Štrajk radnika ŠG 'Jahorina' iz Pala

Radnici Šumskog gazdinstva „Jahorina" iz Pala organizovali su jednočasovni štrajk upozorenja. Zahtjevaju da im se odmah isplati plata za septembar prošle godine, te da im rukovodstvo javnog preduzeća „Šume Srpske“ do kraja sedmice da garancije da će im u što kraćen roku biti isplaćene i plate za oktobar, novembar i decembar 2016. godine.

Republika Srpska 16.01.2017 | 17:58
Štrajk radnika ŠG 'Jahorina' iz Pala
"Platu za septembar prošle godine zahtjevamo odmah, ali jedna plata nam ništa ne znači, jer smo u dugovima i na ivici egzistencije", poručuju radnici Šumskog gazdisntva "Jahorina" iz Pala.

Predsjednik Sindikata Branka Zeković tvrdi da im je najbolnije bilo kada su radnici tražili pomoć od Sindikata da bi mogli da proslave Božić.

"Većina radnika dočekala je Božić tako što je kupila jagnje na veresiju. Nikada Srbin nije jagnje za Božić kupovao na veresiju", kroz suze priča Slavica Golijanin koja u Šumarstvu radi 30 godina.

"Najveći srpski praznik nama nije donio veselje, nego tugu. Došli smo dotle da nemamo 10 maraka u kući. Isključena nam je struja, voda, telefoni. Od komšinice provlačim kabal za struju da dijete ima sijalicu u kući. Gladni smo, djeca su nam gladna, ovo je haos", kaže Slavica.

Dokle, po tvrdnjama radnika, dokle ide bahatost rukovodstva "Šuma Srpske" govori i zahtjev ili bolje rečeno ucjena kojom uslovaljavaju isplatu plate za septembar prošle godine. Traže da se Šumsko gazdinstvo odekne, u korist Direkcije Šuma Srpske, objekta tzv. Šumarnice na Jahorini, koja je u vlasništvu Šumskog gazdinstva više od 40 godina i u kojoj su nekada radili radnici gazdinstva, a služio je za odmor zaposlenim i njihovim porodicama po pristupačnim cijenama.

"Šumarnica se nalazi na najboljoj lokaciji na Jahorini, na Poljicama, pored ski-staze. Sada se zove Pansion `Sport`. Radnici tamo više nemaju pristup. Tim objektom raspolažu lično Boro Lazić i Risto Marić, direktor Javnog preduzeća", tvrdi radnik Šumaskog gazdinstva Jovica Srdanović.

Štrajk upozorenja podržava i direktor Šumskog gazdinstva Ranko Ćeranić, koji je na funkciji od novembra prošle godine. Kaže da mu je direktor Javnog preduzeća obećao isplatu septembarskih plata do kraja 2016, zatim do 5. januara ove godine, a sada je prekinuo svaku komunikaciju.

"Umjesto da božićne praznike, Dan Republike i srpsku Novu godinu dočekujemo u zadovoljstvu evo šta se dešava", ogorčen je Ćeranić. Tvrdi da je stanje u Šumskom gazdinstvu katastrofalno, jer su obaveze preko 10 miliona maraka.

"Bio sam direktor ovog gazdinstva od 2004. do 2008. godine i znam kakvo sam stanje ostavio. Ovo je sad sramota. Apelujem na ministra Mirjanica i Vladu i upozoravam da se urušava sistem `Šuma Srpske`. Polako umire i 5 je do 12 da malo bolje amaliziraju situaciju i preduzmu mjere dok ne bude kasno'',kaže Ćeranić.

Da bi se stvari mogle zakomplikovati upozoravaju i iz granskog sindikata Šumarstva Republike Srpske. Sramota je da radnici mole isplatu zarađene plate još iz septembra i to, kako kažu, crkavicu od 600 maraka.

"Da bi agonija bila još veća, Nadzorni odbor `Šuma Srpske` na čelu sa predsjednicom Biljanom Marković 30. decembra prošle godine u potajno i na mučki način, kao i bez znanja Sindikata, donijeli su pravilnik o radu za `Šume Srpske` kojim su svakom radniku smanjili mjesečnu platu za 150 maraka", tvrdi predsjednik Granskog sindikata šumarstva Republike Srpske Vlado Pavlović.

Nadzorni odbor i menadžement javnog preduzeća "Šume Srpske" otvaraju Pandorinu kutiju, upozoravaju iz granskog sindikata i najavljuju nastavak štrajka i to ne samo u Šumskom gazdinstvu "Jahorina".

"Spremni smo da odemo na vrata onima koji se bogate putem `Šuma Srpske`, a od radnika prave bijedu", poručuju sindikalci.



BN televizija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Radnici????

16.01.2017 17:30

Kakvi su ovo radnici ??? Ovo su babe i dede... Dajte ljudima da idu u zasluženu penziju!!! Niđe mladosti, niđe poletnosti... E moja Republiko... propadaš lagano ko mu.a kroz poderane gaće!!!

ODGOVORITE
Name

lijan

16.01.2017 17:30

Cast izuzecima,ali znam veliki broj radnika sumarstva koji odlicno zive I bez redovnih primanja!?!?!!

ODGOVORITE
Name

lijan

16.01.2017 17:38

Hitno bez odlaganja rjesavajte haos,koliko je samo proslo ljeto I jeseni isjeceno sume ravno samoubistvu!!!

ODGOVORITE
Name

Stojan

16.01.2017 18:34

Prodajte hotel na Jahorini.

ODGOVORITE
Name

Posjetilac

16.01.2017 18:50

Radili su za Lazica pa sad neka uzivaju

ODGOVORITE
Name

Šumar

17.01.2017 07:24

Zinula je Laziću gu... opasno, ali prisješće mu sve što je uzeo od Šuma pa i šumarnica na Jahorini. Usput, nikad nije platio ni vratio gorivo što je otuđio u ŠG "Jahorina" . Za mnogo manju količinui u termoelektrani Gacko su pokrenute krivične prijave, a ovaj moron je zaštićen, ali neće dugo

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

17.01.2017 08:33

Za koga ste glasali? Za koga ste glasali, pitam ja? Dobili ste po 100/150 km za glas, sad plačite! Al nema mjesta likovanju jer plačemo mi svi odavno a plakaćemo podugo, prokleti narode srpski, samo neka nam Baja i njregovi čuvaju Rep Srpsku, ne znam ni ja od koga! I nek nam uskoro i po pusku zaduzi, da ginemo, nismo odavno

ODGOVORITE
Name

Lav

17.01.2017 09:02

Glasajte i dalje za Boru Lazića,Ranka Ceranica i Boška Jugovića i biće vam sve gore! Šefovi sve bogatiji a radnici sve jadniji.

ODGOVORITE
Name

lijan

17.01.2017 14:05

To kao druge stranke bolje!?sve ih satrati u korjenu!!!

Name

Лија

17.01.2017 11:21

Нема мјеста да се у њему више харчи и краде шума, као што је у Палама. Сви знају ко су шумокрадице и на који начин се превози крадена шума али ћуте. Инрензивна крађа је у вријеме набавке огревног дрвета, кад се у ''малим комби количинама'' свакодневно превози украдено дрво. У свему учествују и шумари, полицајци и други.

ODGOVORITE
Name

Socijalista

18.01.2017 09:07

Ništa čudno, Pale i ove radnike znam (xy) godina, nekada im je bilo predobro, dok drugi nisu imali za hljeba, a kamoli za slavlje oni su se bahanalisali, eto sad kolo sreće se okreće. Sto se tiče Ćeranića, Lazića, i svih na rukovodećim mjestima u Šumama, njihovi imovinksi kartoni sve govore, kuće na Jahorini, stanovi na moru. Većina šumara u Pajanskom sumarstvu uzimaju i kapom i šakom, samo su neki malo sankcionisani. Ćeranić je bio direktor SDS-a, pa mu sada Boško Tomić pokazao kako se uspjeva u životu kada se mjenja dres, e sada je Ćeranić SNSD-ov direktor.

ODGOVORITE
Name

nestranacki

18.01.2017 11:08

Makar su SDS I SNSD stranke a sta su sosijalisti. Jahorina nema na racunu iz razloga sto sve JP skide sa racuna za svoje plate valja silne savjetnike platiti,svoje troskove ali se pitam kako oni zarade platu.