Трећи ентитет у БиХ: Или јеси или ниси?!

Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ, у недавном интервјуу за једну локалну ТВ-станицу у Мостару, по многима је по први пут "исцртао" границе трећег, хрватског, ентитета у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 17.01.2017 | 09:49
Трећи ентитет у БиХ: Или јеси или ниси?!
"У свакој организацији Босне и Херцеговине у којој ће Хрвати бити дефинисани као конститутиван и суверен народ, биће и наша Посавина и наше Жепче и дио средишње Босне, као и дио Херцеговине. То је одговор свима", поручио је Човић.

У интервјуу за Независне новине у октобру 2005. године, Човић је био стриктно против трећег ентитета.

"Ја апсолутно нисам за трећи ентитет. Трећи ентитет је опасност. Ја сам за модерно уређену, организиовану БиХ", казао је тада Човић за Независне новине.

Да ли ћете заговарати модерни устав БиХ или три федералне јединице?

"Ја ћу заговарати модерни устав БиХ. Ја нисам никада говорио о три федералне јединице. То је више извучено из контекста на новинарско питање, јер сам увијек говорио да ако постоји Република Српска као федерална јединица, онда морамо и за друга два народа наћи противтежу.

Мислим да би се држава дала направити, само је питање је ли то реално, с четири-пет мултиетничких региона, који би имали инструменте извршне, законодавне и правосудне власти, али исто тако да обухвате одређене територије, како би се избјегло да нам се у наредних десет година читава држава пресели у Сарајево", говорио је тада лидер ХДЗ-а.

Извор: Н1

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јесам Нисам

17.01.2017 08:56

Глава ме заболила након што сам прочитао овај чланак. Човјек не зна ни јел пошао ни јел дошао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

17.01.2017 09:09

Лупа

Name

Замилница

17.01.2017 09:31

Молим струцњака да ми објасни ста знаци рјесавање Хрватског потања у ФБиХ.Питам хесу ли Хрвати Посавине и Средње Босне угрозенији од Босњака или Хрвата из Херцеговине?Да ли равноправност знаци да у Сарајеву у федералним институцијама и установама има једнак број запослених Хрвата и Босњака,а да се у Мостар и Зап. Херцеговину не дира .

Name

Младен

17.01.2017 09:35

У праву си.Цовиц је змија звецарка за БИХ.Дууги Иво Санадер.Доце и он на ред.

Name

да

17.01.2017 10:19

Или је иш'о ил је пиш'о

Name

Е

17.01.2017 09:12

Види се да се са додиком друзи обојици дијагноза ф е народе хоцете икад сватити да це вас ова два мудрова укопати е додо ти си зло за народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цова би поново дјелијо

17.01.2017 09:25

Разлика измедзу Хрвата и друга два народа је да ССНСД има опозицију СДА исто а ХДЗ БИХ апсолутно не постоји опозиција Сто би знацило да овај лик у том свом трецем ентитету био бог, ведрио и облацио, радио ста хоце, неби му били равни ни Миле ни Бакир МАЛО МОРГЕН ЦОВИЦУ,проблем није у ентитету проблем је у твојој дволицности

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИ

17.01.2017 09:35

Да је се мени дочепати Луксембурга, а ви онда правите 333 ентитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

17.01.2017 09:48

Па колико има тих хрвата у БИХ. .. 600000? Више? Мање? Замислите какве народе и силе постоје на Балкану? Па по овој пропорцији, и броју становника, могли би Алжирци тражити ентитет у Паризу, Индијци и Иранци у Лондону, Турци у Њемачкој А ово што кажем се односи и на србе и на босњаке. Преситне нације... А са вана је јасна порука - има да вас има све мање, и једних и других и трећих. Млад човјек нема перспективе ни посао ни породицу а камоли не дјецу, а без дјеце вам је пусана за 20 година... А ви се диците неким државама, срам да вас буде, а срам и све оне, за који за вас,манипулаторе обичне, гласају већ 25 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

17.01.2017 09:51

Само напријед,наса кукавица звана Додик це дати све,само да сацува своју Г...у од хапсењ и одговорности. П.С.Сјетите се надлезности и Брцког које је вец пренио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

17.01.2017 10:10

Wасхингтонским споразумом створена је муслиманско - хрватска Федерација БиХ. То је је споразум о прекиду ватре између зараћених страна Републике Хрватске, Херцег-Босне и Републике Босне и Херцеговине. дакле укључена је и Хрватска и рат у Хрватској. Послије тога је уследио низ преговора. Закључено је да се мора дати Србима компезација, тачније компезација за Србе у Хрватској. Због тога је у Дејтону дошло до споразума да Срби добију "Ентитет", а да Хрвати немогу добити "Ентитет" и то је био услов српске стране у преговорима. Дакле, ако Хрвати у БиХ добију "Ентитет", тада се мора отворити право Србима из Хрватске на план З - 4. У ствари требају Срби у Хрватској добити "Ентитет". То стоји у споразумима и ја стварно не видим ни једног српског политичара да то зна. Срамота за све српске политичаре и на власти и у опозицији, па чак ни у Србији и Русији као потписницима спразума. Ово није лупање ово сам видио у документима, а радио сам у веома великом тиму на имплемантацији једног дијела споразума и ово знам и стојим иза овога и читао сам и припремао се. Ако неко ово моје чита од политичара и има добре намјере и правну сигурност Републике Српске,. Нека ово прво нађе и прочита, припреми се, спомене и покрене пред институцијама БиХ и достави влади Србије и Руској Федерацији и Америци и Хрватској влади. Лично ме брига за њихове односе, али није то дио споразума и то је истина и то би било дирање "Дејтона", односно устава БиХ. Поздрав свим добрим људима без обзира на вјеру, нацију и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

17.01.2017 11:45

Па ђе си досад, реци шта знаш не плаши се.

Name

Ревис

17.01.2017 10:17

Ове насе водје излудисе народ својим изјавама, данас овако сутра онако. У томе предњаце Додик и Цовиц, са њима двојицом несто није уреду, Додик има потврду да је луд треба је Цовицу уруцит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

17.01.2017 10:18

Трећи интите подразумијева припајање дијела Посавине и Херцеговине, који су у саставу Републике Српске, садашњој територији коју Хрвати држе као већински народ у БиХ. И то наравно подржава наш предсједник и ''велики патриота'' Милорад Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

17.01.2017 11:39

Ало дечко твој њофра је потписао у дејтону да ће хрвати заједно са муслиманима у федерални дио .припази мало гдје пружеш прсте.да неби остао без њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс јо

17.01.2017 13:22

Не интересују нас упосте хтјели су државу са муслиманима везали су заставе као да су једнонога ето им га сада . Цаооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

17.01.2017 21:09

Доћи ће Дзаво и по твоје ,било већих душмана над Босном па су збрисани . Неће ти помоћ ни Папа камоли Колинда

ОДГОВОРИТЕ