Treći entitet u BiH: Ili jesi ili nisi?!

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, u nedavnom intervjuu za jednu lokalnu TV-stanicu u Mostaru, po mnogima je po prvi put "iscrtao" granice trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 17.01.2017 | 09:49
Treći entitet u BiH: Ili jesi ili nisi?!
"U svakoj organizaciji Bosne i Hercegovine u kojoj će Hrvati biti definisani kao konstitutivan i suveren narod, biće i naša Posavina i naše Žepče i dio središnje Bosne, kao i dio Hercegovine. To je odgovor svima", poručio je Čović.

U intervjuu za Nezavisne novine u oktobru 2005. godine, Čović je bio striktno protiv trećeg entiteta.

"Ja apsolutno nisam za treći entitet. Treći entitet je opasnost. Ja sam za moderno uređenu, organiziovanu BiH", kazao je tada Čović za Nezavisne novine.

Da li ćete zagovarati moderni ustav BiH ili tri federalne jedinice?

"Ja ću zagovarati moderni ustav BiH. Ja nisam nikada govorio o tri federalne jedinice. To je više izvučeno iz konteksta na novinarsko pitanje, jer sam uvijek govorio da ako postoji Republika Srpska kao federalna jedinica, onda moramo i za druga dva naroda naći protivtežu.

Mislim da bi se država dala napraviti, samo je pitanje je li to realno, s četiri-pet multietničkih regiona, koji bi imali instrumente izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, ali isto tako da obuhvate određene teritorije, kako bi se izbjeglo da nam se u narednih deset godina čitava država preseli u Sarajevo", govorio je tada lider HDZ-a.

Izvor: N1

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Jesam Nisam

17.01.2017 08:56

Glava me zabolila nakon što sam pročitao ovaj članak. Čovjek ne zna ni jel pošao ni jel došao.

ODGOVORITE
Name

Marko

17.01.2017 09:09

Lupa

Name

Zamilnica

17.01.2017 09:31

Molim strucnjaka da mi objasni sta znaci rjesavanje Hrvatskog potanja u FBiH.Pitam hesu li Hrvati Posavine i Srednje Bosne ugrozeniji od Bosnjaka ili Hrvata iz Hercegovine?Da li ravnopravnost znaci da u Sarajevu u federalnim institucijama i ustanovama ima jednak broj zaposlenih Hrvata i Bosnjaka,a da se u Mostar i Zap. Hercegovinu ne dira .

Name

Mladen

17.01.2017 09:35

U pravu si.Covic je zmija zvecarka za BIH.Duugi Ivo Sanader.Doce i on na red.

Name

da

17.01.2017 10:19

Ili je iš'o il je piš'o

Name

E

17.01.2017 09:12

Vidi se da se sa dodikom druzi obojici dijagnoza f e narode hocete ikad svatiti da ce vas ova dva mudrova ukopati e dodo ti si zlo za narod

ODGOVORITE
Name

Cova bi ponovo djelijo

17.01.2017 09:25

Razlika izmedzu Hrvata i druga dva naroda je da SSNSD ima opoziciju SDA isto a HDZ BIH apsolutno ne postoji opozicija Sto bi znacilo da ovaj lik u tom svom trecem entitetu bio bog, vedrio i oblacio, radio sta hoce, nebi mu bili ravni ni Mile ni Bakir MALO MORGEN COVICU,problem nije u entitetu problem je u tvojoj dvolicnosti

ODGOVORITE
Name

DI

17.01.2017 09:35

Da je se meni dočepati Luksemburga, a vi onda pravite 333 entiteta!

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

17.01.2017 09:48

Pa koliko ima tih hrvata u BIH. .. 600000? Više? Manje? Zamislite kakve narode i sile postoje na Balkanu? Pa po ovoj proporciji, i broju stanovnika, mogli bi Alžirci tražiti entitet u Parizu, Indijci i Iranci u Londonu, Turci u Njemačkoj A ovo što kažem se odnosi i na srbe i na bosnjake. Presitne nacije... A sa vana je jasna poruka - ima da vas ima sve manje, i jednih i drugih i trećih. Mlad čovjek nema perspektive ni posao ni porodicu a kamoli ne djecu, a bez djece vam je pusana za 20 godina... A vi se dicite nekim državama, sram da vas bude, a sram i sve one, za koji za vas,manipulatore obične, glasaju već 25 godina

ODGOVORITE
Name

kiki

17.01.2017 09:51

Samo naprijed,nasa kukavica zvana Dodik ce dati sve,samo da sacuva svoju G...u od hapsenj i odgovornosti. P.S.Sjetite se nadleznosti i Brckog koje je vec prenio

ODGOVORITE
Name

Đorđe

17.01.2017 10:10

Washingtonskim sporazumom stvorena je muslimansko - hrvatska Federacija BiH. To je je sporazum o prekidu vatre između zaraćenih strana Republike Hrvatske, Herceg-Bosne i Republike Bosne i Hercegovine. dakle uključena je i Hrvatska i rat u Hrvatskoj. Poslije toga je usledio niz pregovora. Zaključeno je da se mora dati Srbima kompezacija, tačnije kompezacija za Srbe u Hrvatskoj. Zbog toga je u Dejtonu došlo do sporazuma da Srbi dobiju "Entitet", a da Hrvati nemogu dobiti "Entitet" i to je bio uslov srpske strane u pregovorima. Dakle, ako Hrvati u BiH dobiju "Entitet", tada se mora otvoriti pravo Srbima iz Hrvatske na plan Z - 4. U stvari trebaju Srbi u Hrvatskoj dobiti "Entitet". To stoji u sporazumima i ja stvarno ne vidim ni jednog srpskog političara da to zna. Sramota za sve srpske političare i na vlasti i u opoziciji, pa čak ni u Srbiji i Rusiji kao potpisnicima sprazuma. Ovo nije lupanje ovo sam vidio u dokumentima, a radio sam u veoma velikom timu na implemantaciji jednog dijela sporazuma i ovo znam i stojim iza ovoga i čitao sam i pripremao se. Ako neko ovo moje čita od političara i ima dobre namjere i pravnu sigurnost Republike Srpske,. Neka ovo prvo nađe i pročita, pripremi se, spomene i pokrene pred institucijama BiH i dostavi vladi Srbije i Ruskoj Federaciji i Americi i Hrvatskoj vladi. Lično me briga za njihove odnose, ali nije to dio sporazuma i to je istina i to bi bilo diranje "Dejtona", odnosno ustava BiH. Pozdrav svim dobrim ljudima bez obzira na vjeru, naciju i mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Tito

17.01.2017 11:45

Pa đe si dosad, reci šta znaš ne plaši se.

Name

Revis

17.01.2017 10:17

Ove nase vodje izludise narod svojim izjavama, danas ovako sutra onako. U tome prednjace Dodik i Covic, sa njima dvojicom nesto nije uredu, Dodik ima potvrdu da je lud treba je Covicu urucit.

ODGOVORITE
Name

Tuga

17.01.2017 10:18

Treći intite podrazumijeva pripajanje dijela Posavine i Hercegovine, koji su u sastavu Republike Srpske, sadašnjoj teritoriji koju Hrvati drže kao većinski narod u BiH. I to naravno podržava naš predsjednik i ''veliki patriota'' Milorad Dodik.

ODGOVORITE
Name

Tito

17.01.2017 11:39

Alo dečko tvoj njofra je potpisao u dejtonu da će hrvati zajedno sa muslimanima u federalni dio .pripazi malo gdje pružeš prste.da nebi ostao bez njih.

ODGOVORITE
Name

ssss jo

17.01.2017 13:22

Ne interesuju nas uposte htjeli su državu sa muslimanima vezali su zastave kao da su jednonoga eto im ga sada . Caooo

ODGOVORITE
Name

Roki

17.01.2017 21:09

Doći će Dzavo i po tvoje ,bilo većih dušmana nad Bosnom pa su zbrisani . Neće ti pomoć ni Papa kamoli Kolinda

ODGOVORITE