Анализа: Новак најбржи, сличан Федереру, бројеви "предвиђају" титулу!

Новак Ђоковић је најбржи играч на Аустралијан опену, док је Енди Мари највреднији, показују анализе специјализоване групе у Мелбурну.

Тенис 17.01.2017 | 08:45
Анализа: Новак најбржи, сличан Федереру, бројеви "предвиђају" титулу!
Елитни аустралијски тим стручњака који се баве анализом бројних података дошао је до занимљивих резултата, упоређујући скупљене информације током неколико година на Аустралијан опену.

Студија је била посвећена томе да се види како играчи и навијачи мењају приступ тенису и укључује повећање наградног фонда на турнирима, побољшање рекета, шпановање истих и све оно што може да утиче на учинак тенисера.

Групу за истраживање тениса у Аустралији (ГИГ) води др Мачар Рид, један од водећих научника у спорту и бивши тренер Грега Руседског и Ли На. Он се после тренерске каријере фокус пребацио на математичку страну тениса и у сарадњи са докторком Стефани Ковалчик започео истраживање.

На основу резултата ГИГ откривено је да је Енди Мари играч који најнапорније ради, док је у женској конкуренцији то Барбора Стрицова из Чешке.

Ђоковић је најбржи тенисер Аустралијан опену, пошто је успео да достигне највећу брзину од 36 километара на час. Ради упоређивања, Јусеин Болт је током спринта 2009. када је оборио светски рекорд трчао 44,70 километара на сат. Симона Халеп најбоља је у женској конкуренцији у овом сегменду, са своја 23км/х испред је Марина Чилића и Доминика Тима.

На овогодишњем Ози опену спроведена је и процена звана “поен по поен” која показује ко су највећи фаворити за тријумф на основу бројева. Интересантно је да је Новак најближи да седми пут трофеј понесе кући, испред пратилаца Ендија Марија и Кеија Нишикорија.

Серена Вилијамс има значајну предност у односу на актуелну шампионку Анџелик Кербер, док је Симона Халеп испала на старту, иако се нашла трећа на листи.

Иновација је анализа резутлата у тренуцима када се ломе мечеви, а прошле сезоне је установљен и систем упоредбе тенисера, на основу начина на који играју. Тако је најбољи српски спортиста упоређен са Роџером Федерером, Енди Мари највише личи на Давида Ферера, Жо-Вилфрида Цонгу и Лејтона. Бројеви “кажу” да најмање сличности са било ким има Рафаел Надал.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар