Штрајк радника ШГ 'Јахорина' из Пала

Радници Шумског газдинства „Јахорина" из Пала организовали су једночасовни штрајк упозорења. Захтјевају да им се одмах исплати плата за септембар прошле године, те да им руководство јавног предузећа „Шуме Српске“ до краја седмице да гаранције да ће им у што краћен року бити исплаћене и плате за октобар, новембар и децембар 2016. године.

Република Српска 16.01.2017 | 17:58
Штрајк радника ШГ 'Јахорина' из Пала
"Плату за септембар прошле године захтјевамо одмах, али једна плата нам ништа не значи, јер смо у дуговима и на ивици егзистенције", поручују радници Шумског газдиснтва "Јахорина" из Пала.

Предсједник Синдиката Бранка Зековић тврди да им је најболније било када су радници тражили помоћ од Синдиката да би могли да прославе Божић.

"Већина радника дочекала је Божић тако што је купила јагње на вересију. Никада Србин није јагње за Божић куповао на вересију", кроз сузе прича Славица Голијанин која у Шумарству ради 30 година.

"Највећи српски празник нама није донио весеље, него тугу. Дошли смо дотле да немамо 10 марака у кући. Искључена нам је струја, вода, телефони. Од комшинице провлачим кабал за струју да дијете има сијалицу у кући. Гладни смо, дјеца су нам гладна, ово је хаос", каже Славица.

Докле, по тврдњама радника, докле иде бахатост руководства "Шума Српске" говори и захтјев или боље речено уцјена којом условаљавају исплату плате за септембар прошле године. Траже да се Шумско газдинство одекне, у корист Дирекције Шума Српске, објекта тзв. Шумарнице на Јахорини, која је у власништву Шумског газдинства више од 40 година и у којој су некада радили радници газдинства, а служио је за одмор запосленим и њиховим породицама по приступачним цијенама.

"Шумарница се налази на најбољој локацији на Јахорини, на Пољицама, поред ски-стазе. Сада се зове Пансион `Спорт`. Радници тамо више немају приступ. Тим објектом располажу лично Боро Лазић и Ристо Марић, директор Јавног предузећа", тврди радник Шумаског газдинства Јовица Срдановић.

Штрајк упозорења подржава и директор Шумског газдинства Ранко Ћеранић, који је на функцији од новембра прошле године. Каже да му је директор Јавног предузећа обећао исплату септембарских плата до краја 2016, затим до 5. јануара ове године, а сада је прекинуо сваку комуникацију.

"Умјесто да божићне празнике, Дан Републике и српску Нову годину дочекујемо у задовољству ево шта се дешава", огорчен је Ћеранић. Тврди да је стање у Шумском газдинству катастрофално, јер су обавезе преко 10 милиона марака.

"Био сам директор овог газдинства од 2004. до 2008. године и знам какво сам стање оставио. Ово је сад срамота. Апелујем на министра Мирјаница и Владу и упозоравам да се урушава систем `Шума Српске`. Полако умире и 5 је до 12 да мало боље амализирају ситуацију и предузму мјере док не буде касно'',каже Ћеранић.

Да би се ствари могле закомпликовати упозоравају и из гранског синдиката Шумарства Републике Српске. Срамота је да радници моле исплату зарађене плате још из септембра и то, како кажу, цркавицу од 600 марака.

"Да би агонија била још већа, Надзорни одбор `Шума Српске` на челу са предсједницом Биљаном Марковић 30. децембра прошле године у потајно и на мучки начин, као и без знања Синдиката, донијели су правилник о раду за `Шуме Српске` којим су сваком раднику смањили мјесечну плату за 150 марака", тврди предсједник Гранског синдиката шумарства Републике Српске Владо Павловић.

Надзорни одбор и менаџемент јавног предузећа "Шуме Српске" отварају Пандорину кутију, упозоравају из гранског синдиката и најављују наставак штрајка и то не само у Шумском газдинству "Јахорина".

"Спремни смо да одемо на врата онима који се богате путем `Шума Српске`, а од радника праве биједу", поручују синдикалци.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Радници????

16.01.2017 17:30

Какви су ово радници ??? Ово су бабе и деде... Дајте људима да иду у заслужену пензију!!! Ниђе младости, ниђе полетности... Е моја Републико... пропадаш лагано ко му.а кроз подеране гаће!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

16.01.2017 17:30

Цаст изузецима,али знам велики број радника сумарства који одлицно зиве И без редовних примања!?!?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

16.01.2017 17:38

Хитно без одлагања рјесавајте хаос,колико је само просло љето И јесени исјецено суме равно самоубиству!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

16.01.2017 18:34

Продајте хотел на Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посјетилац

16.01.2017 18:50

Радили су за Лазица па сад нека узивају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шумар

17.01.2017 07:24

Зинула је Лазићу гу... опасно, али присјешће му све што је узео од Шума па и шумарница на Јахорини. Успут, никад није платио ни вратио гориво што је отуђио у ШГ "Јахорина" . За много мању количинуи у термоелектрани Гацко су покренуте кривичне пријаве, а овај морон је заштићен, али неће дуго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

17.01.2017 08:33

За кога сте гласали? За кога сте гласали, питам ја? Добили сте по 100/150 км за глас, сад плачите! Ал нема мјеста ликовању јер плачемо ми сви одавно а плакаћемо подуго, проклети народе српски, само нека нам Баја и њрегови чувају Реп Српску, не знам ни ја од кога! И нек нам ускоро и по пуску задузи, да гинемо, нисмо одавно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав

17.01.2017 09:02

Гласајте и даље за Бору Лазића,Ранка Цераница и Бошка Југовића и биће вам све горе! Шефови све богатији а радници све јаднији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

17.01.2017 14:05

То као друге странке боље!?све их сатрати у корјену!!!

Name

Лија

17.01.2017 11:21

Нема мјеста да се у њему више харчи и краде шума, као што је у Палама. Сви знају ко су шумокрадице и на који начин се превози крадена шума али ћуте. Инрензивна крађа је у вријеме набавке огревног дрвета, кад се у ''малим комби количинама'' свакодневно превози украдено дрво. У свему учествују и шумари, полицајци и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалиста

18.01.2017 09:07

Ништа чудно, Пале и ове раднике знам (xy) година, некада им је било предобро, док други нису имали за хљеба, а камоли за славље они су се баханалисали, ето сад коло среће се окреће. Сто се тиче Ћеранића, Лазића, и свих на руководећим мјестима у Шумама, њихови имовинкси картони све говоре, куће на Јахорини, станови на мору. Већина шумара у Пајанском сумарству узимају и капом и шаком, само су неки мало санкционисани. Ћеранић је био директор СДС-а, па му сада Бошко Томић показао како се успјева у животу када се мјења дрес, е сада је Ћеранић СНСД-ов директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нестранацки

18.01.2017 11:08

Макар су СДС И СНСД странке а ста су сосијалисти. Јахорина нема на рацуну из разлога сто све ЈП скиде са рацуна за своје плате ваља силне савјетнике платити,своје троскове али се питам како они зараде плату.