Видео надзор за "државне конобаре"

Служба за заједничке послове институција БиХ намјерава да инсталира видео-камере како би "покрила" рад властитог особља запосленог у угоститељству.

Босна и Херцеговина 16.01.2017 | 10:30
Видео надзор за "државне конобаре"
Према сазнањима "Независних", Служба је већ поништила један претходно расписани натјечај, будући да пријављене фирме нису имале све потребне папире.

Сада је у току нова процедура, а након што опрема за видео-надзор буде купљена, надлежне службе ће је инсталирати у згради институција БиХ, али и БХ - грчког пријатељству на Марин двору.

Све, како смо већ навели, с циљем боље контроле рада властитих конобара и келнера, од којих су, ваљда, појединци већ ухваћени у нечасним радњама, иначе не би ни било потребе за њиховим надзирањем овакве врсте, што истовремено упућује и на могућност нарушавања њихове приватности, односно кршења људских права.

Саговорник из Службе, под условом анонимности, "Независним" је потврдио како постоје одређене сумње у законит рад појединих конобара, те да су видео-камере начин јаче контроле над њима.

"Било је одређених сумњи у конобаре, али то, нажалост, није ништа необично, то доста конобара ради. Засад је планирано инсталирање камера у саме шанкове, да се види улаз - излаз робе", каже наш саговорник.

С тим у вези Ивица Ћавар, пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), који годинама прати рад институција БиХ, сматра да би било паметније одустати од трошења средстава за ове камере, а планирани новац утрошити за сасвим друге намјене, "које ће бити од користи грађанима, превасходно болесним и сиромашним".

"Уколико нетко жели контролисати особље бифеа у зградама институција БиХ, по мом мишљењу, постоје знатно суптилнији и потпуно бесплатни начини да се то уради. И на крају, надлежне институције треба да изнесу своје стручно мишљење да ли ће, уколико власти, ипак, наставе с овим активностима, бити осигурана сва права запосленима који ће бити праћени видео-надзором на својим радним мјестима", истиче Ћавар.

Подсјећа да су, прије неколико година, демонтиране камере које су биле постављене у лифтовима зграде институција Босне и Херцеговине, управо због сличних разлога.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Брзи

16.01.2017 10:04

А сто БИ се постена особа пласила надзора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато сто..

16.01.2017 11:17

1991. је било обецано да це Муслимани зивјети боље од Свајцараца и да це Саудијци само паре давати. Те да цес сједити, а Срби те слузити. Сад нити пара, а нити слободе. Нема нити срба да казете ' Влах, покро, мајку му ''бем и однио у Србију' Сад сте канибали и морате једни друге јести.

Name

Мрки

16.01.2017 11:29

Ко је овдје рекао да се неко пласи надзора? Процитас наслов и писес коментар...

Name

Ех

17.01.2017 00:15

Да се види колико политицари проведу времена у тим луксузним ресторанима у којима је кафа пола марке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

17.01.2017 08:47

Неће се тим камерама контролисати политичари већ та биједа од конобара да не би случајно укарала коју марку више да има за кифле, а уједно да се дају паре тим добављачима за камере ( читај тал)

ОДГОВОРИТЕ