Анализа: Кад је тешко - Ливерпул! Арсенал не зна да игра велике утакмице, Сити је још мален...!

Црвени би вероватно били шампиони у лиги без Борнмута, Барнлија, Сандерленда...!

Фудбал 17.01.2017 | 23:50
Анализа: Кад је тешко - Ливерпул! Арсенал не зна да игра велике утакмице, Сити је још мален...!
Ливерпул је дуго држао Манчестер Јунајтед у шаху током синоћног дербија Премијер лиге (1:1), а то и није никакво чудо ако погледамо учинак ученика Јиргена Клопа у дитректним окршајима са конкурентима за титулу ове сезоне.

Наиме, великан са Енфилд Роуда је сакупио чак 12 бодова из шест утакмица са топ тимовима у Премијер лиги (највише од свих), а узео је меру Арсеналу, Челсију и Манчестер Ситију, уз три ремија. Два пута су ремизирали са Јунајтедом, а освојили су бод и против Тотенхема у августу. Заправо, Клоп је увек расположен када игра са противницима из врха табеле па је тренутно у серији од седам утакмица на страни без пораза.

Прошле сезоне Ливерпул је ремизирао с Тотенхемом на Клоповом дебију у октобру 2015, затим победио Челси (3:1) и Манчестер Сити (4:1), током првих неколико недеља на кормилу Црвених. У првом колу нове сезоне у сјајној утакмици победили су Арсенал са 4:3, а затим и Челси (2:1) у септембру на Стамфорд Бриџу.

Нема шта, Немац дефинитивно зна да мотивише играче за велике утакмице, па је извесно да су добри исходи у дербијима разлог што је његов тим тренутно трећи на табели.

Имајући све то у виду, нема сумње да би Клоп био изузетно задовољан ако би наставио са добром серијом резултата у окршајима са најбољима, посебно јер га у наредних шест недеља очекују окршаји са Челсијем, Тотенхемом и Арсеналом, који ће без сумње и одлучити исход у трци за титулу. Али, с друге стране, ваљда је навијачима Ливерпула и Немцу јасно да не могу да постану шампиони ако не почну да побеђују тимове изван топ шест, попут Барнлија, Борнмута или Сандерленда, који су им током сезоне откидали значајне бодове.

Када је реч о Челсију, Плавци су можда први на табели Премијер лиге, али је екипа Антонија Контеа освојила тек девет од могућих 18 бодова из окршаја са конкурентима за титулу. Пораз од Арсенала у септембру (3:0) утицао је на Италијана да промени формацију у 3-4-3, која је условила серију од 13 везаних победа којима су се учврстили на врху.

Челси је био на врхунцу форме када је тукао Манчестер Сити са 3:1 у децембру, али је после тога добио по носу од Тотенхема (2:0). Ни Певци се нису прославили у окршајима са конкуренцијом из врха табеле, освојили су само осам бодова из шест утакмица, али су зато задали велики ударац Пепу Гвардиоли чије су Грађане поразили са 2:0 у октобру.

Када смо код клубова из Манчестера, они су често у проблемима када играју велике дербије. Гвардиолин Сити је победио Мурињов Јунајтед са 2:1 на Олд Трафорду, након сасвим солидног почетка сезоне у којем су тукли и Арсенал истим резултатом код куће. Све остало је било бедно…

Мурињов Манчестер Јунајтед се заиста мучио да оствари добар резултат у дербијима са ривалима из врха табеле, па нема бољег објашњења за чињеницу да су Црвени ђаволи тренутно тек шести на табели. Порази од Ситија и Челсија и три ремија (два са Ливерпулом) показатељ су лошег пласмана, који није могао да поправи ни тријумф над Тотенхемом (1:0) у децембру.

И на крају - Арсенал. Тобџије су само пет пута играле против тимова из врха Премијер лиге ове сезоне, а освојили су исто толико бодова од могућих 15, укључујући ту и поразе од Ливерпула и Манчестер Ситија.

Нема шта, узбудљив низ резултата гарантује нам и неизвестан наставак сезоне без обзира што Челси има седам бодова предности у односу на Тотенхем и Ливерпул. Плавцима тек предстоје права искушења као што су дербији са Црвенима и Арсеналом, али и унапред добијене утакмице са Халом, Барнлијем и Свонсијем које морају да ставе на свој конто. 

Певци, који су други на табели, наредне суботе стижу на гостовање Манчестер Ситију, а после тога играју са Сандерлендом и Мидлсбром пре него што отпутују на Енфилд на ноге Ливерпулу. Арсенал 4. фебруара стиже на Стамфорд Бриџ на градски дерби са Плавцима, а до тада мораће да тријумфује на утакмицама са Барнлијем, Вотфродом, Халом и Саутемптоном. 

Пеп Гвардиола је јуче после дебакла од Евертона (4:0) поручио да је његов тим испао из борбе за титулу, али ће бити друга прича ако Грађани победе тотенхем, Вест Хем, Свонси и Борнмут, а затим и Манчестер Јунајтед у градском дербију.

Мурињови Ђаволи ће у међувремену  глчедати да наставе непобедиву серију на утакмциама са Стоуком, Халом, Лестером и Вотфордом и да се надају да ће моћи да се приближе лидеру са Стамфорд Бриџа за којим тренутно заостају 12 бодова. У сваком случају, тек нас чекају узбуђења у Премијер лиги, а трка се захуктава. Уживајте…

МИНИ ТАБЕЛА - ТОП ШЕСТ КЛУБОВА ПРЕМИЈЕР ЛИГЕ

1. Ливерпул (шест утакмица) 12 бодова
2. Челси (шест утакмица) 9 бодова
3. Тотенхем (шест утакмица) 8 бодова
4. Манчестер Сити (шест утакмица) 6 бодова
5. Манчестер Јунајтед (шест утакмица) 6 бодова
6. Арсенал (пет утакмица) 5 бодова

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар