Analiza: Novak najbrži, sličan Federeru, brojevi "predviđaju" titulu!

Novak Đoković je najbrži igrač na Australijan openu, dok je Endi Mari najvredniji, pokazuju analize specijalizovane grupe u Melburnu.

Tenis 17.01.2017 | 08:45
Analiza: Novak najbrži, sličan Federeru, brojevi "predviđaju" titulu!
Elitni australijski tim stručnjaka koji se bave analizom brojnih podataka došao je do zanimljivih rezultata, upoređujući skupljene informacije tokom nekoliko godina na Australijan openu.

Studija je bila posvećena tome da se vidi kako igrači i navijači menjaju pristup tenisu i uključuje povećanje nagradnog fonda na turnirima, poboljšanje reketa, španovanje istih i sve ono što može da utiče na učinak tenisera.

Grupu za istraživanje tenisa u Australiji (GIG) vodi dr Mačar Rid, jedan od vodećih naučnika u sportu i bivši trener Grega Rusedskog i Li Na. On se posle trenerske karijere fokus prebacio na matematičku stranu tenisa i u saradnji sa doktorkom Stefani Kovalčik započeo istraživanje.

Na osnovu rezultata GIG otkriveno je da je Endi Mari igrač koji najnapornije radi, dok je u ženskoj konkurenciji to Barbora Stricova iz Češke.

Đoković je najbrži teniser Australijan openu, pošto je uspeo da dostigne najveću brzinu od 36 kilometara na čas. Radi upoređivanja, Jusein Bolt je tokom sprinta 2009. kada je oborio svetski rekord trčao 44,70 kilometara na sat. Simona Halep najbolja je u ženskoj konkurenciji u ovom segmendu, sa svoja 23km/h ispred je Marina Čilića i Dominika Tima.

Na ovogodišnjem Ozi openu sprovedena je i procena zvana “poen po poen” koja pokazuje ko su najveći favoriti za trijumf na osnovu brojeva. Interesantno je da je Novak najbliži da sedmi put trofej ponese kući, ispred pratilaca Endija Marija i Keija Nišikorija.

Serena Vilijams ima značajnu prednost u odnosu na aktuelnu šampionku Andželik Kerber, dok je Simona Halep ispala na startu, iako se našla treća na listi.

Inovacija je analiza rezutlata u trenucima kada se lome mečevi, a prošle sezone je ustanovljen i sistem uporedbe tenisera, na osnovu načina na koji igraju. Tako je najbolji srpski sportista upoređen sa Rodžerom Federerom, Endi Mari najviše liči na Davida Ferera, Žo-Vilfrida Congu i Lejtona. Brojevi “kažu” da najmanje sličnosti sa bilo kim ima Rafael Nadal.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar