Кад је нос крив крајници се лакше упале

Због урођених или стечених девијација многи су подложни компликацији вирусних инфекција

Здравље 16.01.2017 | 10:13
Кад је нос крив крајници се лакше упале
РЕСПИРАТОРНЕ тегобе изазване вирусима чешће се закомпликују код пацијената који имају криву носну шупљину и који пате од хроничног алергијског ринитиса и хроничног обољења крајника и ждрела.

- Готово половина пацијената који имају криву носну преграду, а које захвати неки од вируса горњих дисајних путева, оболе и од акутне упале синуса - каже др Светлана Ваљаревић, из службе ОРЛ Клиничко-болничког центра "Земун". - Такође, чешће су и упале средњег ува, због лошије проходности Еустахијеве тубе која повезује шупљину бубне опне са носним спратом ждрела.

И пацијенте који болују од сезонског или целогодишњег алергијског ринитиса у великом броју прати погоршање основне болести због саме прехладе.

- Многе студије су показале да је постојећи алергијски ринитис праћен већим и озбиљнијим променама у слузници носа, синуса и средњег ува током вирусних инфекција, него што је то случај код пацијената који немају алергијска обољења - каже др Ваљаревић. - Разлог томе је што је код алергија слузница већ измењена, отежана је дренажа секрета, а епител је погоднији за вирусну инвазију.

Исто важи и за хронично упаљену слузницу крајника и ждрела, коју најчешће узрокује пушење, алкохол и горушица.

- Код ових пацијената вирусна инфекција је често праћена појавом бактерија што захтева примену антибиотика и дужи период опоравка - каже др Ваљаревић.

Да би се стопа респираторних инфекција и компликација које их прате смањила, саветује се сезонска вакцинација против грипа, разноврсна исхрана, бављење физичком активношћу, боравак на чистом ваздуху, престанак пушења и лечење алергија.

Уколико су компликације узроковане кривом носном преградом и крајницима учестале саветује се разматрање хируршког исправљања носног прегратка и уклањање крајника.

НЕПРОЧИШЋЕН ВАЗДУХ

СМАТРА се да око 90 одсто људи има криву носну преграду у мањој или већој мери, од којих око трећина има проблема са пуним дисањем кроз нос. Они често или стално дишу на уста, удишући ваздух који није прочишћен, овлажен и загрејан што повећава ризик од респираторне инфекције, а затим и појаву компликација.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар