Vlada opštinama zamjera rastrošnost!

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ocijenila je da mnoge opštine u Srpskoj imaju nerealno velike plate administrativnih radnika, te da se razbacivanje novca na plate u lokalnim zajednicama, koje su ponekad veće i od ministarskih, mora zaustaviti.

Republika Srpska 16.01.2017 | 09:03
Vlada opštinama zamjera rastrošnost!
Rešićeva je rekla da će Vlada Republike Srpske ove godine pratiti proces smanjivanja broja zaposlenih u lokalnim administarcijama, ali i tražiti od funkcionera na lokalnom nivou da štede i da novac bolje usmjeravaju.

"Pomoćnik ministra u Vladi Srpske ima platu od 2.000 KM, ministri od 2.700 KM, dok načelnici odjeljenja u opštinama imaju oko 3.000 KM i više", navela je Rešićeva.

Ona je dodala da pojedini radnici na lokalnom nivou u Srpskoj radom opravdavaju svoje visoke plate, ali da je mnogo više onih sa kojima to nije slučaj.

Rešićeva je za "Večernje novosti" izjavila da su instrumenti za umanjenje plata u rukama funkcionera na lokalnom nivou, te da je Vlada Srpske propisala da odbornički dodatak ne može biti veći od 60 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, ali da može biti i 10 odsto.

"Ne vidimo na terenu da se odbornici u Srpskoj žrtvuju i da su donijeli odluku da im odbornički dodatak bude 10 ili 20 odsto prosječne plate i tako pokazali odgovornost i štednju", napomenula je Rešićeva.

Prema njenim riječima, primjer za dobro rješenje ima Prijedor, gdje je prosjek plata u opštinskoj administarciji iznivelisan do prosjeka republičke plate.

Kada je riječ o višku radnika u opštinskim administracijama, Rešićeva je rekla da će se taj problem riješiti tako što će se ti radnici raspoređivati na druga radna mjesta.

"Najkritičnije je u Hercegovini, gdje ima na stotine viška radnika. Zakon je propisao tri radnika u administraciji na 1.000 stanovnika i cilj nam je da do kraja godine to i imamo", naglasila je Rešićeva.

(Večernje novosti)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Brzi

16.01.2017 11:08

Treba ziveti od rada, a ne od kredita.

ODGOVORITE
Name

BGD

16.01.2017 11:08

Opštine zamjeraju rastrošnost MiloKrada pa nikom ništa

ODGOVORITE
Name

Kole

16.01.2017 11:09

U I. S. Grad je potreban samo načelnik, bojo svemogući

ODGOVORITE
Name

jeremija

16.01.2017 11:35

Milokrade bekrio sve si pare pokrao, pokrao si milijarde, crni Milokrade.

ODGOVORITE
Name

16.01.2017 12:53

Cijih troskova???

ODGOVORITE
Name

prosvetari šekovića

16.01.2017 13:14

Neka smanje višak zaposlenih po političkoj i rodbinskoj podobnosti u zadnjih pet godina u javnim ustanovima i institucijama bilo bi para za se korisnike budžetskih sredstava !! Nije logično da zaposleni u lokalnoj upravi imaju platu preko 4000 KM koja nema ni sedam hiljada stanonika a zaposlenih oko pedeset!!!!

ODGOVORITE
Name

LE LE Lejla

16.01.2017 14:37

Toliko dugo si na vlasti , a tek si se sjetila tog problema. Ja nisam u ministarstvu ali znam koliko vam službenici zarađuju. Sa srednjom školom, a plata , topli i regres iznose više nego plata jednog doktora, profesora, inženjera( osim ako je doktor duboko u politici). Kako mogu čistačice zaraditi više od visokoobrazovanih?

ODGOVORITE