Opet na margini svjetskih događaja

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja čiji zvaničnici i biznismeni neće prisustvovati Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji počinje danas u Švajcarskoj, što dovoljno govori o njenoj poziciji u globalnim pa i regionalnim ekonomskim i političkim okvirima.

Bosna i Hercegovina 17.01.2017 | 14:00
Opet na margini svjetskih događaja
U kabinetima najviših zvaničnika BiH potvrđeno nam je da niko neće putovati u švajcarsko luksuzno odmaralište, gdje već gotovo 40 godina svjetski politički, ekonomski i finansijski moćnici odlučju o najbitnijim stvarima.

Teme ovogodišnjeg Davosa, koji počinje danas i traje do 20. januara, a na kojem će prvi put prisustvovati i kineski predsjednik Si Đinping, biće, između ostalog, i spasavanje standarda nezadovoljnije srednje klase, zatim posljedice Brexita, kao i porast nacionalizma, te sve veći otpor prema vladajućim elitama.

Takođe, društvene podjele, rastući populizam, strah od klimatskih promjena, jačanje desničarskih političkih ideologija, nestabilnost i ratovi u pojedinim dijelovima svijeta, predstojeći izbori u Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, gdje postoji snažno "antiestablišment" raspoloženje, biće teme o kojima će se voditi rasprave i vjerovatno donijeti određene odluke.

"Svijet se transformiše tehnološki, ekonomoski, socijalno i politički. Nema jednostavnih, gotovih rješenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentisane ka budućnosti, čak u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče", rekao je Klaus Švab, jedan od osnivača Svjetskog ekonomskog foruma, uoči godišnjeg zasjedanja u Davosu.

Analitičari u BiH ističu da to što niko iz BiH nije otišao u Davos govori o njenoj realnoj poziciji u međunarodnim okvirima i donekle potvrđuje istraživanja određenih agencija da je BiH po indeksu globalizacije zadnja zemlja u Evropi.

"Po tome se vidi da je BiH iščašena iz globalnih tokova, a ono što je važno na tome vidimo da se ovdje ne proizvode ni lokalne ideje koje bi neko želio da sasluša", rekao je Vjekoslav Domljan, ekonomista koji je 1999. godine "predstavljao" BiH na panelima posvećenim postkonfliktnim društvima.

Pored Domljana i još nekolicine ljudi koji su u Davos putovali te 1999. godine, iz BiH je, prema dostupnim podacima, nakon toga nekoliko puta išao samo bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Ovogodišnji forum u Davosu okupiće oko 3.000 učesnika, državnika i predstavnika najvećih svjetskih kompanija, a iz regiona će prisustvovati Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, premijeri Srbije i Hrvatske, koji će se i sastati te razgovarati o problemima koji opterećuju saradnju ove dvije zemlje.

"Takvi skupovi su veoma značajni za pozicioniranje i lobiranje bilo koje zemlje. Velika je šteta što naši izabrani dužnosnici ne shvataju značaj Davosa, ali to i ne čudi jer za takve skupove morate imati tim koji će napraviti pripreme, ali i ljude koji govore najmanje jedan ili dva jezika i koji znaju šta hoće i šta nude", rekao je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

I u pojedinim privrednim komorama koje djeluju u BiH nam je potvrđeno da iz njihovih redova niko neće putovati, što je očigledno posljedica toga da nemamo kompanija koje su poznate u regionalnim okvirima, a kamoli na svjetskom tržištu.

"Prisustvo nekog iz RS na ovom velikom skupu bilo bi od izuzetnog značaja, prije svega zbog uspostavljanja kontakata, ali i zbog promocije privrede RS na skupu takvog ranga", rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Imam ideju

17.01.2017 13:16

Hajmo izmisliti novu naciju koja nije oprana u nekom ratu, i početi ispočetka, ugasiti ove plemenske nacije možda nam za 20 godina bude bolje.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2017 13:36

Pa imam ja ideju ali vi Srbi necete: Bosanska nacija. Bosanci svih vjera (cak mogu biti i podnacije tipa bosanski hrvati, srbi i bosnjaci). Svi zadovoljni...

Name

Re Re

17.01.2017 13:47

BOSANSKA NACIJA HAHAHahahahahahah... jesi li ti uopšte pročitao šta sam ja gore napisao.

Name

boro

17.01.2017 13:48

Glup predlog još gluplji odgovor

Name

Blunt

17.01.2017 13:47

Pa kad bude kleptomanski forum bicemo onda glavne baje.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

17.01.2017 14:07

I ja mislim isto, ovdje i medju normalnim nemamo sta traziti.

Name

Борислав

17.01.2017 14:29

Важно је да је председник довео Бијело Дугме да велича босанце, а за економске контакте има времена у следећих 20 година.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

17.01.2017 16:02

Znamo da je veliki broj gradjani BiH nepismen ili polupismen ali i pored toga nemozemo da razumijemo zasto "bosanci ili bosnjaci" misle da je Bog stvorio ovaj svjet samo zbog njih, i da on nemoze da postoji bez BiH. Ne okrece se ovsj svjet oko slabe ili nepostojece bosansko hercegovacke ekonomije koja ne moze no svoje gradjane we prehrani i koha zato sluzi samo za podsmjeh svjetu, vec oko veliki centara moci u kojim vlada novac. Tito je uspio da ubjedi gradjane Jugoslavije da ona ima trecu najjacu vojsku u Evropi a ona se raspade u gradjandkom neobjaviyom ratu kao tiger od papira. Tako su bile lazna i sva druga dostignuca u bivdoj Jugoslaviji a sada u "nezavisnim" jugoslavenskim "drzavama!

Name

za Mihaia

17.01.2017 16:32

Suti,na tudjim si jaslama a dijelis drugima lekcije.Kad nas takvi zele Bogu pribliziti,upravo radi takvih kao ti,Bog nas je udaljio od sebe.

Name

Mihailo Mikic

17.01.2017 16:42

Gresis "druze". Ja sam svoj na svome a ti svoj na mome. Ja sam svojim radon i borbom steko ovi sto sada imam a ti svojim "borbom" i radon pod jorgan planinom to sto sada imas!!

Name

Kiki

17.01.2017 20:40

Pa kod nas ima 300 prijavljenih u jednom gradu SUGU, djeca vaske,ovce i konji najobicnije bolesti... Zdravstvo i PiO u kolapsu...Nama ne trebaju globalni problemi, mi imamo milion malih.

ODGOVORITE