Влада општинама замјера растрошност!

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић оцијенила је да многе општине у Српској имају нереално велике плате административних радника, те да се разбацивање новца на плате у локалним заједницама, које су понекад веће и од министарских, мора зауставити.

Република Српска 16.01.2017 | 09:03
Влада општинама замјера растрошност!
Решићева је рекла да ће Влада Републике Српске ове године пратити процес смањивања броја запослених у локалним администарцијама, али и тражити од функционера на локалном нивоу да штеде и да новац боље усмјеравају.

"Помоћник министра у Влади Српске има плату од 2.000 КМ, министри од 2.700 КМ, док начелници одјељења у општинама имају око 3.000 КМ и више", навела је Решићева.

Она је додала да поједини радници на локалном нивоу у Српској радом оправдавају своје високе плате, али да је много више оних са којима то није случај.

Решићева је за "Вечерње новости" изјавила да су инструменти за умањење плата у рукама функционера на локалном нивоу, те да је Влада Српске прописала да одборнички додатак не може бити већи од 60 одсто од просјечне плате у Републици Српској, али да може бити и 10 одсто.

"Не видимо на терену да се одборници у Српској жртвују и да су донијели одлуку да им одборнички додатак буде 10 или 20 одсто просјечне плате и тако показали одговорност и штедњу", напоменула је Решићева.

Према њеним ријечима, примјер за добро рјешење има Приједор, гдје је просјек плата у општинској администарцији изнивелисан до просјека републичке плате.

Када је ријеч о вишку радника у општинским администрацијама, Решићева је рекла да ће се тај проблем ријешити тако што ће се ти радници распоређивати на друга радна мјеста.

"Најкритичније је у Херцеговини, гдје има на стотине вишка радника. Закон је прописао три радника у администрацији на 1.000 становника и циљ нам је да до краја године то и имамо", нагласила је Решићева.

(Вечерње новости)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Брзи

16.01.2017 10:08

Треба зивети од рада, а не од кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

16.01.2017 10:08

Општине замјерају растрошност МилоКрада па ником ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

16.01.2017 10:09

У И. С. Град је потребан само начелник, бојо свемогући

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

16.01.2017 10:35

Милокраде бекрио све си паре покрао, покрао си милијарде, црни Милокраде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.01.2017 11:53

Цијих троскова???

ОДГОВОРИТЕ
Name

просветари шековића

16.01.2017 12:14

Нека смање вишак запослених по политичкој и родбинској подобности у задњих пет година у јавним установима и институцијама било би пара за се кориснике буџетских средстава !! Није логично да запослени у локалној управи имају плату преко 4000 КМ која нема ни седам хиљада станоника а запослених око педесет!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕ ЛЕ Лејла

16.01.2017 13:37

Толико дуго си на власти , а тек си се сјетила тог проблема. Ја нисам у министарству али знам колико вам службеници зарађују. Са средњом школом, а плата , топли и регрес износе више него плата једног доктора, професора, инжењера( осим ако је доктор дубоко у политици). Како могу чистачице зарадити више од високообразованих?

ОДГОВОРИТЕ