Додик опет слагао у вези пасоша БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да су га "неки званичници старе америчке администрације спријечили да отпутује у Сједињене Америчке Државе", најављујући да убудуће неће користити пасош Босне и Херцеговине и да ће га се јавно одрећи, јер има пасош Србије, коју ће користити за путовања у иностранство.

Босна и Херцеговина 17.01.2017 | 11:35
Додик опет слагао у вези пасоша БиХ

Свако, па и Додик, може изјавити оно што жели, али и бити спреман сносити правне и друге врсте посљедица властитих изјава. Но, у конкретном случају није све једноставно како изгледа. Прије свега, нико се не може, како је то рекао да ће учинити Додик, "одрећи пасоша".

Било би то као да неко каже да ће се одрећи личне карте, која је, такође, документ са сликом који служи за идентификацију особа. И једна и друга изјава, очигледно, немају никаквог смисла, поготово не правног учинка.

Истина, постоји правни институт под називом "одрицање од држављанства“. Наиме, према одредби Члана 16. Закона о држављанству Босне и Херцеговине, један од разлога престанка држављанства јесте и одрицање.

Особа која се одриче држављанства Босне и Херцеговине мора дати изјаву о одрицању, и то лично или путем пуномоћника сачињену на обрасцу Министарства цивилних послова у СМ Босне и Херцеговине у Сарајеву, или у дипломатско конзуларним представништвима Босне и Херцеговине - амбасаде и конзулати у иностранству.

Уз изјаву се прилаже више од десет различитих докумената и уплаћује нешто више од 1.000 конвертибилних марака (500 еура).

А гдје је 'структурални дијалог'?

Према одредби Члана 19. став 3. Закона о држављанству Босне и Херцеговине, држављанство престаје особи када надлежни орган утврди да су испуњени потребни услови и странци достави рјешење, или када рјешење надлежни ДКП упути тој особи путем поште.

Особа која посједује бх. путну исправу, а којој престаје држављанство, дужна је предати важећу путну исправу Босне и Херцеговине надлежном службенику ради поништења, односно дужна је доставити своју путну исправу надлежном ДКП-у Босне и Херцеговине прије него јој то представништво упути одлуку путем поште.

Као што се из наведеног да закључити, не ради се о једностраној акцији појединца која одмах производи правне посљедице, него се ради о цијелом поступку, који се води према одредбама Закона о управном поступку (као процесног закона) и Закона о држављанству Босне и Херцеговине (као материјално-правног прописа).

Наравно, одрицање од држављанства прати низ правних посљедица, од којих нити једна није повољна по онога ко живи и ради у држави чијег се држављанства жели одрећи.

Не треба посебно истицати да то лице, као странац, не може обављати ниједну политичку функцију у земљи чијег се држављанства одрекао. Потпуно би неприродно било да, примјера ради, премијер Норвешке буде држављанин Португала. Сем тога, режим имовинских права (посебно права власништва) тих особа би се мијењао из основа, као и њихов радно-правни статус.

Радило би се о странцу, који, у конкретном случају, има имовину значајне вриједности у држави чији више не би био држављанин, па га то, спрам његових власничких права, ставља у неповољнији положај од положаја држављанина те државе.

Што се тиче радно-правног статуса, режим радних односа странаца у Босни и Херцеговини разликује се од режима радних односа њених држављана, што је сасвим нормално и карактеристика ове области у свим државама (унутар Европске уније постоји преференцијалан или изједначен третман држављана држава чланица Уније).

Како је очигледно да се ради о изјави без смисла, поставља се питање шта је прави разлог (циљ) Додикове изјаве? Разлог или разлоге треба тражити у чињеници његовог континуираног дјеловања на линији омаловажавања и непоштовања држава чији је и он, очигледно, држављанин.

Прије пар година дио његовог готово свакодневног политичког наратива била је мантра о расписивању референдума о независности Републике Српске, што је, свакако, била политичка манипулација за одржавање на власти, јер је то противуставан чин, за који би услиједиле кривичне санкције, за што Додик није хтио преузети ризик.

Послије тог "политичког фијаска", након бројних израза његовог незадовољства радом највиших правосудних институција у земљи, Додик је "испословао" да Народна скупштина Републике Српске донесе одлуку о расписивању референдума на којем би се грађани Републике Српске изјаснили о "незаконитим одлукама високих представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини, а посебно о раду Суда и Тужилаштва државном нивоу".

Радило се о уцјењивању међународне заједнице, која је пристала да, као компензацију за одустанак од референдума, Европска унија и Босна и Херцеговина приступе преговорима које су назвали структурирани дијалог о реформи правосуђа у Босни и Херцеговини.

До данас није јасно о чему се ту, у ствари ради, а сам дијалог није получио готово никакав резултат.

'У земљи крви и меда'

Треће озбиљно непоштовање Босне и Херцеговине Додик је исказао иницијативом за расписивање референдума о "државном" празнику Републике Српске, о чему је, након што је усвојио апелацију члана Предсједништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића, Уставни суд Босне и Херцеговине неке одредбе Закона о празницима Републике Српске оцијенио неуставним.

Након тога је о 9. јануару, као празнику Републике Српске, расписан референдум у Републици Српској, којим, наравно, сем политичког мобилизовања пука, није постигнуто ништа - осим што су након тога правосудни органи Босне и Херцеговине почели саслушавати осумњичене за неизвршавање одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, које представља кривично дјело из Члана 239. кривичног Закона Босне и Херцеговине.

Предметна изјава о одрицању, око које се дигла велика медијска прашина, једна је у вишегодишњем низу неодмјерених Додикових изјава, срачунатих искључиво на изазивање негодовања, чак љутње званичног Сарајева, посебно припадника бошњачког политичког естаблишмента.

Одавно више не чуде изјаве и акције Додика, колико чуде реакције представника Бошњака у државним и органима нижих нивоа власти, који, као омађијани, поскоче и готово се натичу ко ће више критиковати поступке актуалног предсједника Републике Српске.

Коначно, политичка власт у постдејтонској Босне и Херцеговине - коју чине ратни непријатељи, а послијератни коалициони партнери – функционише према систему спојених посуда.

У атмосфери мудро и мултиетнички креиране трипартитне равнотеже страха, кад једна страна затегне политичке односе и контаминира политичку климу у "земљи крви и меда", друга је, као по команди, почне оптуживати, што увијек има за политичку посљедицу двије важне чињенице: прво, акција и реакција учвршћују резултате предратне, ратне и постратне етно-мобилизације, која легитимизује етноолигархије; и друго, акција и реакција, по опробаном рецепту, учвршћују неприродну, накарадну и "однарођену" власт вјечних политичких савезника.

Извор: АЈБ

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Нитес

17.01.2017 10:45

Па све у вези пасоса је у интересу Милорада Додика, власника Републике Српске. Па он заједно са Нитесом цији је власник Миодрага Мије Скрбица, и кумом Лагумдзије на пасосима и лицни картама узимају милионе од градјана БИХ сваке године. Свима позната схема о којо се писао на све стране али нема вајде. Казу да СИПА несто пради по овом питању али ајде да видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Нитес

17.01.2017 11:09

Е нисам се насмијао одавно. Власника.

Name

Живеле промене!

17.01.2017 11:30

Ништа се не брини. Сада су наступиле промене, па ће уместо њих лову на новим пасошима узимати нечији други кумови. Сјахо Курта да узјаше Мурта. Толико о променама!

Name

п

17.01.2017 11:40

ДОДИК ЋЕ СЕ ОДРЕЋИ СВЕГА -САМО ПАРА НЕЋЕ!

Name

ре Нитес

17.01.2017 13:26

Браво. Први и најтацнији назив за Додика. ВЛАСНИК. Сто је тацно. Браво. Ово треба увести у званицни назив: "РЕПУБЛИКА СРПСКА" д.ј.л., Власник Мирослав Додик

Name

Деки

17.01.2017 14:31

Гори сте ви сто анализирате ста је он рекао од њега самог.Он тако лупета глупости без икаквог основа и разлога.Тако ради цијели зивот.Само јос глупа опозиција се хвата за те будалестине и објасњава их.Цовјек једноставно само лупета.

Name

Јован

17.01.2017 15:50

Треба сви срби да се одрекну бих дрзављанства и да тако дају подрску свом предсједнику,право у тунел Баја нас води.

Name

сова

17.01.2017 16:22

А може ли страни држављанин бити предсједник Републике Српске...Ово је фантастично за пензионере и недораслу дјецу, а о стварности нема везе...Зашто је држављанин Б и Х ако не жели бити нека иде..АЛи оде и функција...Какав КЛОВН

Name

Мало појашњење

17.01.2017 10:46

Свако се може одрећи пасоша. Овај текст пише о одрицању од дрзављанства што није био предмет политичке изјаве. Пасоша се можете одрећи тако сто га: 1. Више не користите или 2. Вратите надлежном органу који га је издао. Пасош, за разлику од личне карте, не спада у групу обавезних докумената које пунолетни грађанин мора да поседује. Пасош је луксуз и није га обавезно поседовати, јер у Закону о путним исправама БиХ обавеза поседовања истог није наметнута. Према томе, ако Додик жели да се "одрекне" бх. путне исправе, он то и може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мало појашњење

17.01.2017 11:03

Само што неће.

Name

ре

17.01.2017 11:13

Најзад једно паметно појашњење. Наравно да се може одрећи пасоша БиХ и користити пасош Србије. То му нико не може забранити па ни овај "паметни" писац текста АЈБ.

Name

Мало појашњење

17.01.2017 11:28

Сада да ли ће се одрећи или неће то само он зна и то је његова политичка одлука. Једино сто сам овде хтео навести је да он ако то хоће да уради то и може урадити, односно да се не мора одрицати од дрзављанства, а како је наведено у тексту. А хоће ли то урадити или не, баш ме брига.

Name

БРАВО

17.01.2017 11:30

Напокон неко ко размишља и правилно просуђује. А сви остали као патке ква, ква ква!!! Браво!

Name

Ко је писац текста

17.01.2017 11:49

Текст преузет са АЈБ односно Ал Јазеера Балканс.

Name

За мало појасњење

17.01.2017 11:55

Ако си тако паметан требао би да знас да је сваки пасос власнисто дрзаве ,а не особе која га користи. Процитај на задњој страници. Знаци не одрицес се пасоса него га врацас власнику.

Name

Кики

17.01.2017 12:34

Ја имам дрзављанство БиХ , Словеније и Хрватске. Словенског и Босанског дрзављанства СЕ нисам никад одреко иако пасос нисам продузио вец 20 година ...Хрватска путовница ми је најбоље одговарала. Пасос и дрзављанство су круске и јабуке. Позивам Додика нек се одрекне дрзављанства а не пасоса. Да га се рјесимо, конацно.

Name

ре мало појасњење

17.01.2017 12:35

Пасос мозе да врати,али не и да га се одрекне. Када се нецега одрекнемо онда ти висе немоземо користити. Мозе се одреци дрзављанства а онда посредно и пасоса,на који висе неби имао право. Ако га врати , мозе га поново узети кад год хоце,то није *одроцање* . Мали од Лактаса се залетио па ваља глупости.

Name

Ре За мало пјасњење

17.01.2017 12:37

Па мозе га бацит и рец да му је нестао и тацка.

Name

Милан

17.01.2017 10:59

Само напред зивио додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

17.01.2017 11:51

Тко то вјерује Додику све сто казе Лазе ја му не вјерујем вец одавно нецу висе ни да га слусам ни гледам а ртрс не гледам он има само своју причу коју пласира овом јадном народу срамота

Name

Ре Да да

17.01.2017 12:40

Вјеруј ти Ал Јазеери она је ту да поросвјетли Србе.

Name

Ре

17.01.2017 11:03

Дикоња слага све док зине он слага он краде новац пати народ лазе јадан онај ко се лози на додикове прице супље попут српства и тако тих глупости.а нигде свакодбевних промблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

17.01.2017 11:58

Да Вук Карадзиц процита Вас коментар одмах би умро.

Name

Ре ааа

17.01.2017 13:10

Сут додиков паљенице наста си спао да верујес преваранту доди зивио сдс

Name

проци це и ове манипулције

17.01.2017 11:13

Три етницке партије су основане само да би се њихови такозвани лидери обогатили и на власти одрзавали тобозе ститеци те јадне народе које су опљацкали и покрали до голе козе.Онда ти исти лидери ако се и једном од њих пољуља фотеља наравно по познатој методи страх цу набијати свом народу од оног другог а онај други или треци це одмах реаговати и тако се уцврсцују поново фотеље. Народ невиди или невјерује својим оцима да ти такозвани њихови лидери угрозавају их највисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путовница

17.01.2017 11:17

А са србијанском путовницом би он,србијанац Милорад Додик, исао у велепосланство УСА у Београду гдје би тразио улазну визу. И добио ју јер није предсједник РС-а са србијанском путовницом,само Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису ни Американци весла сисали

17.01.2017 13:04

Које наивно тумацење. Па ни у УСА амбасади се не казе само 'хоцу визу' Дали ти знас да у захтјеву за УСА визу има мали милион питања медју којима су напримјер која јос дрзављанства [не пасосе] има, ста ради, која му јw СТАЛНА адреса боравка А ако у захтјеву наведе да има јос дрзављанстава мора и из тих дрзава доњети потврде о неказњавању

Name

мудријаш

17.01.2017 11:18

Која је намјера писца текста није ми јасно али свјесно прећуткује постојање могућности узимања двојног држављанства и коришћење пасоша било које од тих држава. Предсједник има држављанство Србије и може да користи пасош Србије. Значи може да се одрекне пасоша БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е премудри га брате

17.01.2017 12:17

Ма нека се већ одрекне тога пасоша већ једном , па нека се одрекне и држављанства ако хоће , ко му брани , ал ми није јасно да ли би у било којем случају да то уради могао бити биран у Босанском изборном процесу који је јединствен на нивоу БиХ.

Name

дзоо

17.01.2017 12:24

Али не мозе онда врсити никакве функције у бих

Name

Миладин

17.01.2017 12:40

Може за прелазак и путовање- не може обављати ни једну функцију у БиХ (РС) одрицањем пасоша ,самим тим држевљанства.

Name

лагање

17.01.2017 11:23

Баш се писац текст налупета (није пристојно рећи да се налагао) и исприча нешто што нема везе са одрицањем од коришћења пасоша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мићко

17.01.2017 12:36

Ја се одрицем цитања глупих коментара

Name

Миладин

17.01.2017 12:37

Миле и ти ћете објаснити руљи пијаној под шатором на Мањачи какве су процедуре-наравно бацит ћете их у транс да окрену још једну туру.

Name

мислим

17.01.2017 12:29

Незна баја ни једноставнији ствари а камо ли то из слицног проистице да он себе представља као РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лемо

17.01.2017 13:04

Рекао Додик ако буде рата иде у прве редове са сином Игором као и Николиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцевци

17.01.2017 14:05

Бице заједно у авиону за Русију

Name

нн

17.01.2017 14:47

Ма он ће ово, па оно ... Па ипак неће ни ово ни оно. Као да он зна шта он хоће ... хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

17.01.2017 15:09

Вјероватно човјек хоће да се кандидује за предсједника Србије,па ће узети њихов пасош.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовар

17.01.2017 20:39

Треба ти виза за косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

17.01.2017 21:06

Ма бези БРЕ у Русију горе је Мира Слобова

ОДГОВОРИТЕ