Опет на маргини свјетских догађаја

Босна и Херцеговина једна је од ријетких земаља чији званичници и бизнисмени неће присуствовати Свјетском економском форуму у Давосу, који почиње данас у Швајцарској, што довољно говори о њеној позицији у глобалним па и регионалним економским и политичким оквирима.

Босна и Херцеговина 17.01.2017 | 14:00
Опет на маргини свјетских догађаја
У кабинетима највиших званичника БиХ потврђено нам је да нико неће путовати у швајцарско луксузно одмаралиште, гдје већ готово 40 година свјетски политички, економски и финансијски моћници одлучју о најбитнијим стварима.

Теме овогодишњег Давоса, који почиње данас и траје до 20. јануара, а на којем ће први пут присуствовати и кинески предсједник Си Ђинпинг, биће, између осталог, и спасавање стандарда незадовољније средње класе, затим посљедице Бреxита, као и пораст национализма, те све већи отпор према владајућим елитама.

Такође, друштвене подјеле, растући популизам, страх од климатских промјена, јачање десничарских политичких идеологија, нестабилност и ратови у појединим дијеловима свијета, предстојећи избори у Холандији, Француској, Њемачкој и Италији, гдје постоји снажно "антиестаблишмент" расположење, биће теме о којима ће се водити расправе и вјероватно донијети одређене одлуке.

"Свијет се трансформише технолошки, економоски, социјално и политички. Нема једноставних, готових рјешења. Оно што је под хитно потребно су прагматизам и акције оријентисане ка будућности, чак у форми малих корака, како би се осигурале позитивне приче", рекао је Клаус Шваб, један од оснивача Свјетског економског форума, уочи годишњег засједања у Давосу.

Аналитичари у БиХ истичу да то што нико из БиХ није отишао у Давос говори о њеној реалној позицији у међународним оквирима и донекле потврђује истраживања одређених агенција да је БиХ по индексу глобализације задња земља у Европи.

"По томе се види да је БиХ ишчашена из глобалних токова, а оно што је важно на томе видимо да се овдје не производе ни локалне идеје које би неко желио да саслуша", рекао је Вјекослав Домљан, економиста који је 1999. године "представљао" БиХ на панелима посвећеним постконфликтним друштвима.

Поред Домљана и још неколицине људи који су у Давос путовали те 1999. године, из БиХ је, према доступним подацима, након тога неколико пута ишао само бивши реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић.

Овогодишњи форум у Давосу окупиће око 3.000 учесника, државника и представника највећих свјетских компанија, а из региона ће присуствовати Александар Вучић и Андреј Пленковић, премијери Србије и Хрватске, који ће се и састати те разговарати о проблемима који оптерећују сарадњу ове двије земље.

"Такви скупови су веома значајни за позиционирање и лобирање било које земље. Велика је штета што наши изабрани дужносници не схватају значај Давоса, али то и не чуди јер за такве скупове морате имати тим који ће направити припреме, али и људе који говоре најмање један или два језика и који знају шта хоће и шта нуде", рекао је Зоран Павловић, економски аналитичар.

И у појединим привредним коморама које дјелују у БиХ нам је потврђено да из њихових редова нико неће путовати, што је очигледно посљедица тога да немамо компанија које су познате у регионалним оквирима, а камоли на свјетском тржишту.

"Присуство неког из РС на овом великом скупу било би од изузетног значаја, прије свега због успостављања контаката, али и због промоције привреде РС на скупу таквог ранга", рекао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Имам идеју

17.01.2017 13:16

Хајмо измислити нову нацију која није опрана у неком рату, и почети испочетка, угасити ове племенске нације можда нам за 20 година буде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2017 13:36

Па имам ја идеју али ви Срби нецете: Босанска нација. Босанци свих вјера (цак могу бити и поднације типа босански хрвати, срби и босњаци). Сви задовољни...

Name

Ре Ре

17.01.2017 13:47

БОСАНСКА НАЦИЈА ХАХАХахахахахахах... јеси ли ти уопште прочитао шта сам ја горе написао.

Name

боро

17.01.2017 13:48

Глуп предлог још глупљи одговор

Name

Блунт

17.01.2017 13:47

Па кад буде клептомански форум бицемо онда главне баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

17.01.2017 14:07

И ја мислим исто, овдје и медју нормалним немамо ста тразити.

Name

Борислав

17.01.2017 14:29

Важно је да је председник довео Бијело Дугме да велича босанце, а за економске контакте има времена у следећих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

17.01.2017 16:02

Знамо да је велики број градјани БиХ неписмен или полуписмен али и поред тога немоземо да разумијемо засто "босанци или босњаци" мисле да је Бог створио овај свјет само због њих, и да он немозе да постоји без БиХ. Не окреце се овсј свјет око слабе или непостојеце босанско херцеговацке економије која не мозе но своје градјане wе прехрани и коха зато слузи само за подсмјех свјету, вец око велики центара моци у којим влада новац. Тито је успио да убједи градјане Југославије да она има трецу најјацу војску у Европи а она се распаде у градјандком необјавиyом рату као тигер од папира. Тако су биле лазна и сва друга достигнуца у бивдој Југославији а сада у "независним" југославенским "дрзавама!

Name

за Михаиа

17.01.2017 16:32

Сути,на тудјим си јаслама а дијелис другима лекције.Кад нас такви зеле Богу приблизити,управо ради таквих као ти,Бог нас је удаљио од себе.

Name

Михаило Микиц

17.01.2017 16:42

Гресис "друзе". Ја сам свој на своме а ти свој на моме. Ја сам својим радон и борбом стеко ови сто сада имам а ти својим "борбом" и радон под јорган планином то сто сада имас!!

Name

Кики

17.01.2017 20:40

Па код нас има 300 пријављених у једном граду СУГУ, дјеца васке,овце и коњи најобицније болести... Здравство и ПиО у колапсу...Нама не требају глобални проблеми, ми имамо милион малих.

ОДГОВОРИТЕ