Analiza: Kad je teško - Liverpul! Arsenal ne zna da igra velike utakmice, Siti je još malen...!

Crveni bi verovatno bili šampioni u ligi bez Bornmuta, Barnlija, Sanderlenda...!

Fudbal 17.01.2017 | 23:50
Analiza: Kad je teško - Liverpul! Arsenal ne zna da igra velike utakmice, Siti je još malen...!
Liverpul je dugo držao Mančester Junajted u šahu tokom sinoćnog derbija Premijer lige (1:1), a to i nije nikakvo čudo ako pogledamo učinak učenika Jirgena Klopa u ditrektnim okršajima sa konkurentima za titulu ove sezone.

Naime, velikan sa Enfild Rouda je sakupio čak 12 bodova iz šest utakmica sa top timovima u Premijer ligi (najviše od svih), a uzeo je meru Arsenalu, Čelsiju i Mančester Sitiju, uz tri remija. Dva puta su remizirali sa Junajtedom, a osvojili su bod i protiv Totenhema u avgustu. Zapravo, Klop je uvek raspoložen kada igra sa protivnicima iz vrha tabele pa je trenutno u seriji od sedam utakmica na strani bez poraza.

Prošle sezone Liverpul je remizirao s Totenhemom na Klopovom debiju u oktobru 2015, zatim pobedio Čelsi (3:1) i Mančester Siti (4:1), tokom prvih nekoliko nedelja na kormilu Crvenih. U prvom kolu nove sezone u sjajnoj utakmici pobedili su Arsenal sa 4:3, a zatim i Čelsi (2:1) u septembru na Stamford Bridžu.

Nema šta, Nemac definitivno zna da motiviše igrače za velike utakmice, pa je izvesno da su dobri ishodi u derbijima razlog što je njegov tim trenutno treći na tabeli.

Imajući sve to u vidu, nema sumnje da bi Klop bio izuzetno zadovoljan ako bi nastavio sa dobrom serijom rezultata u okršajima sa najboljima, posebno jer ga u narednih šest nedelja očekuju okršaji sa Čelsijem, Totenhemom i Arsenalom, koji će bez sumnje i odlučiti ishod u trci za titulu. Ali, s druge strane, valjda je navijačima Liverpula i Nemcu jasno da ne mogu da postanu šampioni ako ne počnu da pobeđuju timove izvan top šest, poput Barnlija, Bornmuta ili Sanderlenda, koji su im tokom sezone otkidali značajne bodove.

Kada je reč o Čelsiju, Plavci su možda prvi na tabeli Premijer lige, ali je ekipa Antonija Kontea osvojila tek devet od mogućih 18 bodova iz okršaja sa konkurentima za titulu. Poraz od Arsenala u septembru (3:0) uticao je na Italijana da promeni formaciju u 3-4-3, koja je uslovila seriju od 13 vezanih pobeda kojima su se učvrstili na vrhu.

Čelsi je bio na vrhuncu forme kada je tukao Mančester Siti sa 3:1 u decembru, ali je posle toga dobio po nosu od Totenhema (2:0). Ni Pevci se nisu proslavili u okršajima sa konkurencijom iz vrha tabele, osvojili su samo osam bodova iz šest utakmica, ali su zato zadali veliki udarac Pepu Gvardioli čije su Građane porazili sa 2:0 u oktobru.

Kada smo kod klubova iz Mančestera, oni su često u problemima kada igraju velike derbije. Gvardiolin Siti je pobedio Murinjov Junajted sa 2:1 na Old Trafordu, nakon sasvim solidnog početka sezone u kojem su tukli i Arsenal istim rezultatom kod kuće. Sve ostalo je bilo bedno…

Murinjov Mančester Junajted se zaista mučio da ostvari dobar rezultat u derbijima sa rivalima iz vrha tabele, pa nema boljeg objašnjenja za činjenicu da su Crveni đavoli trenutno tek šesti na tabeli. Porazi od Sitija i Čelsija i tri remija (dva sa Liverpulom) pokazatelj su lošeg plasmana, koji nije mogao da popravi ni trijumf nad Totenhemom (1:0) u decembru.

I na kraju - Arsenal. Tobdžije su samo pet puta igrale protiv timova iz vrha Premijer lige ove sezone, a osvojili su isto toliko bodova od mogućih 15, uključujući tu i poraze od Liverpula i Mančester Sitija.

Nema šta, uzbudljiv niz rezultata garantuje nam i neizvestan nastavak sezone bez obzira što Čelsi ima sedam bodova prednosti u odnosu na Totenhem i Liverpul. Plavcima tek predstoje prava iskušenja kao što su derbiji sa Crvenima i Arsenalom, ali i unapred dobijene utakmice sa Halom, Barnlijem i Svonsijem koje moraju da stave na svoj konto. 

Pevci, koji su drugi na tabeli, naredne subote stižu na gostovanje Mančester Sitiju, a posle toga igraju sa Sanderlendom i Midlsbrom pre nego što otputuju na Enfild na noge Liverpulu. Arsenal 4. februara stiže na Stamford Bridž na gradski derbi sa Plavcima, a do tada moraće da trijumfuje na utakmicama sa Barnlijem, Votfrodom, Halom i Sautemptonom. 

Pep Gvardiola je juče posle debakla od Evertona (4:0) poručio da je njegov tim ispao iz borbe za titulu, ali će biti druga priča ako Građani pobede totenhem, Vest Hem, Svonsi i Bornmut, a zatim i Mančester Junajted u gradskom derbiju.

Murinjovi Đavoli će u međuvremenu  glčedati da nastave nepobedivu seriju na utakmciama sa Stoukom, Halom, Lesterom i Votfordom i da se nadaju da će moći da se približe lideru sa Stamford Bridža za kojim trenutno zaostaju 12 bodova. U svakom slučaju, tek nas čekaju uzbuđenja u Premijer ligi, a trka se zahuktava. Uživajte…

MINI TABELA - TOP ŠEST KLUBOVA PREMIJER LIGE

1. Liverpul (šest utakmica) 12 bodova
2. Čelsi (šest utakmica) 9 bodova
3. Totenhem (šest utakmica) 8 bodova
4. Mančester Siti (šest utakmica) 6 bodova
5. Mančester Junajted (šest utakmica) 6 bodova
6. Arsenal (pet utakmica) 5 bodova

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar