Обећања која Обама није испунио

Барак Обама, први Афроамериканац на челу САД, након два председничка мандата иза себе је оставио низ неиспуњених обећања.

Свијет 15.01.2017 | 13:55
Обећања која Обама није испунио
Пре него што је Обама 2008. године дошао на председничку функцију, обећао је крај америчког учешћа у конфликтима у Ираку и Авганистану. Већ следеће године је добио Нобелову награду за мир, иако ништа није конкретно учинио да то заслужи. Нобелов комитет је тада навео да је Обама уложио изузетне напоре да ојача међународну дипломатију и сарадњу међу народима.

"Када ја будем главнокомандујући, завршићу рат у Ираку", рекао је Обама 2008. године.

Међутим, након осам година његове владавине, САД су и даље умешане у ратове у Ираку и Авганистану, а у међувремену су ушле и у сукобе у Сирији, Либији, Јемену, Пакистану и Сомалији.

Обама је обећавао у више наврата да ће смањити број америчких војника у Авганистану и Ираку, да би се затим предомислио због "погоршања безбедносне ситуације у тим земљама", а пред његов крај другог мандата је Америка послала још војника у друге државе.

Његов наследник Доналд Трамп се залаже за јачу борбу против терориста Исламске државе у Ираку и Сирији, али још није изразио свој став о томе да ли војници САД треба и даље да ратују у Авганистану.

Обама је обећавао и да ће затворити озлоглашени затвор у бази Гвантанамо на Куби, где САД већ годинама затварају особе осумњичене за тероризам, а ЦИА их мучи како би изнудила признање. Међутим, Гвантанамо је и даље отворен, иако је број његових заточеника смањен јер су неки људи послати у друге земље. Ипак, Гвантанамо вероватно неће бити затворен ни под Трамповом владавином.

"Не би смело бити новог пуштања из Гвантанама. То су изразито опасни људи. Вољан сам да тај затвор на Куби напуним лошим момцима", рекао је Трамп.

Иако је Обама оставио Трампу САД у много бољем економском стању него што су биле пре 2008. године, када је био врхунац економске кризе, Обама ипак није испунио сва обећања у вези са реформама у економском сектору.

Обама је обећао да ће помоћи власницима кућа који су у опасности да изгубе своје домове услед кризе на америчком хипотекарном тржишту. Он је најавио да ће направити фонд од 10 милијарди за помоћ око четири милиона кућевласника, али је само 1,6 милиона њих добило помоћ и није морало да да кућу под хипотеку.

Одлазећи председник је најавио и да ће повећати порезе богатијима, што је негде пред крај мандата и учинио, али за много мањи проценат. Обећавао је и да ће реформом здравственог осигурања решити проблеме сиромашних Американаца, међутим ни његов историјски "Обамакер закон" није остварио очекивања и републиканци су пожурили да га пониште.

Једно од његових обећања је било и то да ће помоћи илегалним имигрантима доношењем уредби које ће им омогућити да уђу у процедуру за стицање држављанства. Ипак, за време Обамине владавине из САД је депортовано 2,5 милиона имиграната.

Пораст расизма

Обама је обећавао демократију и једнакост међу расама и националностима у САД. Међутим, последњих неколико година је ипак дошло до пораста расизма и насиља над црнцима. Нарочито је видљиво полицијско насиље и велики број убијених ненаоружаних црнаца, међу којима је било и малолетника и особа са менталним проблемима. Афроамериканци и Латиноамериканци су и даље међу најсиромашнијим становницима САД, па се многи од њих одлучују на криминал.

Блискоисточни проблем - Нема независне Палестине

Барак Обама обећао је још 2010. да ће бити посвећен стварању независне палестинске државе. Међутим, ни седам година касније, блискоисточни проблем није решен, а сада Трамп најављује већу подршку Израелу и пресељење амбасаде у Јерусалим, подељени град.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неђо.15,Јануар,2017

15.01.2017 13:15

Обама је довршавао агресију на суверене државе, што није могао,Клинтон.Питам се дали ће када,Америка одговарати за геноцид и растурање суверених Држава.Амери су на челу са,Натом растурили и разорили.Ирак,Либију,Југославију.Амери су закували рат у,Сирији то добро свет зна само се прави лу.Америка је направила већи геноцид него,Хитлер.Ако има правде и Бога ,платиће кад тад своје грехе

ОДГОВОРИТЕ