Зашто не треба да користите штапиће за чишћење ушију

Већ деценијама лекари упозоравају на опасност кориштења штапића за чишћење ушију. Америчка академија за оториноларингологију променила је савете за одржавање хигијене ушију и још једном апеловала на људе да не чисте уши штапићима.

Здравље 16.01.2017 | 10:08
Зашто не треба да користите штапиће за чишћење ушију
Савети објављени у овомесечном издању часописа америчке Академије за оториноларингологију не садрже много новости, а порука је да у уво не треба стављати ништа "мање од лакта".

Лекари тврде да сви предмети које стављамо у уши могу оштетити осетљиву кожу наших ушних канала, као и бубну опну и слушну кост, што може довести до губитка слуха, вртоглавице, звоњаве у ушима и других симптома повреде ува.

"На производу је приказан јасан цртеж који показује да штапиће не треба гурати у уво, односно ушни канал. Коришћење штапића за уши може гурнути ушни восак још дубље у канал и тако оштетити бубну опну", стоји, између осталог, у часопису.

Лекари истичу да восак штити унутрашњост ува од продора прашине и бактерија, али и осетљиву кожу. Уобичајени покрети вилице попут причања или жвакања, заједно с растом коже унутар ушног канала обично помажу при уклањању заосталог ушног воска, а након чега приликом туширања восак потпуно одлази.

Кориштењем штапића за уши унутрашњост уха губи природну заштиту и зато будите опрезни и штапићем за уши чистите само спољни део ува, а уколико имате проблем с вишком воска, посетите лекара јер је реч о осетљивом органу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар