Dodik opet slagao u vezi pasoša BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da su ga "neki zvaničnici stare američke administracije spriječili da otputuje u Sjedinjene Američke Države", najavljujući da ubuduće neće koristiti pasoš Bosne i Hercegovine i da će ga se javno odreći, jer ima pasoš Srbije, koju će koristiti za putovanja u inostranstvo.

Bosna i Hercegovina 17.01.2017 | 11:35
Dodik opet slagao u vezi pasoša BiH

Svako, pa i Dodik, može izjaviti ono što želi, ali i biti spreman snositi pravne i druge vrste posljedica vlastitih izjava. No, u konkretnom slučaju nije sve jednostavno kako izgleda. Prije svega, niko se ne može, kako je to rekao da će učiniti Dodik, "odreći pasoša".

Bilo bi to kao da neko kaže da će se odreći lične karte, koja je, takođe, dokument sa slikom koji služi za identifikaciju osoba. I jedna i druga izjava, očigledno, nemaju nikakvog smisla, pogotovo ne pravnog učinka.

Istina, postoji pravni institut pod nazivom "odricanje od državljanstva“. Naime, prema odredbi Člana 16. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, jedan od razloga prestanka državljanstva jeste i odricanje.

Osoba koja se odriče državljanstva Bosne i Hercegovine mora dati izjavu o odricanju, i to lično ili putem punomoćnika sačinjenu na obrascu Ministarstva civilnih poslova u SM Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ili u diplomatsko konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine - ambasade i konzulati u inostranstvu.

Uz izjavu se prilaže više od deset različitih dokumenata i uplaćuje nešto više od 1.000 konvertibilnih maraka (500 eura).

A gdje je 'strukturalni dijalog'?

Prema odredbi Člana 19. stav 3. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, državljanstvo prestaje osobi kada nadležni organ utvrdi da su ispunjeni potrebni uslovi i stranci dostavi rješenje, ili kada rješenje nadležni DKP uputi toj osobi putem pošte.

Osoba koja posjeduje bh. putnu ispravu, a kojoj prestaje državljanstvo, dužna je predati važeću putnu ispravu Bosne i Hercegovine nadležnom službeniku radi poništenja, odnosno dužna je dostaviti svoju putnu ispravu nadležnom DKP-u Bosne i Hercegovine prije nego joj to predstavništvo uputi odluku putem pošte.

Kao što se iz navedenog da zaključiti, ne radi se o jednostranoj akciji pojedinca koja odmah proizvodi pravne posljedice, nego se radi o cijelom postupku, koji se vodi prema odredbama Zakona o upravnom postupku (kao procesnog zakona) i Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine (kao materijalno-pravnog propisa).

Naravno, odricanje od državljanstva prati niz pravnih posljedica, od kojih niti jedna nije povoljna po onoga ko živi i radi u državi čijeg se državljanstva želi odreći.

Ne treba posebno isticati da to lice, kao stranac, ne može obavljati nijednu političku funkciju u zemlji čijeg se državljanstva odrekao. Potpuno bi neprirodno bilo da, primjera radi, premijer Norveške bude državljanin Portugala. Sem toga, režim imovinskih prava (posebno prava vlasništva) tih osoba bi se mijenjao iz osnova, kao i njihov radno-pravni status.

Radilo bi se o strancu, koji, u konkretnom slučaju, ima imovinu značajne vrijednosti u državi čiji više ne bi bio državljanin, pa ga to, spram njegovih vlasničkih prava, stavlja u nepovoljniji položaj od položaja državljanina te države.

Što se tiče radno-pravnog statusa, režim radnih odnosa stranaca u Bosni i Hercegovini razlikuje se od režima radnih odnosa njenih državljana, što je sasvim normalno i karakteristika ove oblasti u svim državama (unutar Evropske unije postoji preferencijalan ili izjednačen tretman državljana država članica Unije).

Kako je očigledno da se radi o izjavi bez smisla, postavlja se pitanje šta je pravi razlog (cilj) Dodikove izjave? Razlog ili razloge treba tražiti u činjenici njegovog kontinuiranog djelovanja na liniji omalovažavanja i nepoštovanja država čiji je i on, očigledno, državljanin.

Prije par godina dio njegovog gotovo svakodnevnog političkog narativa bila je mantra o raspisivanju referenduma o nezavisnosti Republike Srpske, što je, svakako, bila politička manipulacija za održavanje na vlasti, jer je to protivustavan čin, za koji bi uslijedile krivične sankcije, za što Dodik nije htio preuzeti rizik.

Poslije tog "političkog fijaska", nakon brojnih izraza njegovog nezadovoljstva radom najviših pravosudnih institucija u zemlji, Dodik je "isposlovao" da Narodna skupština Republike Srpske donese odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani Republike Srpske izjasnili o "nezakonitim odlukama visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a posebno o radu Suda i Tužilaštva državnom nivou".

Radilo se o ucjenjivanju međunarodne zajednice, koja je pristala da, kao kompenzaciju za odustanak od referenduma, Evropska unija i Bosna i Hercegovina pristupe pregovorima koje su nazvali strukturirani dijalog o reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Do danas nije jasno o čemu se tu, u stvari radi, a sam dijalog nije polučio gotovo nikakav rezultat.

'U zemlji krvi i meda'

Treće ozbiljno nepoštovanje Bosne i Hercegovine Dodik je iskazao inicijativom za raspisivanje referenduma o "državnom" prazniku Republike Srpske, o čemu je, nakon što je usvojio apelaciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Ustavni sud Bosne i Hercegovine neke odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske ocijenio neustavnim.

Nakon toga je o 9. januaru, kao prazniku Republike Srpske, raspisan referendum u Republici Srpskoj, kojim, naravno, sem političkog mobilizovanja puka, nije postignuto ništa - osim što su nakon toga pravosudni organi Bosne i Hercegovine počeli saslušavati osumnjičene za neizvršavanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje predstavlja krivično djelo iz Člana 239. krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine.

Predmetna izjava o odricanju, oko koje se digla velika medijska prašina, jedna je u višegodišnjem nizu neodmjerenih Dodikovih izjava, sračunatih isključivo na izazivanje negodovanja, čak ljutnje zvaničnog Sarajeva, posebno pripadnika bošnjačkog političkog establišmenta.

Odavno više ne čude izjave i akcije Dodika, koliko čude reakcije predstavnika Bošnjaka u državnim i organima nižih nivoa vlasti, koji, kao omađijani, poskoče i gotovo se natiču ko će više kritikovati postupke aktualnog predsjednika Republike Srpske.

Konačno, politička vlast u postdejtonskoj Bosne i Hercegovine - koju čine ratni neprijatelji, a poslijeratni koalicioni partneri – funkcioniše prema sistemu spojenih posuda.

U atmosferi mudro i multietnički kreirane tripartitne ravnoteže straha, kad jedna strana zategne političke odnose i kontaminira političku klimu u "zemlji krvi i meda", druga je, kao po komandi, počne optuživati, što uvijek ima za političku posljedicu dvije važne činjenice: prvo, akcija i reakcija učvršćuju rezultate predratne, ratne i postratne etno-mobilizacije, koja legitimizuje etnooligarhije; i drugo, akcija i reakcija, po oprobanom receptu, učvršćuju neprirodnu, nakaradnu i "odnarođenu" vlast vječnih političkih saveznika.

Izvor: AJB

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Nites

17.01.2017 10:45

Pa sve u vezi pasosa je u interesu Milorada Dodika, vlasnika Republike Srpske. Pa on zajedno sa Nitesom ciji je vlasnik Miodraga Mije Skrbica, i kumom Lagumdzije na pasosima i licni kartama uzimaju milione od gradjana BIH svake godine. Svima poznata shema o kojo se pisao na sve strane ali nema vajde. Kazu da SIPA nesto pradi po ovom pitanju ali ajde da vidimo.

ODGOVORITE
Name

Re Nites

17.01.2017 11:09

E nisam se nasmijao odavno. Vlasnika.

Name

Živele promene!

17.01.2017 11:30

Ništa se ne brini. Sada su nastupile promene, pa će umesto njih lovu na novim pasošima uzimati nečiji drugi kumovi. Sjaho Kurta da uzjaše Murta. Toliko o promenama!

Name

p

17.01.2017 11:40

DODIK ĆE SE ODREĆI SVEGA -SAMO PARA NEĆE!

Name

re Nites

17.01.2017 13:26

Bravo. Prvi i najtacniji naziv za Dodika. VLASNIK. Sto je tacno. Bravo. Ovo treba uvesti u zvanicni naziv: "REPUBLIKA SRPSKA" d.j.l., Vlasnik Miroslav Dodik

Name

Deki

17.01.2017 14:31

Gori ste vi sto analizirate sta je on rekao od njega samog.On tako lupeta gluposti bez ikakvog osnova i razloga.Tako radi cijeli zivot.Samo jos glupa opozicija se hvata za te budalestine i objasnjava ih.Covjek jednostavno samo lupeta.

Name

Jovan

17.01.2017 15:50

Treba svi srbi da se odreknu bih drzavljanstva i da tako daju podrsku svom predsjedniku,pravo u tunel Baja nas vodi.

Name

sova

17.01.2017 16:22

A može li strani državljanin biti predsjednik Republike Srpske...Ovo je fantastično za penzionere i nedoraslu djecu, a o stvarnosti nema veze...Zašto je državljanin B i H ako ne želi biti neka ide..ALi ode i funkcija...Kakav KLOVN

Name

Malo pojašnjenje

17.01.2017 10:46

Svako se može odreći pasoša. Ovaj tekst piše o odricanju od drzavljanstva što nije bio predmet političke izjave. Pasoša se možete odreći tako sto ga: 1. Više ne koristite ili 2. Vratite nadležnom organu koji ga je izdao. Pasoš, za razliku od lične karte, ne spada u grupu obaveznih dokumenata koje punoletni građanin mora da poseduje. Pasoš je luksuz i nije ga obavezno posedovati, jer u Zakonu o putnim ispravama BiH obaveza posedovanja istog nije nametnuta. Prema tome, ako Dodik želi da se "odrekne" bh. putne isprave, on to i može.

ODGOVORITE
Name

re Malo pojašnjenje

17.01.2017 11:03

Samo što neće.

Name

re

17.01.2017 11:13

Najzad jedno pametno pojašnjenje. Naravno da se može odreći pasoša BiH i koristiti pasoš Srbije. To mu niko ne može zabraniti pa ni ovaj "pametni" pisac teksta AJB.

Name

Malo pojašnjenje

17.01.2017 11:28

Sada da li će se odreći ili neće to samo on zna i to je njegova politička odluka. Jedino sto sam ovde hteo navesti je da on ako to hoće da uradi to i može uraditi, odnosno da se ne mora odricati od drzavljanstva, a kako je navedeno u tekstu. A hoće li to uraditi ili ne, baš me briga.

Name

БРАВО

17.01.2017 11:30

Напокон неко ко размишља и правилно просуђује. А сви остали као патке ква, ква ква!!! Браво!

Name

Ko je pisac teksta

17.01.2017 11:49

Tekst preuzet sa AJB odnosno Al Jazeera Balkans.

Name

Za malo pojasnjenje

17.01.2017 11:55

Ako si tako pametan trebao bi da znas da je svaki pasos vlasnisto drzave ,a ne osobe koja ga koristi. Procitaj na zadnjoj stranici. Znaci ne odrices se pasosa nego ga vracas vlasniku.

Name

Kiki

17.01.2017 12:34

Ja imam drzavljanstvo BiH , Slovenije i Hrvatske. Slovenskog i Bosanskog drzavljanstva SE nisam nikad odreko iako pasos nisam produzio vec 20 godina ...Hrvatska putovnica mi je najbolje odgovarala. Pasos i drzavljanstvo su kruske i jabuke. Pozivam Dodika nek se odrekne drzavljanstva a ne pasosa. Da ga se rjesimo, konacno.

Name

re malo pojasnjenje

17.01.2017 12:35

Pasos moze da vrati,ali ne i da ga se odrekne. Kada se necega odreknemo onda ti vise nemozemo koristiti. Moze se odreci drzavljanstva a onda posredno i pasosa,na koji vise nebi imao pravo. Ako ga vrati , moze ga ponovo uzeti kad god hoce,to nije *odrocanje* . Mali od Laktasa se zaletio pa valja gluposti.

Name

Re Za malo pjasnjenje

17.01.2017 12:37

Pa moze ga bacit i rec da mu je nestao i tacka.

Name

Milan

17.01.2017 10:59

Samo napred zivio dodik

ODGOVORITE
Name

Da da

17.01.2017 11:51

Tko to vjeruje Dodiku sve sto kaze Laze ja mu ne vjerujem vec odavno necu vise ni da ga slusam ni gledam a rtrs ne gledam on ima samo svoju priču koju plasira ovom jadnom narodu sramota

Name

Re Da da

17.01.2017 12:40

Vjeruj ti Al Jazeeri ona je tu da porosvjetli Srbe.

Name

Re

17.01.2017 11:03

Dikonja slaga sve dok zine on slaga on krade novac pati narod laze jadan onaj ko se lozi na dodikove price suplje poput srpstva i tako tih gluposti.a nigde svakodbevnih promblema

ODGOVORITE
Name

Mirko

17.01.2017 11:58

Da Vuk Karadzic procita Vas komentar odmah bi umro.

Name

Re aaa

17.01.2017 13:10

Sut dodikov paljenice nasta si spao da verujes prevarantu dodi zivio sds

Name

proci ce i ove manipulcije

17.01.2017 11:13

Tri etnicke partije su osnovane samo da bi se njihovi takozvani lideri obogatili i na vlasti odrzavali toboze stiteci te jadne narode koje su opljackali i pokrali do gole koze.Onda ti isti lideri ako se i jednom od njih poljulja fotelja naravno po poznatoj metodi strah cu nabijati svom narodu od onog drugog a onaj drugi ili treci ce odmah reagovati i tako se ucvrscuju ponovo fotelje. Narod nevidi ili nevjeruje svojim ocima da ti takozvani njihovi lideri ugrozavaju ih najvise.

ODGOVORITE
Name

Putovnica

17.01.2017 11:17

A sa srbijanskom putovnicom bi on,srbijanac Milorad Dodik, isao u veleposlanstvo USA u Beogradu gdje bi trazio ulaznu vizu. I dobio ju jer nije predsjednik RS-a sa srbijanskom putovnicom,samo Mile!

ODGOVORITE
Name

Nisu ni Amerikanci vesla sisali

17.01.2017 13:04

Koje naivno tumacenje. Pa ni u USA ambasadi se ne kaze samo 'hocu vizu' Dali ti znas da u zahtjevu za USA vizu ima mali milion pitanja medju kojima su naprimjer koja jos drzavljanstva [ne pasose] ima, sta radi, koja mu jw STALNA adresa boravka A ako u zahtjevu navede da ima jos drzavljanstava mora i iz tih drzava donjeti potvrde o nekaznjavanju

Name

mudrijaš

17.01.2017 11:18

Koja je namjera pisca teksta nije mi jasno ali svjesno prećutkuje postojanje mogućnosti uzimanja dvojnog državljanstva i korišćenje pasoša bilo koje od tih država. Predsjednik ima državljanstvo Srbije i može da koristi pasoš Srbije. Znači može da se odrekne pasoša BiH.

ODGOVORITE
Name

E premudri ga brate

17.01.2017 12:17

Ma neka se već odrekne toga pasoša već jednom , pa neka se odrekne i državljanstva ako hoće , ko mu brani , al mi nije jasno da li bi u bilo kojem slučaju da to uradi mogao biti biran u Bosanskom izbornom procesu koji je jedinstven na nivou BiH.

Name

dzoo

17.01.2017 12:24

Ali ne moze onda vrsiti nikakve funkcije u bih

Name

Miladin

17.01.2017 12:40

Može za prelazak i putovanje- ne može obavljati ni jednu funkciju u BiH (RS) odricanjem pasoša ,samim tim drževljanstva.

Name

laganje

17.01.2017 11:23

Baš se pisac tekst nalupeta (nije pristojno reći da se nalagao) i ispriča nešto što nema veze sa odricanjem od korišćenja pasoša.

ODGOVORITE
Name

mićko

17.01.2017 12:36

Ja se odricem citanja glupih komentara

Name

Miladin

17.01.2017 12:37

Mile i ti ćete objasniti rulji pijanoj pod šatorom na Manjači kakve su procedure-naravno bacit ćete ih u trans da okrenu još jednu turu.

Name

mislim

17.01.2017 12:29

Nezna baja ni jednostavniji stvari a kamo li to iz slicnog proistice da on sebe predstavlja kao RS.

ODGOVORITE
Name

Lemo

17.01.2017 13:04

Rekao Dodik ako bude rata ide u prve redove sa sinom Igorom kao i Nikolic.

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

17.01.2017 14:05

Bice zajedno u avionu za Rusiju

Name

нн

17.01.2017 14:47

Ма он ће ово, па оно ... Па ипак неће ни ово ни оно. Као да он зна шта он хоће ... хаха

ODGOVORITE
Name

M

17.01.2017 15:09

Vjerovatno čovjek hoće da se kandiduje za predsjednika Srbije,pa će uzeti njihov pasoš.

ODGOVORITE
Name

Kosovar

17.01.2017 20:39

Treba ti viza za kosovo

ODGOVORITE
Name

Roki

17.01.2017 21:06

Ma bezi BRE u Rusiju gore je Mira Slobova

ODGOVORITE