, ali kultura će svakako još dugo ostati u minusu.

Izvor: Bijeljina danas

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

BOBA

17.01.2017 16:14

TO JE ZBOG PRANJA PARA OD ZEMLJIŠTA IZVOĐAČA PROSTORNIH UREĐENJA I MNOGIH DRUGIH TRANSAKCIJA DA NE NABRAJAM NAROD VIŠE ZNA NEGO ŠTO SE PIŠE ČITAV LANAC POZNANIKA KOI SE BOGATE

ODGOVORITE
Name

Postenjacine

17.01.2017 16:31

Svaka cast Mici i nacelnicima u opstini

ODGOVORITE
Name

PA

17.01.2017 17:00

Kriv je " ORGAN "

ODGOVORITE
Name

Selo

17.01.2017 17:00

Ja sam srecan sto mi nemamo centar za kulturu vec samo jednu citaonicu staru oko 5 decenija i vjerujte jos uvijek je u dobroj funkciji samo zahvalnosti dobrim projektom i jos boljim samoukim zidarima.

ODGOVORITE
Name

Radašin

17.01.2017 20:43

Možeš misliti kakva je to ustanova,kad su je pravili ćoMi i joMi poznate poštenjačine i pregaoci Semberije. A na sve to, direktorica ljaLji takođe poznata po poštenju. Pa , tu kultura izvire iz podruma i kipi do krova. Još im fali , ili možda ne , đoNe pošteni da dođe iz Elektrobijeljine i da prešišaju Jugoslovensko dramsko u Beogradu. Majko mila...

ODGOVORITE
Name

Zool

18.01.2017 07:17

Ljudi nije Mićo kriv sto ma Majorci temperatura ni zimi ne pada ispod 15 stepeni.Od kuda je on to mogao da zna sa svojim difom i savetnicima sa sinergije.

ODGOVORITE
Name

Žare

18.01.2017 12:48

Gdje god rade dobre koke tu posla nema ali svega ima!

ODGOVORITE