Video nadzor za "državne konobare"

Služba za zajedničke poslove institucija BiH namjerava da instalira video-kamere kako bi "pokrila" rad vlastitog osoblja zaposlenog u ugostiteljstvu.

Bosna i Hercegovina 16.01.2017 | 10:30
Video nadzor za "državne konobare"
Prema saznanjima "Nezavisnih", Služba je već poništila jedan prethodno raspisani natječaj, budući da prijavljene firme nisu imale sve potrebne papire.

Sada je u toku nova procedura, a nakon što oprema za video-nadzor bude kupljena, nadležne službe će je instalirati u zgradi institucija BiH, ali i BH - grčkog prijateljstvu na Marin dvoru.

Sve, kako smo već naveli, s ciljem bolje kontrole rada vlastitih konobara i kelnera, od kojih su, valjda, pojedinci već uhvaćeni u nečasnim radnjama, inače ne bi ni bilo potrebe za njihovim nadziranjem ovakve vrste, što istovremeno upućuje i na mogućnost narušavanja njihove privatnosti, odnosno kršenja ljudskih prava.

Sagovornik iz Službe, pod uslovom anonimnosti, "Nezavisnim" je potvrdio kako postoje određene sumnje u zakonit rad pojedinih konobara, te da su video-kamere način jače kontrole nad njima.

"Bilo je određenih sumnji u konobare, ali to, nažalost, nije ništa neobično, to dosta konobara radi. Zasad je planirano instaliranje kamera u same šankove, da se vidi ulaz - izlaz robe", kaže naš sagovornik.

S tim u vezi Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad institucija BiH, smatra da bi bilo pametnije odustati od trošenja sredstava za ove kamere, a planirani novac utrošiti za sasvim druge namjene, "koje će biti od koristi građanima, prevashodno bolesnim i siromašnim".

"Ukoliko netko želi kontrolisati osoblje bifea u zgradama institucija BiH, po mom mišljenju, postoje znatno suptilniji i potpuno besplatni načini da se to uradi. I na kraju, nadležne institucije treba da iznesu svoje stručno mišljenje da li će, ukoliko vlasti, ipak, nastave s ovim aktivnostima, biti osigurana sva prava zaposlenima koji će biti praćeni video-nadzorom na svojim radnim mjestima", ističe Ćavar.

Podsjeća da su, prije nekoliko godina, demontirane kamere koje su bile postavljene u liftovima zgrade institucija Bosne i Hercegovine, upravo zbog sličnih razloga.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Brzi

16.01.2017 11:04

A sto BI se postena osoba plasila nadzora.

ODGOVORITE
Name

Zato sto..

16.01.2017 12:17

1991. je bilo obecano da ce Muslimani zivjeti bolje od Svajcaraca i da ce Saudijci samo pare davati. Te da ces sjediti, a Srbi te sluziti. Sad niti para, a niti slobode. Nema niti srba da kazete ' Vlah, pokro, majku mu ''bem i odnio u Srbiju' Sad ste kanibali i morate jedni druge jesti.

Name

Mrki

16.01.2017 12:29

Ko je ovdje rekao da se neko plasi nadzora? Procitas naslov i pises komentar...

Name

Eh

17.01.2017 01:15

Da se vidi koliko politicari provedu vremena u tim luksuznim restoranima u kojima je kafa pola marke.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

17.01.2017 09:47

Neće se tim kamerama kontrolisati političari već ta bijeda od konobara da ne bi slučajno ukarala koju marku više da ima za kifle, a ujedno da se daju pare tim dobavljačima za kamere ( čitaj tal)

ODGOVORITE