Лед на Дунаву пријети Београду

У сектору војвођанске општине Апатина на Дунаву проглашена је ванредна одбрана од поплава због гомилања леда на дијелу такозване даљске кривине.

Србија 14.01.2017 | 15:08
Лед на Дунаву пријети Београду
Из предузећа "Воде Војводине" данас је саопштено да је тиме ванредна одбрана од евентуалних поплава условљених гомилањем леда проширена на нових 90 километара Дунава.

Будући да је ријеч о подручју од заједничког интереса за Србију, Мађарску и Хрватску, покренута је процедура за ангажовање мађарског ледоломца на Дунаву.

Ангажовање ледоломца из Мађарске у поменутом сектору засновано је на међудржавном споразуму између Србије и те сусједне државе.



Долазак ледоломаца из Мађарске очекује се у понедјељак, 16. јануара, уколико не искрсну непредвиђени проблеми.

Кад почне радити мађарски ледоломац у сектору Апатина, у Новом Саду ће поново бити ангажован брод-потискивач "Слога", који ће с Дунава склањати поломломљени лед.

Из "Вода Војводине" наводе да је ријека Сава од ноћас потпуно прекривена ледом, али да се он због пораста темепратуре ваздуха, топи и пуца.

Што се тиче Тисе и банатских водотокова, они су и даље под ледом.

Редовна одбрана од загушења ледом тренутно се спроводи на 708 километара Саве, Тисе и банатских водотокова, а ванредна на 104,7 километара.

Извор: Агенције/Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар